Zeny, pisem anonymne, pretoze je to pre mna tazka tema. Blizky pribuzny sa mi priznal s touto diagnozou, ktoru vraj ma uz dlhsi cas. Ja som sa uz vyplakala a teda neviem co s tym. Liecit sa nechce, ani sa nelieci.
Ja neviem co mam cakat, co sa pytat, ako mu pomoct. Ja som z toho hotova a fakt sa ho bojim nieco pytat. Co mam robit??
Je to jeho rozhodnutie, ak ked s tym nesuhlasis musis ho respektovat.- Pytaj sa ho ako sa ma, ako sa citi. Ako mu mozes pomoct- a vypocuj ho. Nekomentuj jeho rozhodnutie, nezlahcuj jeho zdrav stav, a nedavaj mu rady- mal by si robit toto ci toto.Prosim, len nikdy mu neposielaj rozne clanky o liecbe......Len mu treba povedat, ze ti na nom zalezi a si tu pre neho, ked ta bude potrebovat. Je to veeelmi tazke vela sil aj tebe a hlavne jemu.
Ale on nechce ani povedat aky typ, nic proste....
A vies preco? Lebo by si hned zacala googlit, zhanat info, davat rady.....a to on nechce.
On svoju diagnozu konzultoval s lekárom. Vie o čo ide a čo sa bude diať, aké sú jeho prognózy.
Nepotrebuje aby si ty ako laik má dávala rady, odporúčala mu liečbu, ….
Respektuj jeho rozhodnutie a buď mu oporou
Ak ma tuto diagnozu dlhsi cas, zrejme nepojde o melanom. Taky bazaliom moze rast roky bez metastaz a relativne laho sa lieci. Rozhodnutie neabsolvovat liecbu je bohuzial na nom.
tak asi ta pozna ked sa nechc stebou zdielat o tom , mozno to riesi s niekym iny
Tak ja by som o chorobe nehovorila asi ani rodine, nie ešte známym 🤷 a v prípade, že by nebola veľmi vysoká pravdepodobnosť na vyliečenie, tiež by som sa neliečia a nestratila posledný čas dodrbanaá v nemocnici (akurát by som to vtedy oznámila úplne mne najbližším ľuďom)
Asi nie každý má potrebu riešiť všetko s každým....
@stanka_k je to ozaj velmi blizka rodina. Ja ani neviem, ci to povedal ostatnym surodencom. Vidim, ze sa posledne roky zmenil.
Ak hovoris o rokoch, tak to zrejme naozaj bude lahko liecitelna forma a nie melanom. Moj otec mal rozsiahly kozny bazaliom a liecili to nejakou mastickou, ak si dobre pamatam a doma. Nie klasicka chemo a podobne. Mozno je dobre sa ho opytat na druh rakoviny, asi sa skor boji liecby, a ak to nie je melanom, ta liecba nebude taka znicujuca, ako pri inych druhoch.
@simsalabim no skusim, ale tak, aby som to nejako citlivo. Ale ked neviem ako... Ja ho nechcem poucovat ani tlacit do niecoho. Ale ja sa proste onho bojim a tu take realcie, akoby som ho mala ja tahat na chemoterapie a podobne
Rakovin koze je niekolko druhov, okrem melanomu sa vyvijaju pomaly a su velmi dobre liecitelne. Ktoru ma?