Pýtala od vás gynekologička Covid test?

kristinka128
9. nov 2020

Ahojte, baby pyta od vas gynekologicka ked ste tehotna covid test? Dakujem

cookie29
9. nov 2020

no to nema nic spolocneho s tym ci si tehotna alebo nie, ak si lekar vypisal, ze bez negativneho testu neberie, tak neberie ci si tehu alebo nie

kristinka128
autor
9. nov 2020

@cookie29 a je aj nejake vyhlasenie z ministerstva zdravotníctva o tom ze lekar nieje povinny osetrit bez testu?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cookie29
9. nov 2020

@kristinka128 pokial nejde o zivot ohrozujuci stav...
oni si proste nastavuju pravidla... a nechcem ist do debaty, ci je to legalne alebo nie, ale jednoducho bud mas negativny test, alebo si v karantene a pokial nemas neodkladnu starostlivost, tak treba pockat na skoncenie karanteny. A su aj lekari, ktori sami na teste neboli a zavreli ambulancie...

ajka0207
9. nov 2020

@kristinka128 poradňa raz mesačne sa podľa mojich info považuje za neodkladnú starostlivosť. Takže to by ťa vyšetriť mal

kubkovamama
9. nov 2020

Moja gyn.berie bez certifikátu,len podmienka 2 ženy v čakárni a bez partnera.Poradna je neodkladna zdrav.starostlivost.Myslis si,ze ak je teraz niekto v 15tt,že do 40tt nesmie ísť na vyšetrenie lebo korona?Korona tu bude aj 5r.Nastastie,niektorí lekári ordinuju aj v tejto debilnej dobe normálne

majamat
9. nov 2020

tu je popis, co je neodkladna starostlivost a hlavne je to starostlivost, ktora sa neda odlozit. certifikat bol vydany na 10dni a poradna sa o 10dni odlozit da. ide o to, ze ten, kto absolvoval testovanie a je negativny, tak nema problem, ten kto je pozitivny, ma 10dni karantenu a ten kto neabsolvoval ma 10dnizzakaz vychadzania. cize potom by sa malo vsetko dostat do normalu. teda ak nebude tretie kolo, co dufam, ze nebude.

https://www.dovera.sk/poistenec/potrebujem-pora...

kristinka128
autor
9. nov 2020

@kubkovamama dakujem krasne mozem sa spytat kam chodite?

kristinka128
autor
9. nov 2020

@majamat super ste to napisala veľmi pekne ďakujem

veronika_pb
9. nov 2020

PLANOVANA poradna podla mna nespada pod neodkladne lekarske vysetrenie .. pacientka vopred vie, ze taketo vysetrenie ma naplanovane a ma sa podla toho zariadit to znamena ist na test, aby mala certifikat.. keby jej nahodou vyslo, ze je pozitivna, tak ju ten gynekolog tak ci tak nevezme a tu poradnu odlozi o 10 dni, cize to vysetrenie sa da odlozit o par dni .. pokial by islo o zivot ohrozujuci stav, nejake krvacanie, riziko potratu a pod., osetrili by ju aj na pohotovosti, kam by si vopred zavolala, ze je pozitivna a personal by sa podla toho zariadil (obleky, opatrenia) .. to iste by samozrejme mohol urobit aj gynekolog, ze by na konci ordinacnych hodin sa obliekol do komplet munduru a isiel vysetrovat tie, co neboli na teste, pripadne pozitivne, ktore potrebuju osetrenie.. nasledne by ale musel vydezinfikovat komplet celu ambulanciu takze viac starosti ako osohu, nakolko obycajny gynekolog neosetruje zivot ohrozujuce stavy a neodkladne pripady .. na tie sluzi pohotovost kde vas osetria s testom, bez testu, aj ked ste pozitivne ..

@ajka0207
@kubkovamama

mimkao
9. nov 2020

@kristinka128 Môj berie aj bez testu. A je povinný ťa zobrať bez testu aj kebyže ideš len na preventívnu prehliadku.

cookie29
9. nov 2020

@mimkao nie je. Nejde o neodkladnú zdravotnú starostlivosť... preventívna prehliadka môže byt odložená o 10 dni bez ohrozenia

kubkovamama
9. nov 2020

@veronika_pb oki,ale sú aj rizikové tehotenstva,kedy je žena dlhodobo PN a poradňa sa v tom pripade má absolvovať v danom termíne(napr.aj ja a nikto mi ani len nenaznačil,že bez testu nemôžem prísť na vyšetrenie,bola som min.piatok a idem aj tento týždeň 2x) a nemôže sa o týždeň posunúť,alebo už vysoké štádium tehotenstva,napr.v 39tt už by som rozhodne na plošné testovanie nesla.Min.tyzden som čakala napriek prednosti ako tehotná 2hodiny a skoro ma trafilo,tento víkend som nebola a aj dobre,bolesti,spinenie,určite že budem zas čakať na test,keď je v podstate nepotrebný.Samozrejme každý iný názor,iný prípad a kazdy lekár inak.Niekto ošetrí bez testu,niekto iba s neg.
@kristinka128 som z TN.

kubkovamama
9. nov 2020

@cookie29 vo vyhláške je uvedená aj preventivna

fiona203
9. nov 2020

Preventívky určite aj bez testu. Inak gynekolog nemôže odmietnuť poradňu. Keď vyšetrujú tehotné len s testom balansuju na tenkom ľade,ako sa hovorí jednou nohou v base. Ide o dva životy.

terezia323
9. nov 2020

@kristinka128 ja som sa rozprávala s mojou gyn či bude brat aj bez testu a povedala, že ona sa chce tiež chrániť takze len s negatívnym testom. No ale dnes volala sestrička, že dr má koronu poradne sa rušia a v prípade problému treba ísť do nemocnice.

kristinka128
autor
9. nov 2020

@terezia323 ktora dr z nových zamkou?

terezia323
9. nov 2020

@kristinka128 nie, východne Slovensko

veronika_pb
9. nov 2020

@kubkovamama tiez som na PN kvoli tehotenstvu, dokonca s dvojickami. Na testovani by som 2h urcite nestala a isla do akejkolvek vedlajsej dediny, neviem kde si bola ty ale u nas prvy vikend v sobotu o 17 som bola vybavena do hodiny so vsetkym a druhy vikend v nedelu o 10tej do pol hodky. Moji rodicia v meste napriklad obe nedele isli priamo k okienku na odber bez cakania.
Keby si pozitivna tak tiez kontrolu PN ani poradnu neabsolvujes v danom termine, jednoducho vzhladom na okolnosti by sa to muselo posunut, respektive realizovat po dohovore a za specialnych podmienok.
Samozrejme ze su pripady kedy je navsteva lekara nevyhnutna, ale bavime sa skor o vseobecnosti toho ci doktor ma/nema pravo ta neosetrit bez testu.ked on bude v karantene lebo bude pozitivny, tiez poradnu neabsolvujes, respektive budes bezat k nejakemu inemu ktory ti vlastne povie ze kludne by to zopar dni pockalo.

nykkushka
9. nov 2020

A to bol taký problém ísť sa otestovať a predísť tomuto všetkému? Veď už len pre svoj pokoj v duši by som chcela vedieť, či neohrozujem svoje dieťa, či som pozit alebo negat 🤦‍♀️🤷‍♀️. Ale fajin, je to na každom jednom ako sa zachoval.
Ale dr nie je povinný vyšetriť pacienta ktorý nemá akútny problém a modrý papierik. Tak to funguje aj za bežných okolností, veľmi vela dr ma napísané, že chorého pacienta nevysetruje. Tak nevidím dôvod prečo by mal riskovať a ohrozovať seba, svoju rodinu a ambulanciu pacientom, ktorý nebol na testovaní.
A taktiež, keby som sa nebola z nejakého dôvodu testovať, nemala by som gule sadnúť do čakárne medzi iné tehotné, staršie ženy poprípade gynek onko pacientky s vedomím, že možno ich nakazim a čo potom...

ckatka
9. nov 2020

@kristinka128 ja chodím do Kochu v BA a pýtali na poradni negatívny test.
Neviem co by urobili keby som ho nemala...nepýtala som sa. Každopádne podľa mna stačí kebyže povieš že si prestala cítiť pohyby...musia ta zobrať okamžite.

ajka0207
10. nov 2020

@nykkushka no ale keď má doktor chorého pacienta, tak sa k tomu musí nejak postaviť, odporučiť ta na pracovisko kde ťa patrične ošetria a podobne. Predstav si že je niekto chorý, napríklad má žltačku tri mesiace. Samozrejme že tehotná pôjde na špeciálne pracovisko a nie že ju doktorka odignoruje a ona príde o dieťa.
Aj korona môže trvať mesiace, to znamená že mesiace nepôjdeš ku gynekológovi tehotná? Nemyslím.

mimkao
10. nov 2020

@cookie29 Tak si prečítaj vyhlásenie vlády alebo naštuduj stránku som zodpovedný.
Je povinný, ak je tehotná. Mne to môj doktor vysvetľoval, neboj sa. 😉

mimkao
10. nov 2020

@nykkushka Jaj, takže ak už máš ten zázračný modrý papierik a zistíš, že si pozitívna, tak si spokojnejšia, keď vieš, že už ohrozuješ svoje dieťa....? Alebo ak máš certifikát, tak to je ochrana pre tvoje dieťa???

kristinka128
autor
10. nov 2020

@nykkushka a ja som povinna platit zdravotne poistenie? Kazdy mesiac lekari si robia co chcu onko pacientovi 80rocnemu prislo zle volali sme sanitku viete co povedali? Pokial nema certifikat ony nepridu to kde sme? Pritom bolo povedane ze onko pacientom neodporucaju ist toto uz je take obmedzovanie slobody a vyhrazky ze dovidenia

kristinka128
autor
10. nov 2020

@mimkao presne uplne suhlasim

nykkushka
10. nov 2020

@ajka0207 ale ja netvrdím, že ju ako tehotnú nikto nikde nikdy nevysetri 🤦‍♀️. Samozrejme, keď je niečo akútne musí ju vyšetriť bud jej gynekológ alebo ako tu bolo spomínané, na pohotovosti kde vopred nahlási, že nebola testovaná a oni sa tam zariadila.
@mimkao minimálne budem sedieť doma na riti a robiť všetko preto, aby som mala čo najľahší priebeh a nie sa motať kade tade a vedome /nevedome ohrozovať okolie.
@kristinka128 a nie, nie ste povinná platiť si zdravotné a odvody ale potom si u dr hradite všetko sama 😉. A to, že vás dr nevysetri v tejto situácii bez niečoho, čo "treba" je len na ňom. Vy si tiež cielene nepozyvate domov chorého človeka či už s chrípkou alebo inak infekčne chorého. Keď ste nešla na testy, musela ste si byť vedomá, že to bude mať nejaké "následky" o ktorých sa všade píše, diskutuje už mesiac.

mimkao
10. nov 2020

@nykkushka Ty si spomínala svoje dieťa. Na to som reagovala. Ako ti k ochrane tvojho dieťaťa pomôže certifikát?? Si s ním nesmrteľná? 🤦‍♀️

cookie29
10. nov 2020

@nykkushka suhlas

@mimkao precitane to mam. A nikdy to nie je biele alebo cierne. Existuju odtiene sivej. Samozrejme modry papierik Ti ziadnu zaruku neda, tak ako Ti ju neda ziaden lekar, pretoze to hovori len o aktualnom stave a o par hodin to uz nemusi byt pravda. Ale na druhej strane, v danom systeme zdravotnictva... predstava, ze v cakarni sedis so zenami, ktore na testovani neboli a su potencialne nakazene by ma urcite nenadchla. A ano, to mohli byt aj v testovacom mieste, ja sa nehadam...
a aj lekar aj sestra maju pravo nevystavovat sa nebezpeciu...

neviem kto ma pravdu a kto nema, ale s dvakou ludskosti a empatie by sa to mozno zvladalo lepsie...

nykkushka
10. nov 2020

@mimkao jaj kiežby som bola nesmrteľná alebo som získala inú schopnosť s tým certifikátom 🤣🤦‍♀️🤷‍♀️. Achboze
Ale nie, nie som tak ako nie je autorka nesmrteľná, ty alebo hocikto, kto na testovaní bol/nebol. Ale som určite s tym papierom "slobodnejsia", nemusím každý deň riešiť kam môžem, nemôžem ísť a nemusím zakladať 5798 diskusiu na tému korona.
A ako by pozit výsledok ovplyvnil moje dieťa a rodinu? Tak určite by som doma sedela na tej svojej riti a neohrozovala okolie a ako som písala, robila by som všetko pre to, aby som mala čo najjednoduchší priebeh