Ahojte..chcem sa vám zdôveriť s jedným problémom ktorý ma trápi už dobrých 5 rokov a neviem si s ním vôbec rady. Ide o moju váhu ktorá je veľmi nízka a dá sa povedať že aj vždy bola. V mojich 14 rokoch som mala 43 kíl lenže potom nastali menšie problémi čo sa mojej psychiky týka a po týždni nejedenia som schudla na 36 kilo. Potom som sa znova začala normálne stravovať ale moja váha sa nezmenila. Teraz mi je 18 a nedávno som schudla ďalšie 3 kilá dole čiže mám teraz 33 kíl. Každý rok chodím na kontrolu do nemocnice kde mi vezmú krv, odvážia ma a zmerajú výšku. Tak tiež chodím na kontrolu štítnej žľazy ktorá je v úplnom poriadku.
Napadlo mi mnoho krát že sa mi možno scvrkol žalúdok pretože celkovo toho veľa nezjem a najem sa aj s naozaj malého kúska.
Za to jem rôzne blbosti a často. Lenže nech sa snažím akokoľvek nič nepomáha. Možno sa stravujem zle naozaj neviem. Preto mi napadlo že napíšem sem a možno mi trochu poradíte...napríklad niekto kto si prešiel niečím podobným. Chcela by som veľmi rada pribrať aspoň do tých 40 kíl. Bola by som naozaj veľmi šťastná. Vopred ďakujem za vaše rady 🙂 a ak by ste potrebovali ešte výšku k váhe.. tak to je 148 výška a ako som už uviedla váha 33..
@anitka_4 moja doktorka ma s tým na tieto každoročné vyšetrenia do nemocnice poslala dobrovoľne..mohla som sa rozhodnúť či ísť chcem alebo nie lebo vraj to bolo normalne alebo primerané na moj vek a výšku ktorú mám. V nemocnici mi akurát vypísali vitamíny ktoré by som mala brať ale vôbec to nezaberá. Nič mi na to nepovedali.
@anitka_4 Ahh tak rozumiem 🙂 .Keď tak píšete o tom psychickom bloku rozmýšľam že aj to môže byť možnosť ale ja už naozaj neviem.
Čo sa týka toho čo za deň zjem tak je to rôzne. Jeden deň tak druhý zas inak. Pretože jeden deň jem všetko ešte aj každú chvíľu niečo vyberám z chladničky a furt niečo chrúmem a na druhý deň už ako keby stratim tú chuť do jedenia a jem toho menej.
Na raňajky si zvyknem dať vždy len pohár mlieka pretože na nič iného nemám chuť a asi by som ani iné okrem mlieka do seba nedala.
Na desiatu si dám niečo malé buď nejakú sladkosť alebo rohlik s nejakou nátierkou.
Na obed vždy len druhé jedlo a aj to len trochu. Porcia je približne asi ako porcia 9-10 ročného dieťaťa. Polievku zvyknem jesť len nedelu. To si dám len tú lebo už nevládzem a som plná. Po obede si taktiež zvyknem dať niečo malé ale nie vždy podla toho ako mám chuť a či zvladnem niečo zjesť. Na večeru si dám vždy hlavné jedlo alebo niečo iné. Niečo čo by ma nasítilo napriklad jednu paradajku alebo tak. Niekedy si dokonca večeru ani nedám. Závisí to od toho či mám chuť alebo nie.
Toto by mal byť približny jedálniček 🙂
Samozrejme ak je niečo čo mi naozaj veľmi chutí tak toho zjem naozaj kopec..ale potom mi je strašne zle takže si dávam pozor pretože tie bolesti ktoré som nazvala boli príšerne.
tak ako sama pises, schudla si v tedy ked si nebola na tom psychicky dobre, takze v prvom rade sa musis po tejto stranke dat do poriadku a az potom riesit to aby si pribrala. jedz zdravo a skus aj posilovnu, mozno nejakeho osobneho trenera ak sa ti da. ten ti vie dobre poradit, co robit aby si pribrala tolko kolko mas. 🙂
na stoju výšku 148 cm to nie je až tak málo....ale
1 . nechodíš na gastroenterologiu? Tam majú pod palcom takéto stavy. chdila som s dcérou, ktorá mala len 5 rokov. predpisovali Nutridrink
2. nech ti predpíšu niečo na upokojenie - niekto prestane jesť keď je v strese. napr. skús vit. B , popr. Magnézium
@katusa278 Každý deň: raňajky klobása, praženica, biele rožky, minimálne 2 ks; obed polievka, vyprážaný syr (rezeň, fašírka), hranolky, tatárska omáčka; večera hamburger (aj doma urobený). Medzitým každý deň koláče, krémeše, čokolády, sišky, hlavne zo všetkého VEĽA, čo vám hrdlo rači. Zaručene priberiete.
@katusa278 ako pribrať? Začať jest ako dospelý človek nie ako skolkar. Podľa toho čo si uviedla ješ priserne málo......
To je prvá vec. Druha vec - cvicis? Ake sú tvoje aktivity co sa pohybu a precvicovania svalov týka počas dňa?
Zacni jest pizzu.
Nainštaluj si kalorické tabuľky. Tam si všetko nastavis a ukáže ti koľko kalórií denne musíš prijať. Už pár žien na tomto pribralo. Skús.
na gastro ti povedali, ze vysledky testov mas v poriadku ? Tak by som odporucila poradkynu na vyzivu. Pomoze ti stanovit zdravy vyvazeny jedalnicek. Potom je to uz len na tebe ako sa budes sledovat a davat pozor na to, co zjes. Budes musiet jest pravidelne a normalne veci, nie blbosti. Potom uvidis ako sa ti vaha upravi. To ze potrebujes pribrat neznamena, ze zacnes jest sprostosti na miesto normalneho jedla. Casom sa ti zvysi apetit, priberies a zaroven telu dodas vyzivne latky a vitaminy, ktore potrebujes. Ak nejes vacsie porcie v com je problem? Naozaj ti to staci alebo ti v tom nieco brani? Myslim popracovat aj na psychickej stranke. Zjest na veceru rajcinu nie je uplne v poriadku. Popatraj troska, kde vznika problem a skus kontaktovat odbornika hoci zo zaciatku len na konzultaciu. Alebo este mi napadla jedna vec - prakticky lekar dokaze predpisat Peritol. Su to tabl. z ktorych sa deti pri nechutenstve celkom slusne "rozpapaju". Mozno aj toto je cast cesty...
ja by som odporucila vyzivovu poradkynu, aj mne vedela v tomto probleme velmi dobre pomoct, az som neverila, ze to je take jednoduche ako pribrat pal kileciek a nemusim hned hladat priciny niekde inde. ked sa necitis dobre ani po psychickej stranke tak zajdi za nejakym odbornikom, mozno aj tam je kamen urazu, preco sa ti nedari pribrat, mozno mas nejaky blok a ani o tom nevies.
Preboha.. to, že človek chce pribrať ešte neznamená, že má do seba dávať všetko nezdravé, to kde žijete? Potom chúďa bude trpieť za pár rokov na cukrovku, obezitu, vysoký tlak, dostane prvý infarkt, potom ďalší, potom porážku, a je to.. Určite nie.
Treba začať tým, že stravovať sa treba PRAVIDELNE v primeraných množstvách. Variť si domáce jedlá, nevynechávať raňajky, ani žiadne iné jedlo. Mať doma vela vela ovocia a zeleniny, k tomu vždy nejaké strukoviny, obilniny, kludne celozrnné pečivo, mlieka skôr rastlinné, nakoľko živočíšne zaťažujú trávenie. A kilá pôjdu hore. Ak sa budeš zdravo a normálne stravovať, tak to dáš. Navyše by si mala prijať cca 1800kalórii denne, čo pri tvojom jedálničku momentálnom nehrozí 🙂 Takže šup šup nakúpiť zdravé veci a fakt sa snažiť papať viac. Tiež som nikdy nebola na polievky, ale robím si také rôzne rýchle zeleninové, ktoré potom rozmixujem a je to. Sýte a zdravé (zeleninu použijem podla sezony - buť bataty, hokkaido, mrkva, zemiaky, hrášok, brokolica, karfiol, fenikel, cvikla, uuuplne že hocičo).
Držím palce.
Ja som mala pocas vysokej skoly problemy, lietala som zo skusok a k tomu dlhorocny priatel si nasiel niekoho ineho...pri vyske 170cm som schudla na 46kg☹..skolu som dokonvcila, s priatelom rozisla a ani neviem ako som postupne pribrala na 56kg a to som nic specialne nerobila, len dlhodoby stres u mna dovtedy sposoboval nechutenstvo. Teraz po 2detoch a po 40dke mam 61,5kg. Ty ale sama vies, co sposobuje nechutenstvo tebe..tam treba zacat.
Napíš na www.imwell.sk alebo ma FB https://www.facebook.com/imwell.sk/
Milá doktorka vypracuje individuálny výživový plán, určite ti pomôže.
🙂
@katusa278 ahoj. mam 39 rokov 173 cm a 53 kg. kvoli tetanii som z 56 kg schudla za par tyzdnov na 53kg. som vysoká takže pri svojej váhe vyzeram vyziabnuta. strašne chcem prihrať a neviem ako....cítim hlad ....ale nemám chuť do jedla. je to spojene s tetaniou.... hnačky nechuť .....upravila som si jedálniček.....ale tak strašne chcem prihrať že už neviem čo robiť
@deti95060810 dobry den,mozem.sa vas spytat ked vasej.dcere predpisovala.dr.nutridrink kolko kusov vam preplacala poistovna? A kolko ks mala na den predpisanych.vdaka
predpisovali v nemocnici na fastroenterolog. ambulancii - chodili sme 2 krát do roka. len ju odvážil ia zhodnotili stav...
poisťovňa preplácala všetko - všetky kusy, ja som doplácala za každý ks 1 cent..... na deň mala doporučené lekárom 2 Nutridrinky...
Poraďte mi prosím chcem pribrať. Len mam problém zo zaludkom nemôžem mastné momentálne nemám helikobakter ale trodku zapal na žalúdok.
@katusa278 ahoj,bolo by fajn,keby si uviedla,co vsetko za den zjes (v pribliznych mnozstvach) ...treba si pripustit aj ten fakt,ze moze ist aj o poruchu prijimania potravy (co neznamena,ze jest nechces,ale napr kvoli psychickemu bloku nemozes - castokrat nemusi ist o blok sposobeny vahou ci jedlom ako takym,ale akakolvek udalost z tvojho zivota sa na tom mohla podpisat) 🙂 kazdopadne nie je to zdrave a som rada,ze to chces riesit. skus napisst teda ten denny prijem priblizny