Prosím vás veľmi kto mal tuto zákernú chorobu v rodine alebo by mi mohol poradiť bola by som vďačná.🙏 mojej mame ju diagnostikovali s tým že sa dá operovať .bohuzial pri operácii sa zistilo že sa už nedá. Keby viem dopredu viac ,nikdy by som ju nedala na tu operáciu ! Aj keď to je v začiatkoch a operuje sa nikdy to nemá aj tak šťastný koniec a práve naopak ide to potom ešte rýchlejšie . Otázka teraz ale je chcú jej uvoľniť žlčovod pričom ju znova uspia. Bojím sa aby sa to znova len viac nezhoršilo . Nemáte s tým niekto prosím skúsenosť ?dakujem za odpoveď.
Môj otec zomrel na rakovinu pankreasu ... Dr. mu dal dva, tri mesiace života ... robili mu operáciu žlčovodu ... po operácii žil ešte 11 mesiacov ... no to už nebol život, len živorenie ... keby som mohla vrátiť čas, nechala by som ho dôstojne odísť po tých dvoch, troch mesiacoch života ... len sme mu zbytočne predlžovali trápenie ... táto rakovina sa nedá liečiť, rakovina pankreasu je konečná ... je to najagresívnejší typ rakoviny.
@bejbina8
@bejbina8 nedala by som už zoperovat,rakovina pankreasu,prepáč ma rýchly priebeh max 3 mes..a ta operácia žlčníka nemá zmysel..jak by ju otvorili tak by ju zatvorili...moja babka mala rakovinu v ústnej dutine,postarala som sa o ňu doma a odišla pekne doma a nie v nemocnici,je to ťažké a zároveň smutné...ale pre môj pocit a viem ako zachadzaju s ľuďmi v nemocnici som ju nechala doma a odišla v spánku....
Môjmu ockovi diagnostikovali túto chorobu polku septembra ...a v októbri 28 nas opustil ...žiaľ velmi rýchly priebeh tejto formy rakoviny 🥲🥲🥲
Otec zomrel 6 dní po objavení 😭 a to sme s ním chodili predtým po lekároch a nikto nič nevidel 😢
Mojej svokre ju tiez diagnostikovali min. rok na konci januara, tiez podstupila operaciu so zlym vysledkom vo februari. Od marca/aprila chodila na chemo. Odisla v decembri. Tiež jej po OP davali 2-3mes. Ona sa ale chcela liecit po cely cas.
Najlepšie je poradiť sa s ľudmi ktorí rozumejú medicíne, lebo toto je len taka bezvýznamná debata
Skús si pozrieť stránku Ligy proti rakovine, je tam onko poradňa online, píšu tam rôzni lekári a majú rôzne názory na liečbu
Nie, toto nie je bezvýznamná debata ... lebo tu píšu ľudia z praxe - tí, čo to reálne zažili ... očividne si nezažila človeka s rakovinou pankreasu ...
@pribinak
@dzulli1980 ja som vedela ze sa toho slova niekto chytí….je to myslene tak, že sme tu laici a tam píšu rôzni lekári, ktorí majú vzdelanie, prax čo tu diskutujúcim chyba
Dobrú noc
@dzulli1980 a skús si pozorne precitat môj príspevok 23:35
@pribinak Beriem 👍
@bejbina8 Môjmu známemu zistili rakovinu pankreasu v roku 2009.
Bol operovaný v ružinovskej nemocnici, potom absolvoval chemoterapie v NOU a žil potom relatívne plnohodnotne 14 rokov. Zomrel pred rokom, nie na rakovinu. Asi je to ojedinelý prípad, ale ak sa diagnostikuje nádor včas, tak je šanca prežiť aj rakovinu pankreasu.
Veľa síl vám želám ❤️
moja mama mala túto diagnózu....žiaľ,otvorili ju a hneď zatvorili,metastázy boli už všade....asi rok som s ňou chodila na paliatívnu chemoterapiu,nemala žiadne problémy,aj celkom dobre jedla...len bola unavená.Potom zrazu jej zmenili chemoterapiu a zrazu z dobrých výsledkov boli zlé....potom doktorka povedala,že má také zlé výsledky,že sa čuduje,že ešte žije,áno,takto doslova mi to povedala.
Mama sa držala,neumierala,nebolo jej zle z chemošky,tak chemošku zmenili na takú,z ktorej sa výsledky rapídne zhoršili....potom doktorka povedala,že je úplne zbytočné,aby tú chemošku brala,skrátka,mala už konečne umrieť a necicať zdravotníctvo...kto by sa už zapodieval 80 ročným človekom,všakže....
ja už si presne nepamätám,ako dlho brala chemoterapiu a ako dlho ešte žila bez nej,chodila som popri tom do práce a ešte aj otec mal medzitým zdravotné problémy....
v jednu noc som volala sanitku,lebo dostala trombózu....v nemocnici bola 2 týždne,len tam už išla v takom stave,že skoro nechodila,odtiaľ sme ju bohužiaľ museli dať do hospicu,ja som s ňou nevládala manipulovať a vtedy už skoro nevnímala....v hospici jej už dávali morfium....po dvoch týždňoch zomrela...
Zial pri tomto druhu rakoviny je šanca len 2% na vyliečenie. Držím ti veľmi prsty aby ste to zvládli co najlepšie a každý zúčastnení sa trápil co najmenej...❤️
@bejbina8 mrzi ma cim si prechadzate a chapem, ze ste v soku...
Ja sa zastanem lekarov. To, ze si mysleli, ze pojde nador operovat a az pocas operacie zistili, ze to nejde, sa obcas stava. Zobrazovacie techniky (ct, sono, mri) nie su vsemohuce a realna situacia sa zisti az pocas operacie. Lekari sa aspon pokusili predlzit a zlepsit kvalitu zivota. Neviem odkial ste, ale zacnite riesit paliativnu starostlivost. Nie vsade je (dobre) dostupna…pytajte sa lekarov, ci nemaju atestaciu na paliativu. Maju aj niektori prakticki lekari.
@bejbina8 ak jej nespriechodnia zlcovod ozltne ako kanarik a do par dni ti umrie
Zit s upchatym zlcovodom sa neda
Môj ocino zomrel.. Tvrdil že mal rakovinu pankreasu 2 týždne pred smrťou volal a lúčil sa. Neverila som ze je na tom až tak zle upokojovala som ho ze určite sa to dá liečiť atď. Pitva síce ukázala "len" zápal pankreasu ale ocko mal neznesiteľné bolesti dlhé mesiace (ujo sa o neho staral mali sme hrozne komplikovane vzťahy v rodine). Ocko vraj už ani nevnímal realitu posledné mesiace. Každu bolesť zapijal alkoholom aby necítil. Potom mal ešte silnejšie. Bol závislý od začiatku dospelosti. Dožil sa 53 rokov. Mladý šikovný chlap. Zabil sa v podstate sám. Lekári nechápali keď bol párkrát hospitalizovaný stav sa zlepšoval prosperoval keď prišiel domov do par dni sa vrátil naspäť. Pil potajomky. Z liekov bol mimo tak si ujo nevšimol ze pritom aj pije vraj sa to prejavilo rovnakým stavom. Trpel aj na depresie jedno s druhým. Hrozna bolesť. Od marca som sa s tým stále nezmierila. Ak sa čosi da robiť stojí to zato podstúpiť ten risk. Nech mamka skúsi všetko čo jej ponúkajú ako riešenie
Môžem sa opýtať koľko ma mama vek.
Že aj keď je to tvoja mama a lubis ju, neber jej kompetenciu rozhodovať sa za samu seba (nikdy by som ju nedala na tu operáciu)
Ona sama sa musí rozhodnúť čo chce a čo nie. Je to jej život a je dospela
Toto je diagnoza s veľmi veľmi zlou prognózou a väčšina pacientov neprežije rok od diagnostiky
Tá operácia zlcovodu ma svoj zmysel, veď upchate žlčové cesty sú bolestivá záležitosť a mama bude cela žltá, to jej na psychickej pohode určite nepridá
Veľa sí celej rodine