Psychiatri a vysádzanie liekov

patulik0706
6. mar 2024

Dobrý večer. Chcem sa opýtať akú máte skúsenosť s prístupom psychiatrov k vysadeniu liekov. Boli tomu naklonení keď ste ich požiadali, alebo naopak boli proti a presviedčali vás o tom že lieky musíte brať po zvyšok života? Ja mám skúsenosť, že jedna pani dr. mi nechcela ani len upraviť dávku liekov, z ktorých som mala veľa nežiadúcich účinkov a nedalo sa mi s nimi normálne fungovať. (Olanzapin)
Potom iná dr. zas že neexistuje aby som ich prestala brať že to vôbec nejde.(liek Reagila)
A ďalšia pani dr. sa vyjadrila, že pred plánovaným tehotenstvom určite budeme znižovať dávku až napokon vysadíme lebo počas tehotenstva sa nesmú užívať. Jedná sa o liek Rispen 2, teraz beriem 1/2 tbl večer. Nakoľko by som chcela tento rok vysadiť antikoncepciu a snažiť sa o bábätko, rada by som aj ten Rispen vysadila. Som zvedavá čo povie dr.
Zakaždým keď som zmenila dr. tak mi zmenila aj lieky.
Každopádne ma zaujímajú aj vaše skúsenosti, či už osobné alebo z rodiny/ okolia. Ďakujem 🙂

petronelag
6. mar 2024

@patulik0706 Ten liek Rispen sa nemá len tak vysadiť, ale postupne znižovať dávku a nejakú udržiavaciu dávku brať stále (záleží od váhy osoby).

patulik0706
autor
6. mar 2024

@petronelag áno to všetky psychiatrické lieky by sa mali postupne vysádzať. Hmm len keď pri tehotenstve sa nesmie brať ako to riešia potom lekári?

deti95060810
6. mar 2024

nepíšeš pri akej diagn. užívaš tieto lieky...sú diagn. kedy ozaj lieky sa berú stále - aj počas tehu..to už musí zvážiť lekár. či matka vydrží bez daného lieku resp. či to matka zvládne po zdr. stránke. je to od prípadu k prípadu
poznám liek Olanzapín - je to pomerne dobrý liek, len sa z neho poriadne priberá
Rispen - tiež Ok

marianarem
6. mar 2024

@patulik0706 Tak podla toho, aka je diagnoza. Niektore choroby su bohuzial uz na dozivotne branie liekov. Tak to je aj s nepsychiatrickymi diagnozami. Moja sestra aj mama beru lieky na stitnu zlazu a naozaj nemozu vysadit, neupravi sa im to uz.
Ja mam uzkostnu/panicku poruchu a lieky si znizujem sama, ked citim, ze je lepsie obdobie. Doktorke vzdy len oznamim, ze uz beriem menej. Zase ale mne tie lieky ani nejako extra nepomahaju, skor len na spanie trochu. A keby nahodou aj po vysadeni nastalo nejake zhorsenie, tak zase taka katafstrofa to nie je, zivot to neohrozuje, nebezpecna pre seba ani okolie nie som.

patulik0706
autor
6. mar 2024

@deti95060810
Ďakujem za odpoveď. Takže sa môže užívať aj počas tehotenstva? Nemôže to nejako ublížiť bábätku? Poškodiť plod alebo inak narušiť vývoj?
Čo sa týka olanzapinu to teda áno...ja počas jeho užívania +25kg :-/

patulik0706
autor
6. mar 2024

@marianarem
Vďaka za odpoveď. To je tiež pravda aj napr. lieky na tlak a podobne. Mňa to trápi len z toho hľadiska aby nejako neuškodili tie lieky bábätku. Poznám viacero názorov že "radšej s liekmi ako škodiť tým ako sa zle človek cíti bez liekov pri úzkostiach a depresiách". Je to ozaj už len na zvážení lekára či lieky nechá aj pri tehotenstve alebo riskne a skúsi bez.

marianarem
6. mar 2024

@patulik0706 Ja som brala AD aj v tehotenstve a bola som to komzultovat na ambulancii klinickej farmakologie. Tam ma poslala samotna psychiatricka. Ta, kde som bola, funguje tak, ze clovek tam vopred zavola, o aky liek ide a potom dostane termin. Oni si medzicasom pozru rozne studie a zbieraju aj skusenosti od ich pacientov. Aj ja som tam po porode volala, ze ako to vsetko dopadlo.

kratinola
10. máj 2024

Dobrý deň. Mne je,teda bolo z takychto liekov zle. Ked mi jeden z nich lekar zabudol predpisat,prirodzene som vysadila a je mi super. Lekarka nechce vysadzat lieky. Som pripravena ich vysadit lebo sa citim super.