Provizórne korunky

lili1002
24. júl 2024

Chcem sa opýtať mám ísť k zubarke na čistenie koreňovych kanálikov obrusenie zubov a hneď nasadenie provizórnych koruniek . Pani zubárka ale povedala že finálne korunky mi nasadí budúci rok. Má niekto s týmto skúsenosť ?myslím že tieto provizórne korunky slúžia na ochranu zuba Max týždeň dva.

raszuz
24. júl 2024

@lili1002 to ti chce robiť naraz? Aj kanáliky, aj obrúsiť zub aj nasadiť korunku?
Mne teraz obrusovali zub, ktorý mám mŕtvy a bez kanálikov už 8 rokov. Raz repas, lebo sa zlomil. A držal, až som sa rozhodla pre korunku. Čo sa týka dočasnej korunky, tú mi nedával, iba mi tam dal nejaký matroš (neviem si spomenúť na názov), vytvrdil tým svetielkom, čo tvrdí plomby a povedal, že to môže vydržať, aj nemusí, aleže žiadny problém, ak by tá "ochrana" odpadla. Korunku som mala hotovú za týždeň a pol od zobratia otlačkov.
Nedávno mi robili sedmičku, kanáliky a veci okolo, a zubár povedal, že skôr ako za dva tri mesiace mi ho obrusovať kvôli korunke nebude, aby sa to upokojilo. A potom obrúsime a spravíme korunku, a ak sa podarí, tak tu už mi nebudú robiť otlačky, ale budú mať v ambulancii nejaký špeci prístroj.

lili1002
autor
26. júl 2024

@raszuz áno všetko naraz mi chce robiť čistiť kanáliky vyplniť obrusit zuby a nasadiť provizórne korunky na rok. A potom urobit keramické korunky. V predu mi bude ťahať jeden koreň a tam nechápem ako mi urobí korunku na ranu. Neviem spávať strašne sa bojím toho. Aby nebolo niečo zle naraz mi chce aj ťahať 3 korene. Všetko toto v jeden deň . Strašne sa bojím aj keď má napicha ako vravela aj tak . Mám zle skúsenosti so zubarkou bývalou tak už mám traumu z tohto čo sa týka zubov.

lili1002
autor
26. júl 2024

@raszuz bojím sa aj tých provizórnych koruniek aby vydržali do budúceho roka kým mi nasadí riadne keramické zuby.

raszuz
26. júl 2024

@lili1002 ak ťa dobre "opichá", tak nebudeš cítiť nič, iba také jemné pichnutie, keď bude merať kanáliky, a keď ich bude výplnať, to je znamenié, že je úplne dole. Čo sa týka tých provizórnych netuším, lebo ten zub (sedmička), ktorý čaká na obrusovanie mám robený na 3 krát (ale mne sa kaz ťahal až pod kosť z vonkajšej strany, paradox, že ma ten zub absolútne nebolel)) - vyvŕtanie starej plomby, potom začal bolieť a fest (zrejme sa to tam rozdráždilo), následne spravený krčkový kaz, vytiahnutie nervov, vyplnenie, liečivá vložka a zaplombovanie. Ale nebrúsil hneď. Teraz, keď som bola cca. a mesiaci a pol po zákroku, aby mi urobili korunku na ten dlho mŕtvy zub, tak sa pýtal, či dáme termín na tú 7, ale povedala som, že až po prázdninách.
Niekde som, čítala, že robia niektorí tak, že obrusujú a dávajú provizórne korunky, ale na koľko netuším. Myslím, že tie dočasné by mali držať normálne.

lili1002
autor
27. júl 2024

@raszuz ja sa strašne tohto zákroku bojím ja som šla s tým že aby mi vytrhala všetky predné horne zuby a dala vyklapačky ale odmietla že som mladá . Toto mi ešte nerobili neťahali nervy nič také. Tak mám z toho hrôzu . A ešte keď do toho mi bude trhať pfu keď si pomyslím je mi zle 😀 že budem všetko cítiť .Povedala že mi dajú 10 anestéz a možno aj viac .