Dobrý večer, máte niekto prosím skúsenosť v rodine s rakovinou obličky ? Otec priateľky bol na operácii pred dvoma týždňami po tom ako mu zistili nádor na obličke. Najprv to malo byť laparoskopicky(tuším to je ten "výraz") ale až "na mieste" zistili že už je moc veľký tak ho museli rozrezať od pupku až skoro po chrbát. Dnes mu prišiel výsledok že je nádor zhubný. Ja neviem momentálne nič viac. Tak sa pýtam, či si niekto týmto prešiel a vie mi povedať aké sú postupy a percentuálnosť úspešnej liečby (viem že sa to aj po zdanlivom vyliečení môže po rokoch vrátiť.
@matej124354523 mamka minuly rok nador 4cm, ulozeny tak ze musela von cela oblicka, ziadna onkologia, tento rok v marci nalez na mocovom mechuri ale neinvazivny, vybrali ho, akurat o tyzden ju caka cystoskopia tak uvidime ako to tam dopadne.
Tak ja neviem v podstate detaily narážam teraz na to aký veľký bol nádor ktorý mu teraz vybrali ale skôr to vyzeralo ako keby mu vybrali celú obličku..
@matej124354523 je dosť mozne, že mu obličku vybrali a s obličkou aj nadoblicku
Pri tejto diagnóze je to častý postup
no takto..akože obličku mu nevybrali ja som to len tak povedal že ten rez je tak veľký že to tak vyzerá..len mi príde troška také divné že až na mieste zistili aký veľký ten nádor vlastne je proste mi to príde absolútne scestné aby až v minúte operácie vedeli čo majú robiť vlastne nie som doktor samozrejme ale chápete
@matej124354523 nie nechápeme, píšeš úplne nezmysly
sa to stáva najmä ak lekári pri operácii natrafia na nejaké zmeny.
Pribinak, napráklad čo je nezmysel aby som vedel čo si môžem dovoliť napísať ?
Tak ono ani tie zobrazovacie metody nie su 100%ne. Kolkokrat sa zial stane ze idu operovat a az ked to uvidia "nazivo" zistia ze sa to operovat ani neda a cloveka len zasiju naspat 😔
Ja to chápem, len momentálne som asi schopný povedať hociakú p******u kedže je to šok aj pre mňa. V rodine som už jednu rakovinu mal..bratranec, ale zatiaľ sa úspešne drží. Len toto bolo všetko tak na rýchlo
@matej124354523 si myslíš že taký dlhy rez urobil operater len tak? Asi to bol veľký nález
Aj keď urobia pred operáciou CT ci MRI tak reálne to uvidia aky je to stav tak až keď toho človeka “otvoria”
@matej124354523
Veľkosť rezu nemusí súvisieť s veľkosťou nádoru.
Veľkosť nádoru nemusí súvisieť s úspešnosťou liečby - závisí to od histologie, metastáz, celkového stavu pacienta a ďalších faktorov
Otcovi vybrali jednu celú a časť druhej obličky neviem z akého dôvodu ale následne nemal nariadenu chemoterapiu. Rok vyzeralo všetko okej a po roku zrazu behom 3m ochrnul od pása dole, metastazy na chrbtici.. Keď chceli začať s chemo odviezla ho mama do nemocnice a na druhu noc tam umrel.... Neskôr nám známa pracujúca v zdravotníctve povedala, že tá chemo po operácii by určite pomohla a nechápala prečo mu ju nedali 🤷♀️.. Teraz to bude 13rokov.... Držím palce a verím, že hoci na SR, ale aj tak sa za ten čas veľa zmenilo a pán o ktorom je reč bude v poriadku
@eva233 práveže na túto diagnózu chemo nezaberá, nedávajú ju,po operácii sa bedava nič,ak sú mts,tak len biologická liecba
@matej124354523 histologicky sa musi zistit tyo nadoru a onkolog vzhladom na stav pacienta, lieky uzivane a chron ochorenia zvoli liecbu
@matej124354523 bezne pri akejkolvek laparoskopickej operacii sa stava ze musia prejst na operaciu otvorenu a dokoncit ju tak.
Prosím vás vie niekto ci pri rakovine obliciek ukazuje crp zvysene hodnoty?
@leeo nie,neukazuje
@sorciera24 vdaka
Pripájam sa do skupiny, svokor tumor nájdený 22.08.2024 vo veľkosti detskej hlavičky a pravdepodobne mts na plucach , zatiaľ sa nerobila ani biopsia ani nič ďalšie, po našom naliehani a zvýšeným teplotám ho hospitalizovali na infekčnom oddelení , dostáva liečbu na zápal pľúc, zvýšené crp, Atď . Objednaný na vyšetrenie do BB na 23.09 ja ale nechápem je toľko času čakať ? Však ten nádor je obrovský, prečo a načo sa tak dlho čaká ? Kam sa obrátiť ? Mám pocit že tu veľa toho neriešia
@matej124354523 áno, mám,otec mal...všetko bolo pol roka po operácii ôk, potom sa objavila prvá mts, vyžrebovali aj tu, o polroka ďalšie na pľúcach a už to šlo.....posledný rok bol utrpenie, ale poznám aj takých,kde vyžrebovali s obličku a človek je už 20 rokov ôk.....záleží sky bil nádor a ci sa neobjavia mts....