Prosím o vysvetlenie výsledkov magnetickej rezonancie

slavosc
27. jún 2024

MR vyšetrenie LS chrbtice:

Napriamená lumbálna lordóza, sinistroskolióza.
Chondróza disku L5/S1 so zníženou výškou asi o polovicu, krycie platničky tiel stavcov sú laterálne vpravo zvlnené, laterálne vpravo a dorzálne je pruh výraznejšieho Modic I edému kostnej drene, laterálne vľavo tenký pruh mierneho Modic I edému, incipi. chondróza disku L4/5 s mierne zníženým T2 signálom v rámci počínajúcej dehydratácie, na predných okrajoch tiel stavcov L2-S1 sú spondylofyty, mierne artrot. zmeny intervert. kĺbov L3-S1.
Priestor L3/4: mierny dorzálny bulging disku s prominenciou 2-2,5 mm bez významnej spin. stenózy, bez kompresie koreňov.
Priestory L4/5 a L5/S1: asymetrické cirkulárne protrúzie diskov s prominovaním do kanála o 3-4 mm výraznejšie vľavo, kanál je v AP smere zúžený na 10 mm, v lat. recessoch vľavo sú mierne kontaktované korene L5 a S1 sin., foramina sú mierne zúžené.
Telá stavcov sú normálnej výšky, bez ložiskových zmien.

Záver:
Napriamená lumbálna lordóza, sinistroskolióza.
Mierny dorzálny bulging disku L3/4 bez spin. stenózy.
Asymetrické cirkulárne protrúzie diskov L4/5 a L5/S1 výraznejšie vľavo, v lat. recessoch sú mierne kontaktované korene L5 a S1 sin., Modic I edém v úrovni L5/S1 výraznejší laterálne vpravo.

Ďakujem

veronka1996
27. jún 2024

Skus to nahodit do ChatGPT, mne to krasne vysvetlilo vysledok MRI. Aj lekari si tym vypomahaju, bola som ocitym svedkom.

levkaa
27. jún 2024

@slavosc vyrovnana chrbtica v driekovej oblasti (normalne tam ma byt mierne konkavne zakrivena), vykrivnie (predpokladam tiez v driekovej obl) do lava, mierne vyklenutie platnicky L3-4 asi dovnutra miechoveho kanala, ked pisu ze je miech kanal bez zuzenia, kruhove cirkularne ale nie symetricke vyklenutia platniciek L4-5 a L5 “-S1 (viac na lavej strane chrbtice) atym padom korene miechovych nervov L5 a S1 sa mierne dotykaju a posledne je opuch (neviem presne ci makkych tkaniv alebo platnicky) v oblasti L5-S1po bokoch chrbtice vyraznejsie vpravo (Modic 1 je asi nejaka klsifikacia, to nepoznam). Tolko z rychlika a nie z mojho oboru. Hadam pomoze trosku🙂

kacena4
27. jún 2024

ako pise @levkaa odporucam cvicit sm systém denne mohlo by pomoct na utlak miechy a vitamínové doplnky na chrupavky. ak nepomoze a zhorsia sa platničky l4 l5 a s1 riesit neurochirurga