Psychické problémy

asdf1234
25. feb 2024

Zdravím vás
Som muž 28r pracujem ako stavbár szčo… chcem vás požiadať o radu … mám problémy so psychikou . Čítal som tu pár príspevkov ale predsa by som sa chcel podeliť o môj príbeh a požiadať o nejakú radu od ľudí ktorý majú podobnú skúsenosť …. Rok a pól bojujem s niečím ako úzkosti spojené s depresiami … aspoň si to myslim … neni som odborník na to , ale neprešiel od vtedy ani deň ze by som si na tieto stavy nespomenul a neprivolal si tie myšlienky na to ktoré ma vedia dostat do stavu kedy sa citim hrozne , taká beznádej , strach z niečoho čo sa nedá opísať tak ľahko … akoby myšlienka ze nie som v poriadku ze sa môj život od vtedy dosť zmenil …. Veci ktoré ma dovtedy bavili tak nemám s toho už takú radosť a táto vedomosť ma ničí ….. neviem ako sa s toho vymotať …. Neviem prečo sa to vôbec stalo ze v jeden deň sa mi život takto otočí … Nemôžem sa stotožniť s tým ze by to malo byt normálne a ignorovať to ….
Tento stav sa mi privodil z ničoho nič keď som jedného dňa pil kávu.
Časom som zistil ze káva už nie je pre mňa lebo mi dokáže ľahko tieto stavy zhoršiť , tak isto som skoncoval s cigaretami lebo majú podobný efekt a tak isto aj alkohol … ono vlastne to príde po alkohole až na druhý deň …. Takže aj slkohol som v značnej miere obmedzil ( predtým som nemal problém normálne fungovať na druhý deň , asi niečo na tom bude ze vekom už človek toľko nezvládne 😀) ale spať k veci .
Riešil som to aj s psychológom aj psychiatrom …. Mal som predpísané nejaké lieky ktoré som ale po asi 3-4 mesiacoch vysadil pretože som mal pocit ze mi je ešte horšie … viem možno to bola chyba ale v tej dobe som bol plný beznádeje a sklamania lebo som asi od tých liekov očakával viac …. K psychiatrovi si zájdem ešte ale chcel by som požiadať o radu ak si niekto niečím takým prešiel alebo momentálne prechádza , pretože niekedy mam pocit ze toto dokáže pochopiť iba človek ktorý si týmto prešiel .

Dakujem za akúkoľvek odpoved .

deti95060810
25. feb 2024

čo si mal Ad? možno že ti nesadli, mal si povedať lekárvi - zmenil by.
ad ktoré ti sadnú - už po mesiaci funguješ a si ok...

loliki
25. feb 2024

Určite riešiť s odborníkom a povedať aj o tých liekoch, že nezaúčinkovali správne. Ak si zistil, čo ti k takýmto stavom dopomôže, skús zistiť od čoho ti býva lepšie. Príroda, relax, šport? Nech sa darí. 🙂

asanti55
25. feb 2024

Ano treba ho kontaktovat alebo mozno skusit ineho psychiatra moja dcera bola u viacerych az napokon nasla ktory jej vyhovuje a lieky na uzkost a na spanie berie uz asi 3 roky. Mozno viac chodit do prirody, sportovat skusat vsetko mozne vyrozpravat sa niekomu blizkemu. 🙂

drvanko
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
asdf1234
autor
25. feb 2024

Dakujem
No napríklad ja citim ze mne pomáha nejaká činnosť hocijaká , napr. Práca. Na športy moc času nemám …. Proste kým zamestnávam mozog nemám cas si na to spomenúť . Najhorsie je to večer keď ležím a premýšľam mám niekedy pocit ze sa s toho zbláznim …celkove nejaké obavy z budúcnosti mám pocit ze už je to cele tak zautomatizovane a to všetko prevláda nad tým pozitívnym

mladena
26. feb 2024

@asdf1234 odporúčam ti čítať napríklad Eckharta Tolleho, Moojiho.... to čo opisuješ žiaľ nie je nič nezvyčajné.

xnatalkax
26. feb 2024

@asdf1234 a vies z coho mas uzkosti? Mne tiez pomohli knihy v najhorsich casoch, ked som mala silne uzkosti.

katkakh
26. feb 2024

@asdf1234 ahoj mam s tym skusenost, ak budes brat lieky ako ti povie lekar, bude to v poriadku. Prvy mesiac bude hrozny, no posrupne sa to bude zlepsovat. Budes moct normalne fungovat. Kave, cigaretam a alkoholu sa nadalej vyhybaj. Daj sancu tym liekom a nevzdavaj to. Mozno si sa vycerapal, ked si mal vela prace a teraz je tazke sa dat do poriadku. Skore uzdravenie!

asdf1234
autor
26. feb 2024

Dakujem vám za rady …. Bohužiaľ neviem z čoho to mám …. Ako to prišlo v jeden den tak sa to vo mne drží …. Akurát viem ktoré látky to zosilňujú …. Pracoval som v zahraničí ešte rok s týmito stavmi ale už sa to nedalo vydržať tak som šiel spať na Slovensko s tým ze sa to určite zlepší ale veľké zlepšenie po pól roku nepociťujem … s tými knihami máte pravdu pri tom čítaní som sa cítil lepšie …
Skúsim vyskusat este tie lieky ,asi som to moc skoro vzdal…. Som rád ze sa nájdu ľudia ktorý si niečím podobným prešli aspoň to mi dáva takú nádej ze sa z toho dá dostat

katarina0123
26. feb 2024

@asdf1234 držím prsty nech sa to zlepší čím skôr určite by som poriešila tie AD. Je to veľká pomoc,. Dnes je veľmi ťažká a náročná doba najmä pre mladých, ja som AD užívala keď som potratila a potrebovala som fungovať v práci .Nemohla som si dovoliť ostať dlho na PNke lebo účty.... Netreba sa zato hanbiť, dnes ich užíva kopu ĺudí a ani by ste nepovedali, že práve on, či ona. Ja som stretla v ambulancii susedku :D :D

betulinka1
26. feb 2024

@asdf1234 No v prvom rade sa nesmieš vyhýbať tomu uvedomeniu si, že ano som dočasne chorý a no a čo, časom to prejde. Aj keď ti príde zle, tak ok, je mi zle a teraz zistím a skúšam ako viem ten problém zmeniť. Keďže nevieme ako ti je zle môže to mať milión príčin. Úzkosti, panická porucha (buď trauma alebo vyhoretie), môže to byť iba zlá životospráva, HIT, chrbtica (hlavne hrudné stavce), tetánia (zistí to neurológ) atď.. Čiže najprv si porob neurologické vyšetrenia, kardiológ, imunológ, alergológ (na ten HIT) aby si si uvedomil, že zdravotne ti nič nieje. Medzitým choď kľudne za psychiatrom na AD, aby sa ti vyrovnali hormóny serotonín, dopamín. Nič sa ti z toho nestane. Ale nech je to akákoľvek diagnóza, zmeniť životosprávu, zvýš si dávky vitamínu D, B, ak nemáš nízky tlak tak magnéziu, vápnik a draslík, ten po porade s lekárom. Zvýš si minerály, kľudne si kúp nejaké kvalitné multivitamíny a dávaj si aspoň 10 dní aj dvojitú dávku. Ukľudni mozog, počúvaj nejaké videá na túto problematiku aby si zistil, že sa nemusíš báť. Medituj, dýchaj, cvič ak keby si spravil len 10 minút denne nejaké cvičenie z netu. Cvič na chrbát, veľa môže spôsobiť aj chrptica. Skús pohľadať na youtobe Martin Lajprík. A hlavne neboj sa. A svoj stav akceptuj. Áno proste to je tak. Všetko zvládneš.

dasenka26
26. feb 2024

@asdf1234 úzkosti nezačnu len tak, príčina môže byť dlhodobý stres, trauma, tlak v práci napríklad...mne tiež nesadli lieky preto ich neberiem, ak môžem poradiť skús meditácie, ak nemáš čas cez deň aspoň večer na 10min, je to stav kedy sa prestanes identifikovať s myšlienkami, oslobodis sa od nich... výborne o tom rozpráva Vlado Roško na YouTube, má tam veľa videí, je to vec tréningu, z doplnkov treba užívať minimalne magnezium (kvalitné) a B12, B6, držím palce 😉🙏

marosbotlik
2. júl 2024

Ahojte ma niekdo skusenosti z tms magnetom pri poruche ocd?