Dievčata poradte ako dostať 70 ročneho k psychiatrovi 🙏🙏🙏 ma parkinson, teraz je už aj agresivny a ma halucinacie a sme si všimli že aj pije /nie vela/, mame zavolať zachranku? Odvezu ho? Ako by ste to riešili vy? Kontrolu ma až o par mesiacov, k doktorovi isť nechce, my sme už na prašky ☹
Ak je mimo, zachranka ho zoberie. Mam s tym skusenost. V nemocnici by ho mali nastavit na liecbu a moze tam pobudnut aj napriek nesuhlasu. Nemocnica moze do 24 hod podat na sud, aby mu tu liecbu nariadil a vtedy neodide ani na reverz. Urcite volajte, ak bude treba. Hoci moze sa stat, ze natrafite na posadku, co nebude chciet brat, niekto tu nieco take uz pisal, no ja mam opacnu skusenost. Dali nejaky utlmovak, odviezli, v nemocnici nastavena liecba a az potom prepusteny. Nedajte sa odbit, potrebuje liecbu a na to ambulantny psychiater nemusi stacit. Nezalieceneho a agresivneho ho neziberu ani do dds, ak by bolo treba.
@nynia mylis sa... Halucinujuci a priladbe aj agresivny je urgentny pripad.
Tiež mám skúsenosti že skôr nie ako áno, v našom prípade dotyčná osoba ktorá mala halucinácie opakovane volala 155ku, nezobrali do správy napísali, že odporúčame psychiatrickú liečbu ale tú odmietla. Nakoniec keď bol stav už kritický, viacerí z rodiny volali kým konečne došla sanitka, 3/4h trvalo naložíť na nosidlá a zniesť z 1.posch a naložiť do sanitky.
@katica06 otec je tak silny že ho ani 5 ludí nenaloženy, len keď mu pichnu niečo na ukludnenie
Tiež museli pichnúť, lebo sa bránila zubami nechtami, následne v nemocnici tiež cirkus,
Ja som toto riešila. Je potrebné zavolať políciu ale tam musíte povedať, že vás ohrozuje. Oni prídu aj so zachrankou a už si poradia.
Ja osobne som volala záchranku cca pred 3 týždňami k mame,pretože robila cirkus po susedoch a stále volala na políciu, že ju okradli a bola na tom psychicky dosť zle- má organický psychosyndróm-a pani mi len sucho oznámila, že pokiaľ nekrváca, nezrazilo ju auto a nie je v bezvedomí, tak záchranka nepríde . . .
@tulipanik12 strasne...pekne ta odbila
Môžete zavolať i záchranku, pokial ohrozuje seba alebo svoje okolie. Ak by ho v tomto prípade odmietli hospitalizovať, pýtala by som si mena dotyčných a informovala ich o tom, že podám sťažnosť. Je to ich povinnosť, pokial teda hrozí, že niekomu ublíži, či už sebe alebo druhým.
Inak pri zhorsenom stave to treba riešiť s doktorom, zavolať psychiatrovi a dohodnúť si skorší,urgentný termín.
@nynia
@tiika
@tulipanik12
@mayra666
@mayra666
@gelifil
@katica06
@hradnapani
@nynia dievčata prave odišla policia aj zachranka a nezobrali ho, že vraj parkinson nie je dovod na spychiatru a otec jak herec kludny všetko ok ☹ nevieke ako dalej, brat zobral mamu k sebe a otca zobrali k jej sestre ☹
Ja by som skúsila ešte to čo som napísala v prvej správe kontaktovať jeho psychiatra a s ním sa poradiť. A žiaľ pokiaľ ešte vie ovládať svoje správanie resp. keď treba hrať, že je ok tak naozaj to na ten prevoz nie je.
Jedine vybaviť mu DSS špecializovaný pre takéto choroby, ja to akurát teraz vybavujem pre mamu. Najprv je potrebné mať posudok z VÚC, ešteže ja bývam priamo v meste a nemám to tam ďaleko, kde treba doložiť všetky správy ohľadne jeho zdravotného stavu a potom oni vydajú rozhodnutie akú odkázanosť koľkého stupňa má, musí byť min. 4 inak ho do ústavu nezoberú, no a napokon si vybrať ústav a tam vyplniť XY papierov od nich ako je výška dôchodku, čestné prehlásenie o majetku atď. atď. U nás v ZA sú napr. len 2 takéto špecializované zariadenia a v jednom je na zozname 22-há a v tom druhom 130-ta. Ale mi včera pani v tom jednom ústave odporučila, že pokiaľ je na tom už vážne dosť zle, tak treba napísať aj rukou doložku na VÚC, kde treba uviesť, že jej stav je veľmi zlý a samozrejme aj uviesť dôvody (napr. mama žije sama ) a v tom prípade ju oni umiestnia do zariadenia v rámci celého v mojom prípade žilinského kraja čiže hocikde kde sa uvoľní. No 100% však treba začať vybavovať tú odkázanosť inak Vám ho nikde neumiestnia. VEĽA ŠŤASTIA
Nuž stalo sa iba to čo som predpokladala, v našom prípade pacient odmietol akékoľvek lieky a akúkoľvek liečbu tak nebolo možné ho dostať von z domu, keď nakoniec došla sanitka bol stav minútu pred 12tou a pacient v nemocnici do pár dní zomrel
@tulipanik12 doplnim, ze VUC je jedna moznost ale svoje zariadenia maju aj niektore obce, treba si zistit. Takze posudok a stupen odkazanosti moze vybavit aj na miestnom/obecnom urade, na socialnom odbore. Kazdopadne treba to riesit a ist aj bez otca co najskor za osetrujucim psychiatrom a poradit sa, minimalne bude treba jeho peciatku na papiere . Ono ten otec to ani nehra, tito ludia to tak maju, chvilu je klud, potom zle, ale ani to nevedia volou ovplyvnit.
A umiestnit ho mozu aj bez odkazanosti ako samoplatcu (treba si tiez zistit v konkretnom zariadeni, ale je to mozne), to pre pripad, ze nemaju vybavene este papiere a potrebovali by ho uz umiestnit a bolo by pre neho miesto. Samozrejme, je to financne narocne, ale ten mesiac sa mozno da utiahnut.
@mayra666 u nas to bolo inak. Prisla posadka bez lekara, tych sme presvedcili, ze potrebuje urgentnu pomoc. Zavolali posadku s lekarom a aj policajtov a odviezli ho do nemocnice.
Pokial nebude suhlasit s prevozom nezoberu ho a zachranka je na urgentne pripady. Nikto ho proti jeho voli nebude nikde odnasat. Treba sa porozpravat a vysvetlit pripadne kontaktovat psychiatra a on poradi ako mozno by sa to podarilo.