Psychická nepohoda

emily57
11. nov 2023

Zdravím, viem, že táto téma sem možno úplne nepatrí, ale povedala som si, že to skúsim. Moji rodičia sú rozvedení už asi tri či štyri roky. Moju maminu to stále trápi, stále otcovi nevie a hlavne nechce odpustiť, čo by som od nej ani nikdy nežiadala, ale kvôli tomu je stále v psychickej nepohode, má problémy so spánkom, potom bolesti hlavy, bolesti na hrudi a ďalšie nadväzujúce problémy. Chcem jej pomôcť, ale neviem ako. Psychológom neverí, meditácia je pre ňu strata času (aj keď ani jedno nikdy neskúšala) a aj keď má mňa, kamarátky, kolegyne, nikomu z nás sa nemôže zveriť s tým, čo ju naozaj trápi... Máte nejakú radu, prípadne podobnú skúsenosť? Čo pomohlo vám či vašim známym k psychickej pohode? Ďakujem.

akvi
11. nov 2023

@emily57 jednoznačne terapia. Akú príjme, to je na nej. Rodinné konštelácie by jej mohli pomôcť pochopiť, prečo sa jej toto deje, prečo nevie odpustiť a prečo ju to ťaží. Ale samozrejme, aj iné terapie, každý si nájde tú svoju cestu, len to by musela mama chcieť, ty to za ňu nevyriešiš.

luccija
11. nov 2023

@emily57 psychológ, ak nie psychiater.Ako môže neveriť niečomu čo ešte nevyskúšala🙂

emily57
autor
11. nov 2023

@akvi Ja myslím, že to ona vie, vybrala si ho ako partnera na život pred takmer 30 rokmi a on ju zradil a navyše sa teraz má dobre...
@luccija To nie je, že neverí na účinky či výsledky, ona neverí, že by si to psychológ, aj keď profesionál, nechal iba pre seba, že to nikdy nikomu nepovie, to jej nevysvetlí asi nikto, vždy bola háklivá na súkromie.

akvi
11. nov 2023

@emily57 ľudia opakujú vzorce rodu, to nie je nič na vedomej úrovni. Konštelácie idú hlbšie. Ale ako píšem, čokoľvek, k čomu nájde ona cestu, konštelácie mi napadli ako prvé. Ak ju to ťaží, nemá to spracované a terapia jej s tým môže pomôcť.

lilitela
11. nov 2023

@emily57 Chapem ju do urcitej mieri, asi sa citi podrazena. Nemoze byt problem nielen v tom, ze co sa stalo, ale aj teraz tie 4 roky ako zije sama? Ze nevie zacat zit? Ako zije teraz, stretava sa s niekym? Ma konicky?

luccija
11. nov 2023

@emily57 jaj tak toho by som sa bála najmenej, tak nech si nájde niekoho ďalej od miesta kde býva.Nie je v prechode?moja kolegyňa nevie kvôli tomu spávať nemá žiadne iné príznaky okrem straty menzesu, ale spí max 3 hod už je na liekoch a je jej lepšie.Ale chápem musí to byť veľká zrada po toľkých rokoch manzelstva

deti95060810
11. nov 2023

lieky...

deti95060810
11. nov 2023

@luccija tiež ma napadol prechod... že to vtedy je koniec sveta...

lucia851
11. nov 2023

@emily57 skús psychologa určite a poprípade aj psychiatra

roja01
11. nov 2023

Je to ťažké odpustiť niekomu, kto sa k partnerovi zle zachoval, totálne ho sklamal. Pravda je však taká, že každý hnev, zloba a nenávisť neničí toho, kto sa zle zachoval, ale toho, kto podlieha týmto pocitom. Odpustenie je neskutočná psychická úľava.