Proteíny v prášku, nápoji a hotovom pudingu

11. aug 2023

Ahojte, určite sa tu nájdu také, ktoré majú skúsenosť. Za posledné dva roky som celkom dosť zmenila spôsob stravovania a celkovo životného štýlu. Prešla som si celkom ťažkou anémiou. No ale k veci, už je to niečo vyše polroka, čo pravidelne cvičím (5-6 dní v týždni cca 70-80 minút). Cvičenie ma baví, cítim sa po ňom dobre. Samozrejme to prinieslo aj výsledky na postave. Ale všetci do mňa hučia ako to preháňam, že nič nejem. Tak som si zo srandy nainštalovala tak obľúbené kalorické tabuľky. No a áno zistila som, že jem málo. Začala som sa teda viac zameriavať na stravu. Aby bola pestrejšia, aby jej bolo viac, aby som prijala dostatok všetkého potrebného. Ide to z tuha. Najväčší problém sú bielkoviny. Tých mávam žalostne malo. Chcela som sa preto opýtať, či je ok zaradiť nejaký proteín v prášku. Vždy som tieto prípravky zavrhovala, vôbec sa v nich nevyznám, vôbec neviem či je to také super. Vždy mám obavu, že to absolútne nebude také "zdravé" ako sa to tvári, že je to len syntetický bordel... A keď aj zaradiť, tak netuším aký, kedy (pred tréningom? Po ňom? ). Viete mi prosím niekto poradiť? Púšťať sa do niečoho takého?

zmrzlinka2021
11. aug 2023

Keď si dáš výnimočné protak, je to ok, základ je však stále kvalitná strava, strukoviny, morčacie mäso, vajicka

autor
11. aug 2023

@zmrzlinka2021 ďakujem za odpoveď. Ja by som ho chcela len na prípadné doplnenie. Nechcem ho ako hlavnú zložku stravy. Ale keď už praskám vo švíkoch, šalát s paradajkami a mrkvou mi po večeri už trčí aj z uší a bielkovín mám stále 40%, tak by mi to pomohlo. Určite nemám záujem nahrádzať ním bežnú stravu.

gejb
11. aug 2023

Proteín v prasku je vlastne mliečna srvátka. (Existujú aj rastlinne, ale mliečna je najbeznejsia)
Pije sa to po tréningu a doplni ti bielkoviny o cca 30-50% dennej odporúčanej dávky podla toho aky si spravis. podporuje aj rast svalov a udrizava ti ich. lebo tie z mrkvy mat nebudeš. Nebavime sa o steroidovych nabuchancoch, ale o normálnej svalovej hmote ktorá je výsledkom cvičenia a potrebná na spevnenie tela. Lebo takto len chudneš ale nespevujes, alebo len menej... v mrkve ani v paradajkach bielkoviny nenájdeš,takže ak nechceš proteín pit mala by si mat pestrú stravu = nájdeš ho vo vajciach, tvarohu,rybách, strukovinych....

lulamx
11. aug 2023

syn chcel proteiny, ja som mu chcela dokazat, ze sa to aj stravou.
varili sme maso + strukoviny, ryby, quinou, vajicka trochu sme si pomahali proteinovymi mliecnymi vyrobkami. podla my fitnesspal bolo bielkovin dost. ale potom odisiel mimo, kde nie je tej stravy tolko a takej, aby to pokrylo jeho potreby, takze dostal prasok. a ja som tiez povolnejsia k tomu, lebo pri spotrebe cca140 g bielkovin v strave sa treba jedlom na moj vkus prilis zaoberat. mladsi, ked zacal 5 - 6 x tyzdenne cvicit, tak som dovolila.
co chodim cvicit, proteiny serviruju po odcviceni. aj nase decka si to davaju po treningoch. bavila som sa o tom s trenerom, on vravel, ze si to nedava kazdy den, ale len ked si nestiha pestro navarit.

autor
11. aug 2023

@gejb
@lulamx
Ďakujem baby za odpovede. Ja rozumiem tej strave... A to sa aj snažím nejak normálne jesť ale zas ja nepotrebujem denne mäso, priznám sa, že strukoviny konzumujem len občas. Skúsim ich zaradiť viac ale teda presne som to chcela na tie dni, keď viem, že to proste nedám. A asi ani nie klasický v prášku ale našla som nejaký rajo proteínový tvaroh alebo nejakú proteínovú penu (prišlo mi to ako puding, normálne v kelímku v Kauflande to mali), malo to malo sacharidov, málo tuku a veľa proteínu. Že by som tým cca. 2-3 krát do týždňa doplnila jedálniček.

gejb
11. aug 2023

Nie je to len o mäse, mala by si mat pestrú stravu co asi veľmi nemáš. V syre eidam máš tiež veľa bielkovín, tiež v sosovici... každý tréner ti odporučí na večeru tvaroh, cottage cheese a podobne.
Pozri si niečo o stravovaní lebo cvičíš dosť ale výživa ti chyba. Tie pudingy poznam, su fajn, maju 20g. Bielkovín, ty potrebuješ cca 40-60g podľa váhy.

gejb
11. aug 2023

Neber to ako sekirovanie 😁 ja ti fandím, ale dopraj svojmu telu co potrebuje lebo je ako stroj, musí mať zdroj energie. Aby si bola fit ale najmä zdravá. 😉 aj vrcholovi športovci fungujú bežné na proťakoch, oni sa vyznajú 🙂

autor
11. aug 2023

@gejb no je pravda, že doslova požieram zeleninu. Nejedávam prílohy, nejedávam pečivo. Pijem kávu s mliekom, to mám rada. Cottage cheese som objavila nedávno, teda v súvislosti s proteínom. Ten je super ale tiež na nebaví denne. Kalorické tabuľky chcú aby som prijala okolo 80g bielkovín denne.

autor
11. aug 2023

@gejb vôbec to tak neberiem... Ja sa teším, že mi niekto poradil. Ja sa v tom význam ako koža v petržlene. Len skúšam pridávať potraviny a množstvá do tých tabuliek a čo tam "sadne" aby celý ten report nesvietil na červeno, to si dám. Snažím sa aby bolo všetko splnené aspoň 90% ale teda väčšinou mám dojem, že musím zožrať pol chladničky.

ckocka
11. aug 2023

Zo strukovín možeš robiť nátierky, omáčky, hamburgery, lasagne, pomleť ich na múku (cestoviny, noky, tortilly, pečivo, na zahustenie), upražiť ako oriešky.
Tvaroh kamkolvek do cesta - noky, lievance, koláče, knedle) - a potom ešte na ne.
Tofu, tempeh - z tofu sa tiež dajú robiť rozne fašírky, naplniť papriky, nátierky, aj na sladko.
Prejdi si nejaké vegetariánske recepty, nájdeš tam inšpirácie pre kreativitu.

bluemoon24
12. aug 2023

Jen tak pomimo, ale jsi si jista tim nastavenim KT? Pri cviceni 5-6x tydne se mi zda 80g bilkovin zalostne malo. A jinak - protein v prasku je kvalitni, pri caste fyzicke aktivite kterou mas ty je zadouci, abys protein doplnovala. Zkus mrknout na stranky protein&co, ja jsem objednavala odtud, maji i startovaci sadu - 20 prichuti po jedne davce, tak muzes pozkouset, ktery by ti chutnal 🙂

lavender94
12. aug 2023

Ahoj, ak ti nechutí mäso, zarad viac mliečnych výrobkov -tvaroh, cottage, mozzarella, eidam 30%. Z toho môžeš vyrábať aj rôzne nátierky, omáčky na cestoviny. Proteíny či už v prášku alebo v pudingoch, tyčinkách sú super pomocník, hlavne keď cvičiš alebo sa ti nie vždy chce variť a chystať jedlo. Ja to milujem do roboty na desiatu, keď sa mi nechce nič pripravovať, toto tam mám vždy v chladničke. Odporúčam inak ísť pozrieť do lidlu, majú podľa mňa dobry výber rôznych výrobkov za nádherné ceny. Samotný protein som pila možno len pár krát ja to používam do jedla. Urobím si ovsenú kašu, zamiešam odmerku proteinu. Do tvarohu protein na ochutenie na to banán. Vanilkový do cesta na lievance a palacinky. Do koláčov (muffiny, cheesecake). Ten proteín tie pokrmy krásne osladi, takže už potom nemusíš ničím dosladzovat.

autor
12. aug 2023

@bluemoon24 no to je ďalšia vec. Nastavenie KT, ja som si zadala svoje hodnoty, zaznamenávam tam svoju aktivitu, pekne to všetko vypĺňam. Mám to nastavené na udržiavanie hmotnosti. Nie na chudnutie alebo priberanie. A dáva mi to nejakých 1400kcal a okolo 68g bielkovín. Keď pridám aktivitu, tak mi odpočíta prijaté kalórie (väčšinou okolo 250 dá dole) a pridá mi bielkoviny na cca 80. Keď si to porovnávam s tým čo sa píše na nete, tak je to vlastne stále málo ale zas ja sa teším, keď sa mi aj toto podarí splniť. Lebo tuky a sacharidy doženiem ľahko, keď mi chýba. Problém sú bielkoviny a aj vláknina ale teda s tým množstvom zeleniny ktoré doslova spasiem za deň, mi stačí zjesť ešte jeden väčší kus surovej mrkvy a mám vlákniny dosť.

autor
12. aug 2023

@lavender94 ahoj, ďakujem za rady a postrehy. Tvaroh a cottage som teraz pridala celkom intenzívne. Chutia mi aj tie "sladké" cottage cheese, napr. jahodový je fajn ale tak je leto, tak mám aj ovocie zo záhrady. Napr. som si dala biely a do neho som dala maliny a černice. Toto sa snažím jesť viac.

lavender94
12. aug 2023

Ja milujem cottage aj ja slano. Na cestoviny, alebo len tak s horčicou a cibuľkou na chleba

vanilkovazmrzka
12. aug 2023

Nie je to synteticky bordel, je to bielkovina. Neublizi ti.

sense
12. aug 2023

Aby si naplnila bielkoviny nemusíš jest len kurací u.... Každé chudé mäso morčacie, králicie prepelicie, telacie aj to kuracie majú málo tuku veľa bielkovín, ďalej ryba ako tuniak, treska, pstruh prazma je fajn aj makrela ci losos tie majú ale aj väčšiu podiel tuku
Ďalej vajíčka slepačie, prepelicie, ak chceš zvýšiť bielkoviny a nemáš rada len bielka dáš napr 1 vajíčko celé a dve bielka. V dnešnej dobe sa dajú kúpiť už aj čisto bielko aby si nemusela žĺtka vyhadzovať.
Ďalej mliečne výrobky nízko ručný tvaroh, mozzarela, grécky jogurt. Srvátka, alebo acidko... Nemusíš kupovať vyslovene "Proteínovy tvaroh" je to viac menej reklamný ťah, keď porovnaa hodnoty s bežným nízko tučným tvarohom hodnoty sa líšia minimálne len cenovo je pomaly raz tak dráhy ako klasický tvaroh. Ďalej máš cottage vieš spraviť na sladko na slano... Olomouc ké syrecky. Syry
A následné máš strukoviny, tie mau zvyčajne malo tukov ale za to majú sacharidy ale tých sa nemusis bat, telo potrebuje aj tie..... Alebo sójové výrobky.
Ale dat 80g bielkovín by nemal byt problém pri pestrej vyváženej strave.
A viac ako kúpený Hotové Proteínov pudding by som keď už investovala do kvalitného srvatkoveho izolatu. V dnešnej dobre už vyrábajú aj tzv clear proteíny ktoré chutia ako limonáda.
A práškové proteíny nie sú všetky "bordel" stačí čítať zloženie, ale zvyčajne tie kvalitnejšie a s co najmenším bordel om sú aj drahsie

missviolet
12. aug 2023

jedz grecky jogurt, cottage cheese, tvaroh, mozzarellu light, maso a budes mat proteinov az az aj bez praskov

bluemoon24
12. aug 2023

Predpokladam, ze si zapisujes pouze aktivitu - cviceni? Protoze to neni tvoje jedinna aktivita za den, spalujes i tzv. klidove kalorie pouze tim, ze sedis, jdes na zachod, varis, travis, atd., takze je treba tam dopsat i toto. Muzes se pridat do ofiko skupiny KT na FB Hubneme a jime zdrave s kalorickymi tabulkami a tam je navod a vsechno ostatni.

catherinah
12. aug 2023

@gejb 40g je malo ak cvičí.

catherinah
12. aug 2023

1400 kcal ak cvičíš a zaroven udrziavas je tiez dost malo. Ale záleží aku mas vysku a hmotnost teraz.

autor
12. aug 2023

@catherinah 174cm/59kg

catherinah
12. aug 2023

To Ti zle vyratalo. Zadala som Tvoje udaje (vysku vahu) a ciel SCHUDNÚŤ je takto

catherinah
12. aug 2023

Pridaj sa do skupiny Cesta k moje premene, tam Ti poradia

autor
12. aug 2023

@bluemoon24 zapisujem konkrétny "šport", ktorý v ten daný deň cvičím. Je pravda, že som celý deň na nohách ale zas neviem čo konkrétne by som tam ešte dala. 🤔