Ahojte, prosím čo to tam mám vzadu za tým “cicikom”? Objaví sa mi to tam keď otvorím naplno pusu a akoby “potlacim hrdlo von”... keď otvorím klasicky ústa, nemam to tam. je to nádor? Čo máte to tam aj vy? Prosím
@mummy01 Och to ma upokojilo aspoň trochu. Aj ty to tam mas? 😭😭😭 hrozne sa bojím čo to je
Krčná mandľa pripadne. Nemáš boľavé hrdlo? Takto tlacia aj čapy ,ktoré sa tvoria na mandliach počas infekcie. A máš pekné zuby 😀😉
@evora krčné mandle mám vonku... a zuby, ale kdeže. sú bezkazove (klop klop) ale mohli by byt belsie a aj rovnejsie😃
Ako dlho to už pozoruješ? Môj sused a kamarát, nech mu je zem ľahká mal niečo podobné. Po 3 týždňoch mu to začalo hnisať a zomrel na rakovinu hrdla.
Vyzerá to ako hyperplasticka “hltanova”, t.j. Ľudovo povedané nosova mandla, resp. Lateralne pruhy hltana...keď sa krčné mandle vyberu, u niekoho sa ostatne lymfoepitelove tkanivo zmnozi...treba sa ísť ukázať na Orl...
@emuemu všimla som si to len včera večer. Normálne keď len otvorím ústa, vyzerá to takto (foto)... ako u každého... toto sa mi tam objaví keď akoby zatlacim hrdlo smerom von...
Ak to tkanivo smeruje akoby spoza jazyka, skôr “zdola”, je to jazyková mandla... ak skôr “zhora z nosohltana”, je to hltanova mandla...podľa foto sa to ťažko určuje, každopádne, ak to nespôsobuje ťažkosti, pravdepodobne je to len zmnozene lymfoepitelove tkanivo po tonzilektomii
@emuemu super, a mám ísť predsalen na ORL? Zajtra sa chystám... inak si doktorka? 🙂 pomohla si mi ďakujem
Áno, som lekárka na ORL.
@sara9567 rana sa hojí cca 3-4 týždne, krvácanie hrozí, ak sú v operovanej oblasti ešte biele povlaky...je to súčasť hojenia, keď sa odlučujú, môžte začať krvácať...treba jest kašovitú malo korenenu stravu, kloktanie šalviu a harmanček, veľa piť a dodržiavať fyzický kľud...keď je krvácanie mierne, treba dať studený obklad na krk, keď masívne, rýchlo na orl
@emuemu Mám veru strach pretože všade na internete píšu, že ak je jedna mandľa väčšia ako druhá, môže to byť rakovina. Lekárka na ORL mi vzala z nej výter a teraz mám čakať týždeň na výsledok. Mám naozaj strašný strach, muselo sa mi to spraviť niekedy teraz lebo to pociťujem pri prehĺtaní len asi týždeň. Ešte mám pozit aj HPV 18 tak mám obrovský strach či sa nemôže jednať o zhubný nádor.
@emuemu dobrý deň je takéto tkanivo pod mandlou vporiadku nemôže ísť o niečo vazne??
@emuemu dobrý deň môžem sa Vás aj ja spýtať čo to môžem mať už som bola u 2krcnych jeden mi to vypaloval no nanovo sa mi to vždy spraví tvrdi jeden ze je to papilomatoza ústnej dutiny druhý že len zvraskaveny oblúk stála som sa koli tomu hypichonder už myslím len na najhorsie
@katika1811 nič “zlé tam nevidím…ta štruktúra dole je hrtanová prichlopka…ale foto je dosť tmavá…
@emuemu ďakujem pekne môžem ešte otázku sú takéto mandle ok?viem že sú chronické a ak budem mat časté angíny mám si ich dať vybrať ale tie angíny nemám…jedna je väčšia ako druha ale to už mám tak zopár rokov.ale tá menšia sa mi trošku akoby zmenšila môže to byt tým že som si vytláčala znej biele čapy?nemoze ísť o nič zle ma foto ?pocas tehotenstva som mala minulý rok hraničné hodnoty na ebv vírus na infekčnom zhodnotili že to bolo prekonané dávnejšie posielam foto ..ako je tá menšia mandla kde je šípka je takéto vporiadku?dalujem a ospravedlňujem sa za toľko otázok 😳
@katika1811 Chronický zápal podnebných mandlí…v dospelosti je to bežný stav…pokiaľ nemáte ťažkosti, neriešila by som to.
@kristina287 rakovina to nie je. Keď to bude rast, treba to odstrániť a poslať na histologické vyšetrenie.
Hrtanova priklopka to zrejme bude