Radikulopatia - bolesť chrbta

otompotom
27. júl 2020

Zdravím všetkých na magnetickej rezonacii mi diagnostikovali radikulopatiu krcnohrudnikovej oblasti. Tak sa chcem len spýtať či sa s tým náhodou niekto nestretol..každým dňom je to horšie a horšie v noci nespím skoro vôbec.. a to sa potom odráža na tom že nevládzem ani len cvičiť rehabilitačné cviky a to trvá už nejaký ten týždeň. Neprešiel si niekto niečím podobným ?

medeaa
27. júl 2020

@otompotom lekar zvolil aky postup? Boli ste u neurologa? Ak vam bolesti nedovoluju ani cvicit, asi by bolo najlepsie skusit infuzky (lieky proti bolesti a zapalu do zily) a potom by vam mal lekar predpisat rehabilitacie (posle vas na vstupne rehab. vystrenie a budete par dni chodit na rehabky). Je velmi dolezite vybrat si dobre rehabilitacne centrum, mne sa osvedcil Procare ale nie vsade to je na rovnakej urovni, neviem odkial ste. Ale cvicenie a nabratie vedomosti o tom co a ako robit a nerobit su nutny zaklad... Drzim palce

otompotom
autor
27. júl 2020

@medeaa Cez rodinu som vybavil velmi dobrého ortopéda ináč by som bol čakal asi ďalšie 3 mesiace na termín. Tak ma hneď poslal na MRKO a tam mi zistili to čo som už vyššie pomenul. Môj obvodný ma nebol schopný 6 mesiacov nikde poriadne poslať všetko zvalil na astmu ktorú nakoniec ani nemám. :/ Čiže som zabíjal čas riešením niečoho čo tam ani neni. Teraz som objednaný na štvrtok už sa neviem dočkať pretože posledné dni už len prežívam.. Nejaké rehabilitačné cviky mám aj mi pomohli.. Len teraz spavam tak 2-3 hodiny a budim sa nervózny a zlomený čiže na to cvičenie sa neviem sústrediť a potom to nemá efekt taký ako by to malo mať. Bývam kúsok od Ba kde sa nachádza to centrum ? A ďakujem pekne

medeaa
27. júl 2020

@otompotom ja som musela vymenit obvodnu, aby zacal seriozny pristup, MRko som si ale platila sama ako samoplatca lebo nikto nie a nie ma poslat. Obehala som niekolko neurologov, neurochirurgov aj tak som skoncila na operacii, lebo sak.. som vraj mlada, nic mi nie je... Cize poznam ten strasny boj s lekarmi. Ja mam dobru skusenost s Procare Medissimo v BA, je tam dobra doktorka (mudr. Vavrinova) a fyzioterapeut sa mi naozaj poctivo venoval, cviky boli fajn (uz som tam chodila 2 krat, raz pred operaciou, potom aj po). Ak mate poistovnu Doveru a objednate sa tam osobne, nebude vas to stat nic (niekedy pytaju nejaky registracny poplatok). Inak v BA je dobra aj nemocnica SNOP, robia tam rozne kurzy, cvicenia, podavaju infuznu liecbu ambulantne... Ale tam sa strasne dlho caka na vysetrenia. Mozno by som to druhy krat riesila tak, ze sa tam radsej obejdnam aj keby to malo trvat dlhe mesiace a zatial skusam nieco ine, ved terminy sa daju vzdy zrusit. A velmi dobre poznam tie stavy... tiez som nemohla ani spavat, nic robit, len cakat na zazrak. Mozno by vam pomohli fakt tie infuzky, aspon od tej najhorsej bolesti ale potom uz fakt len spravny pohyb, cviky, vitaminy (napr. spinal vital) vela tekutin, nefajcit, nonstop mysliet na spravne drzanie tela... ono je to horsie ako studovat vysoku skolu, zit s takouto diagnozou 😆 ale da sa to. Aj ked teraz sa mi to lahko hovori, po operacii, ale predtym som bola v stavoch, ze som myslela, ze mi uz iba psychiatria pomoze.

otompotom
autor
27. júl 2020

@medeaa No tak keď toto celé skončí sám môžem robiť fyzioterapeuta alebo chiropraktika. 😆 Tolko už mám naštudované za tých 6-7 mesiacov. Som bol roky športovo založený až by som povedal premotivovaný.. Pomaly športom k trvalej invalidite. 😅 A zrazu nemôžem nič ledva schody zdolavam.. keď to začalo som si myslel že to zas nejak rozhýbem prešportujem ako vždy všetko.. Ale prvých asi 5 pokusov má vyviedlo z omylu. Keď ma pri behu skoro vyplo do jarku pri poslednom pokuse 😂. Tiež som nad tým uvažoval že zmením lekára len to podstatné čo som potreboval vedieť som sa dozvedel. Síce bez jeho pomoci ale aspoň viem kde je problém a môžem ho riešiť. 🙂 Keď budem zase v plnej sile vymením aj lekára. Vitamíny mám aj stravu upravenú záhradu plnú ovocia a zeleniny. Len posledný mesiac fajčím ale to už len preto lebo som zúfalý a asi by ma ozaj piclo.. Trochu som sa opustil že už z toho neni východiska. 😅 Ono ani neni ťažké si to naštudovať len problém bol v tom že mi nevedeli určiť diagnózu,, Niekde bolo že psychika potom že astma potom že srdcovo cievne ochorenie posunuté stavce atď atď že človek v každom tom ochorení nájde podobnosť s tým čo mu je. A ja som sa v tom normálne stratil... Keby som vedel od začiatku čo to je dávno som fit a nedostalo by sa to až do takéhoto štádia. Operácia pomohla úplne ? 🙂 Ďakujem za rady uvidíme čo povie ortopéd lebo on je fakt macher a od toho sa konečne odrazím. A môžem začať naplno s rehabilitáciami

otompotom
autor
27. júl 2020

@medeaa Dosť mi pomáha posledné dni autotrakcne lehátko na lepšie držanie tela. Lebo momentálne cviky nezvladam jedine nejaký strečing krku nejaké rehabilitačné cviky na chrbáte a som kaput. 😅 Ale to je hlavne tým nedostatkom spánku.

medeaa
28. júl 2020

@otompotom s krcnou a hrudnou je ta diagnostika snad este zlozitejsia ako s driekovou (ja mam poskodenu najviac driekovu). Takze verim, ze vam mohli "odhadom" narozpravat kadejake diagnozy, pricom stacilo ozaj poslat cloveka na MRko a hotovo... Ja som roky chodila po lekaroch az mi dosla trpezlivost a sama som sla, ale to uz som mala "kriticku stenozu spinalneho kanala" a to uz na mna pozerali, ako je mozne ze vobec este chodim (neviem ci sa to plazenie dalo nazvat chodzou 😆). Takze pri tychto diagnozach clovek musi mat pevne nervy, co je velmi tazke si zachovat.. A vediet otravovat tych lekarov kym nezacnu konat. Inak presne ako pisete, mozem si uz aj ja zalozit rehabilitacne centrum 😂. Keby som toto vedela, idem studovat fyzioterapiu. Mne uz nepomahalo nic, bezne rehabky, infuzie, kortikoidove injekcie do chrbta pod CTckom, SM system, McKenzie metoda... A to som tiez v minulosti aktivne sportovala (joga, posilka). Operacia ma dostala z najhorsieho ale uz je to takmer rok a stale mam bolesti, ale neda sa to porovnat s tym co to bolo predtym, takze som spokojna. Teraz zacinam sportovat nanovo so vsetkymi novymi vedomostami, tak drzim palce aj vam, nech je to cele napokon pre vas prinosne. Urcite by som druhy krat isla radsej hned na MRko ako samoplatca a mozno aj vysolila peniaze v nejakom sukromnom centre aby ma dali dokopy, lebo koniec koncov som to aj tak potom musela ale to uz bolo pomerne neskoro. Ak budete mat dobru skusenost s ortopedom, dajte vediet, tiez by som si zasla 😂.

juliet86
28. júl 2020

@medeaa mozem sa spytat kolko mm stenozu mate ? moja mama to ma...

medeaa
28. júl 2020

@juliet86 to neviem ci som tam mala vobec specifikovane, ale platnicku som mala sekvestrovanu (to najhorsie stadium) a vonku bola asi 11 mm a spinalny kanal ozaj velmi zuzeny, ale nemam pocit, ze tam bolo nejake cislo... Vasej mame tiez tlaci na spinalny kanal platnicka? Lebo na ten kanal mozu tusim tlacit aj osteofyty, nielen platnicky.

juliet86
28. júl 2020

@medeaa osteofyty jej tlacia... ma 65 rokov

medeaa
28. júl 2020

@juliet86 ale pri osteofytoch by jej tiez mohlo pomoct pravidelne chodit na rehabilitacie... Mne hovoril fyzioterapeut ze on ma pacientov, ktori mu tam chodia pravidelne cez poistovnu.

juliet86
28. júl 2020

@medeaa dakujem. a tie rehabky su lem cvicenie ci aj nejaka ina? skusali jej magnetoterapiu to ale bolesy zhorsilom cvicenie jej pomahalom dali jej teraz tri dni kortikoidy den jej bolo lepsie a teraz je to zase spat

medeaa
28. júl 2020

@juliet86 rehabky su aj magnet ale mne napriklad davali laser, ale zmenu som nepozorovala, skor to cvicenie mi vzdy pomahalo, ale na rehabkach sa to clovek iba nauci a potom to musi cvicit doma. Ako tak pocuvam a aj z vlastnej skusenosti tak naozaj to cvicenie je najucinnejsi liek. U mna kortikoidy to iste, kratkodobe zlepsenie ale potom nic..

juliet86
28. júl 2020

@medeaa prosim ta a ako prebiehala operacia a ako dlho si rehabilitovala?

medeaa
28. júl 2020

@juliet86 mne operovali jednu platnicku, neviem ako to prebieha pri osteofytoch, ale operacia bola v pohode, na druhy den po operacii som sa uz postavila a pomaly som mohla zacat chodit s bedrovym pasom vzdy. Akurat mesiac som si nemohla sadnut. Ale ozaj po tych bolestiach to. bolo vykupenie. Nasledovala pol rocna PNka a o par mesiacov po operacii rehabky (iba 5 krat) a potom kupele. Cvicila som ale aj doma, v podstate hned od operacie bolo treba, to nas rovno v nemocnici chodila fyzioterapeutka ucit.

juliet86
29. júl 2020

@medeaa dakujem za info. a v kuoeloch si bola kolko?

medeaa
29. júl 2020

@juliet86 niet za co. Bola som tam 3 tyzdne.

lenka5687
10. máj 2024

@otompotom ako ste to zvladli? Aj ja to mam. Uz ste ok?