Rakovina a únava

18. máj 2023

Vie mi niekto povedať, aký je rozdiel medzi bežnou únavou a únavou ktorá môže byt sprievodným javom rakoviny?
Ako ich odlíšiť resp. brat to ako možné riziko?
Keď si niečo ohľadom rakoviny ( rôzneho typu) čítam, skoro všade je pri priznakoch uvedená únava
Tak ma zaujíma, ako si toto môže všimnúť človek, ktorý býva unavený takpovediac vždy. Niektorí ľudia sú aktívni, športujú majú kopec energie a keď by prišlo nejaké obdobie únavy, spozorovali by to. Ale čo takí ktorí majú nulovú športovú aktivitu, väčšinu času presedia na gauči alebo veľa spia lebo su uplne unavení lezerni -ale stále nie iba nejaké obdobie. Proste su take pasívne typy a teda aj únava na nich ide viac lebo niekedy je človek viac unavený z nič nerobenia ako keď si dobíja energiu rôznymi činnosťami a aktivitami.
Tak ma táto otázka už dlhšie zaujíma lebo neviem si predstaviť prísť ku lekárovi len s tým že bývam často unavená 😄 trebárs tie ktoré s touto chorobou bojujete alebo ste bojovali, je to nejaká únava typu že nedokážete počas dňa nič urobiť lebo ste tak unavene že dokážete naozaj len byt v posteli ?

zmrzlinka2021
18. máj 2023

Prosim ta, nehladaj vo vsetkom rakovinu, lebo psychicky z toho ochories a ver tomu, ze uzkosti, depresie su urcitou mentalnou formou rakoviny.

Je prirodzene, ze clovek, co kvasi pri tv, co sa nehybe, necvici, nechodi do prirody - ma podstatne menej energie, ako ten, kto aktivne zije a zaroven aj normalne spava, venuje sa sebe.

Pohyb AKTIVIZUJE mozog, travenie, cievny system, proste vsetko - nehybes sa, tak pomaly "odchadzas".

gejb
18. máj 2023

Chronická alebo častá únava bez príčiny je symptóm viacerých ochorení, nie len rakoviny. Je normálne ísť s tým k lekárovi a povedať, že proste bývam unavená, niečo zrejme nie je v poriadku.

lavender94
18. máj 2023

Únava je príznakom takmer každého ochorenia, neznamená to, že máš inú únavu pri hypotyreóze inú pri anémii a inú pri depresii. Vždy je to únava. Tie ostatné symptomy sú samozrejme všade iné. Dokonca ani nemusís byť unavena pri rakovine. To nie je také čiernobiele, že keď niekto ja Googli napíše príznaky rakoviny, tak ich všetky do jedného musíš mať. Aj keby máš všetky príznaky rakoviny, môže to byť iné ochorenie. Veď ani lekár ti nerobí hneď vyšetrenie na rakovinu, keď prídeš s tým že si unavená, ale snaží sa pracovať a pravděpodobnějšími scenármi.

luccija
18. máj 2023

Skontrolovať štítnu žľazu, železo...aktivita Ta nabudí, kto sedí celý deň v kancelárii a ani nejde von a doma len starosti jasné, že je unavený.
Môže byť aj psychická únava tá je oveľa horšia ako fyzická.Nizky tlak, zlá strava...a možno psychika úzkosti, zle rozdelený čas nie nemal by byť človek tak unavený, že len leží v posteli

zojazoja
18. máj 2023

Najhoršiu únavu za celý svoj život som mala keď mi zistili pľúcne chlamýdie. To ti poviem, že som bola schopná ľahnúť si na zem, len aby som mohla zavret oci a spat a ležať. Zavri net a hybaj k lekárovi.

lorin29
18. máj 2023

Ja vždy viem kedy mam malo vitamínu D... Začnem byt extrémne unavená.. Ale takým spôsobom ze ráno sa zobudím a o hodinu zaspávam aj po sediacky pomaly

poly2406
18. máj 2023

Ten rozdiel človek pocíti.
Je to iná únava! ...ja pred zistením nádorov prsníka som nevládala v robote ani sedieť. Pýtala som sa kolegyne, či aj ona je taká unavená... myslela som, že sa snáď vyvrátim zo stoličky a ostanem ležať..
Únava bola veľmi veľmi silná.. iná ako obvykle

msnesquik
18. máj 2023

Ja som mala rakovinu, unavena son nebola vobec...takze tak

daniela232
18. máj 2023

Ja podobne ako píše
@msnesquik rakovinu mám a únavu som nemala vôbec ani žiadne príznaky

falbala132
18. máj 2023

ja som s takouto unavou prisla k doktorke, bola to taka unava, ze mi bolo jedno co si o mne pomysli, proste som uz potrebovala zacat normalne fungovat. vzala mi krv a tam Candida ako hrom. takze fakt za tym moze byt cokolvek.

kristinaanna
19. máj 2023

u mňa únava znamenala znížený hemoglobín