Psychika - kŕče

1. feb 2024

Prosím ak ste sa tu niektora stym stretla poraďte 🙌🏻
Som matka dvoch detičiek , som na materskej ešte a chcela by som sa dat dokopy pokým pôjdem do práce.
Som natom tak že keď kamkoľvek idem , len čo sa začnem vzdialovat od domu už dostávam take kŕče v ľavo v bruchu že má to núti až sa skrcit (no samozrejme keď som niekde na prechádzke ostávam potom v úzkych a bojim sa čo robiť ) po väčšine cestou do škôlky musim mat aspoň jednu zastávku niekde má wc , ako na potvoru má to vždy prepadne keď niekam idem sama. Celou cestou len rozmýšľam kam by som zašla keby nahodou….
Alebo má začína rozbolievat žalúdok a mne hneď nabehnúť myšlienky (čo teraz budem robiť , čo ak sa mi tu niečo stane, koho budem prosiť o pomoc, ako dôjdem domov a pod… )
Alebo ideme na navstevu a mna napada (čo ak mi tam príde zle , nechcem aby som musela niekomu o tom hovoriť .. ) … je takých situácii veľa.. vždy keď niečo tak potom ostanem nervózna a chcem čo najskôr utiecť niekam sa schovať domov.
No proste je to strašne obmedzujúce a ja neviem ako z toho von 😒 som v neustálom strachu o seba a najhoršie že mi to ide všetko cez fyzické prejavy…
Pomôžte dajte nejaké typy 🙏🏻 alebo čo i len vlastne skúsenosti
(Psychológa som chcela riešiť ale je to strašne finančne náročné súkromný … a ten štatny nič nepomoze)

gemerka17
1. feb 2024

A toho cez poisťovňu si aj skúšala alebo rovno odpísala?
Vieš u psychickych problemov to funguje tak, že ty sama musíš chcieť si pomôcť a na to prísť ako to zvládnuť. Psycholog ťa navedie, dá pár tipov a zvyšok je na tebe.

loliki
1. feb 2024

A odkedy máš také pocity? Mala si niečo podobné aj pred materskou? Sú rôzne fóbie, strachy, určite nie si jediná a dá sa pomôcť. Ako najlacnejšie je niečo si o tom naštudovať na internete, alebo v knižnici. Keď už máš nejakú predstavu, tak by si to mohla ísť konzultovať so psychológom.

lenka098123
1. feb 2024

Mala som to aj ja, psychológ ma vyšiel do 50€ a je to preč 🙂

jamimo
1. feb 2024

tvoj stres, tlak, obavy somatizujú v rôznych podobách. Odborná pomoc vítaná. Si na omyle, ak si myslíš, že "štátny" psychológ nič nepomôže. Problém zohnať cez zdravotnú poisťovňu, ak nájdeš súkromného, môžu to byť tvoje najlepšie investované 💰Je úplne jedno či štátny alebo súkromný... On ťa vedie, sprevádza, reflektuje, učí pracovať s pocitmi, emóciami, prijímať aj blbé dní, nevyčítať si, mať sa rada, určiť si priority= svojpomocne. On nerozdáva recepty na krásny život ani 100% rady čo máš robiť. Bude ťa smerovať , ako máš žiť sama so sebou. Zvyšok je len a len na tebe. Držím palce 💪

autor
1. feb 2024

@lenka098123 jedno sedenie ti pomohlo ? 🤔🙌🏻
Tiež sa ti to fyzicky prejavovalo ?

lenka098123
2. feb 2024

Jedno sedenie pomohlo naviesť ma, zvyšok som si vo svojej hlave “upratala” sama. Áno, presne tieto črevné príznaky som mala, na začiatku som sa dokonca dopovala liekmi proti hnačke aj keď som žiadnu nemala..:pamätám, že som sa raz tak vonku zohla zaviazať si šnúrky a hovorím sestre že asi sa teraz po*erem. Ona že noačo 😀 nič sa nestalo samozrejme a pomaly ten stres začal odpadávať. Jednoducho pomáhalo mi postupne si uvedomovať, že väčšinu situácii zvládam aj bez wc a čím viac riešim kde naokolo je wc a čo ak to na mna príde, tak presne vtedy to na mna aj potom prišlo. Skúste si myšlienky zamestnať inak. Je to taká temná špirála, ale dá sa z nej dostať 🙂