Ahojte, pomohla niekomu ambulantná liečba? Alebo musel ísť do Piešťan do národného ústavu? Alebo čo vôbec na túto chorobu pomáha?
skuste aj zmenit stravovanie, vynechat paradajky, papriku, baklazan, obmedzit zemiaky.
nejest udene, mastne jedla ako klobasu, slaninu, a podobne. Lahka strava s dostatkom zeleniny a ovocia. Velmi dobre su cucoriedky a celkove bobulovite ovocie, potlacaju zapal. Obmedzit sladkosti a sladke vody. Jest morske ryby aspon 1x do tyzdna, alebo rybi olej.
Smrdaky pravidelne a prekopat totalne stravovanie, vylucit vsetky alergeny, alkohol, fajcenie, drogy
Poznam viacero ludi sice zivot s prisnymi kriteriami a pravidlami ale je to neskutocny rozdiel predtym a po tom
Tento problém má môj muž, a to je ten problém 🙈 Má psoriázu - zdedil to po starkom a otcovi, a po nejakom čase ho začali bolieť kĺby a svaly. Doktor mu diagnostikoval psoriatickú artritídu no nič, žiadne lieky, žiadnu diétu mu na to nedal. Tak chcem aby to riešil s niekým iným a poriadne. Má 40 rokov a chodí ako 70 ročný 😔
@michaela412 aky doktor? Reumatolog? Ortoped?
Ak nema muz pod kontrolou dane ochorenie nema pod kontrolou ani prejavy tohto ochorenia
@taktotedanie bol najskôr u kožného tam zistili tú psoriázu a potom u reumatológa tam už mu dal tú psoriatickú artritídu, len to dokopy neriešil. Na psoriázu má v pohode také maste a peny, to mu zmizne no toto vnútorné mu pred nedávnom vyskočilo tak, že ho bolia svaly. Už sa objednal na reumatológiu zas, no čakačka dva mesiace. Tak čakáme a zisťujem zatiaľ čo a ako. Musím tam ísť sním, lebo on je ako malé decko, sa ho spýtam čo ti povedali a on mi povie, že už aj zabudol :D v správe všetko má napísané no žiadna liečba nič. On chodí do práce no má akoby nonstop svalovicu na stehnách a prsty na rukách ho bolia
@michaela412 maste a peny ti potlacia prejavy na kozi nic viac, ak by ich neuzival tak by to bola katastrofa na kozi ale to nieje liecba len potlacenie priznakov na kozi pokial
Sa nebude liecit komplexne tak dopadne zle lebo okrem klbov su aj dalsie prejavy na inych organoch
@taktotedanie ja rozumiem, ja len nechápem prečo to neriešil. keď mu tú diagnózu stanovil. Veď normálne poviem máte to a to ak nechcete aby sa vám rozpadli orgány musíme nasadiť liečbu a takúto diétu. A teraz zas len čakáme na vyšetrenie čo už mohol manžel dávno nejakú liečbu mať za sebou. Aspoň niečo a nie, že nič, kým ho to zase nezačalo bolieť
@michaela412 a kozny nenavrhol biologicku liecbu?
Muz nech zacne aj od seba a nastavi sa na prisnu dietu
@taktotedanie kožný len maste a takú penu, iba sa to natiera na tie chrasty čo sa mu robili a to mu úplne zmizlo, len si to musi natierať pravidelne inak sa to vytvorí naspäť
@michaela412 lebo nema psoriazu pod komtrolou
Tych ktorych poznam nenatieraju nicim a su bez chrast a lezii a ochorenie maju pod kontrolou
@taktotedanie nenatierajú a majú ju pod kontrolou ako? Nejaké lieky berú? či tou dietou?
@michaela412 biologicka liecba, lieky ale vsetci maju prisnu dietu, smrdaky opakovane
Dokonca znamy ako nahle vypije kvapku alkoholu totalne sa cely vyhadze ako nahle abstinuje fakt nema ani jedine miesto na tele kde by mal nejaku chrasticku a este mu to robia orechy
@michaela412 zrejme tie maste a peny co dostal, obsahuju aj kortikosteroidz, preto ten rychly ustup priznakov na kozu.
mam pocit, ze tymto to povazujete za vybavene, vsak to "zmizlo"... ale jemu nezmizla psoriaza, len jej priznaky. jednak maju horm. pripravky neziaduce ucinky, jednak takato liecba priznakov moze byt len kratkodoba, dlhodobe uzivanie kortikosteroidov skodi.
Moze sa mu to presunut do vnut. organov alebo do tej reumatickej artritidy.
je to autoimunitne ochorenie prakticky na cely zivot , ja to mam uz 40 rokov , od detstva. Najviac co pomaha je zmena zivotospravy....velmi dobre nastavena strava, kombinacia mierneho opalovania, mora, liecba v smrdakoch. Strazit si hmotnost a cukor. Cvicit.
psoriatici maju zvysene riziko obezity, cukrovky a srdcovych chorob, to je komplexna choroba.
@taktotedanie ja napr. mam odskusane ze vlaske orechy mi ochorenie zlepsuju. Jem ich odmala. zato tvrdy alkohol a cerv. vino je smrt! a tiez udeniny mi zhorsuju stav.
@taktotedanie no manžel nepije a ani nefajčí, ďakujem ja to už budem sledovať, lebo manžel len sa sťažuje, ale žeby to nejak doktorovi riadne vysvetlil to nie.
@negymama k moru chodievame pravidelne, to mu aj DR vravel, ale presne nie je to poriadne podchytené, manželov otec a starý otec to vôbec neriešili, tak asi si myslí že netreba, ale už vidí, že problém to je a treba to liečiť, lieky na tlak berie už dávnejšie má aj vrodený vysoký tep, pohybu má si myslím aj dosť - v práci, len keď príde domov už je unavený a iba by spal. Náhodou nemáte nejaký jedálniček, alebo kuchársku knihu čo Vám najviac pomohlo?
@michaela412 da sa najst na nete, co by mali psoriatici vylucit.
Ja som si kedysi mzslela, ze jem zdravo, ale to bol omyl.
teraz co som ozaj prekopala jedalnicek, a vylucila mnohe potraviny a zaradila ine...sa priznaky zlepsuju.
vylucit
- paradajky, papriky, baklazany, vylucit alebo obmedzit zemiaky
- alkohol aj ten lahky
- udeniny
- cervene maso /ja jem bravcove v mini mnoztvach max 1x do tyzdna, 1x do tyzdna maly kusok kuracieho a 1-2 x rybu/
- vsetky potraviny na kt. je clovek alergicky...casto je to napr. zeler, kiwi, orechy, ananas a pod. Ja napr. nejem ananas, kiwi, broskyne na kt. som alergicka
- vyprazane jedla, obmedzit nasytene tuky ako maslo, mast.
Pridat...ovela viac zeleniny, ako predtym...dobre su uhorky, cukety, listova zelenina.
dobra je aj pohanka, zlepsuje kozu a cievy. to davam miesto cestovin do polievky na zahustenie. Jem aj vela tofu a cicerove pomazanky namiesto udenin, ale to neviem ci ma vplyv. neskodi mi.
Pocula som o viac pripadoch, ked ludia dostali pod kontrolu psoriazu aj veganstvom, cize ziadne ziv. produkty, ale to nie je pre kazdeho a nie kazdemu moze pomoct.
ja jem vajicka len varene, nie casto. a z ml. vyrobkov len biely jogurt.
@negymama rozumiem, môj muž je taký ako ho doma chovali, tak je. Všetko rýchlovky, mama robila v krčme na nich extra nemala čas. Manžel sa učil za kuchára, tak jedol všetko možné, ale zas zeleniny veľmi málo, ryby a hríby neznáša. Ja keď urobím klasický šalát z rukoly, tak si ho môžem zjesť sama 🙂 proste chlap čo svoje zdravie nerieši, len keď teraz už fakt sa necíti dobre, tak trošku sa začal zaujímať. Ja sa snažím variť všeličo možné, aby si navykol aj na niečo iné. Pritom mu to chutí, len má predsudky voči tomu a zo začiatku je taký, že on to jesť nebude a potom zje
smrdaky, to jedine. v piestanoch ta voda nepomaha.
v smrdakoch davaju na tu artritidu aj cierne bahno obklady. S touto dg. mate narok kazdy rok na liec. pobyt v smrdakoch cca 28 dni je pobyt. Treba mat ale aspon 4 navstevz kozneho lekara za posledny rok.