MR vyšetrenie LS chrbtice:
Napriamená lumbálna lordóza, sinistroskolióza.
Chondróza disku L5/S1 so zníženou výškou asi o polovicu, krycie platničky tiel stavcov sú laterálne vpravo zvlnené, laterálne vpravo a dorzálne je pruh výraznejšieho Modic I edému kostnej drene, laterálne vľavo tenký pruh mierneho Modic I edému, incipi. chondróza disku L4/5 s mierne zníženým T2 signálom v rámci počínajúcej dehydratácie, na predných okrajoch tiel stavcov L2-S1 sú spondylofyty, mierne artrot. zmeny intervert. kĺbov L3-S1.
Priestor L3/4: mierny dorzálny bulging disku s prominenciou 2-2,5 mm bez významnej spin. stenózy, bez kompresie koreňov.
Priestory L4/5 a L5/S1: asymetrické cirkulárne protrúzie diskov s prominovaním do kanála o 3-4 mm výraznejšie vľavo, kanál je v AP smere zúžený na 10 mm, v lat. recessoch vľavo sú mierne kontaktované korene L5 a S1 sin., foramina sú mierne zúžené.
Telá stavcov sú normálnej výšky, bez ložiskových zmien.
Záver:
Napriamená lumbálna lordóza, sinistroskolióza.
Mierny dorzálny bulging disku L3/4 bez spin. stenózy.
Asymetrické cirkulárne protrúzie diskov L4/5 a L5/S1 výraznejšie vľavo, v lat. recessoch sú mierne kontaktované korene L5 a S1 sin., Modic I edém v úrovni L5/S1 výraznejší laterálne vpravo.
Ďakujem
@slavosc vyrovnana chrbtica v driekovej oblasti (normalne tam ma byt mierne konkavne zakrivena), vykrivnie (predpokladam tiez v driekovej obl) do lava, mierne vyklenutie platnicky L3-4 asi dovnutra miechoveho kanala, ked pisu ze je miech kanal bez zuzenia, kruhove cirkularne ale nie symetricke vyklenutia platniciek L4-5 a L5 “-S1 (viac na lavej strane chrbtice) atym padom korene miechovych nervov L5 a S1 sa mierne dotykaju a posledne je opuch (neviem presne ci makkych tkaniv alebo platnicky) v oblasti L5-S1po bokoch chrbtice vyraznejsie vpravo (Modic 1 je asi nejaka klsifikacia, to nepoznam). Tolko z rychlika a nie z mojho oboru. Hadam pomoze trosku🙂
Skus to nahodit do ChatGPT, mne to krasne vysvetlilo vysledok MRI. Aj lekari si tym vypomahaju, bola som ocitym svedkom.