Problémy so zubom - stoličkou.

eliska105
13. jan 2020

Ahojte, vopred vás chcem poprosiť aby ste ma neodsudzovali... mám 22r. a cca polroka ma sem tam pobolieval zub - stolička .. nebolo to stále, niekedy len zopár hodín, potom pár dní/týždnov kľud..trošku sa mi v lete z vrchnej časti odštiepilo.. myslela som si že tá bolesť je kvôli zubu múdrosti, ktorý sa mi vzadu prerezáva...no dnes asi pred polhodinou som normálne jedla a zrazu sa mi odštiepilo trošku z tej stoličky zboku.. strašne som sa zľakla a vidim, že i tá zadnejšia strana kúsok sa mi kýve.. plánujem ísť k zubarovi ale chcem sa vas opytať či nemala niektorá z vas skusenosti s tým.. nemám moc peňazí, bojím sa že za to bude chcieť veľmi veľa.. stačilo by to iba rozvrtať a dať naplň?

otak_besar
13. jan 2020

Záleží to od toho ako veľmi je zub odštiepený a či nemáš už poškodený koreň. Ja som mal takto zlomenú poslednú stoličku a robila sa výplň koreňov a korunka. Na ďalšom som mal amalgám asi 10 rokov a po RTG sa zistilo, že tiež mám chytený koreň, tak aj tam sa robila výplň a korunka. Uvidíš čo ti povie zubár.

amelia000
13. jan 2020

@eliska105 tu ti to nikto nepovie, dr musi nato pozriet, zistit ako hlboko je kaz ci treba robit aj korene alebo staci len rozvrtat a vyplnit. Pripadne zrentgenovat ci tam nieje zapal. A od toho sa odvija cena. A este od toho akeho mas zubara..niekde za jednoploskovu vypln pytaju 30e a inde 60. A ked chces co najmenej platit treba chodit co najskor k zubarovi ak ti nieco je a nie cakat pol roka kym sa ti to pohorsi a bude to ovela drahsie.

eliska105
autor
13. jan 2020

@otak_besar @amelia000 ďakujem vam velmi pekne za odpovede 🙂 ja sa najviac bojim asi toho ze ho bude treba vytrhnut ze to bude mega boliet... a novy stat velmi vela.. :( myslite ze by mohlo dojst k niecomu takemu?

amelia000
13. jan 2020

@eliska105 povacsine vzdy vedia urobit dostavbu, ale ak by uz mala byt velka tak odporucaju skor korunku nasadit na zub. A to je riadne drahe..od 210 do neurcita . A vytrhnutie bude boliet jedine v pripade ze mas zapal aj hnis na koreni cez kt. Anesteza neprejde. Inak je to v pohode a uplne bezbolestne.

eliska105
autor
13. jan 2020

@amelia000 no mna to naposledy bolelo niekedy okolo vianoc potom uz prestalo uplne a dnes sa to zrazu odlomilo a ani ma to nebolelo ked sa to odlomilo tak som sa uplne zlakla :/

amelia000
13. jan 2020

@eliska105 no kazdopadne hockolko to bude stat tak skoc k zubarke.

tslobik
13. jan 2020

@amelia000 Prosím ťa a tá dostavba zuba je lacnejšia záležitosť ako korunka?

otak_besar
13. jan 2020

@eliska105 myslím si, že ti ho trhať nebudú. Ak by ti ho trhali tak potom je možnosť urobiť už len implantát - to si myslím, že sa robí len ak je na tom zub dosť zle.

Každopádne ak ťa zub veľmi bolel a potom to úplne prestalo, je možné, že ti odumrel koreň - vtedy sa robí výplň.

Určite je však najlepšie ísť čo najskôr k zubárovi pre odborný názor.

tslobik
13. jan 2020

@eliska105 Ja teraz tiež riešim čo ty. Odlomilo sa mi zo zuba, ktorý ma aj bolel a mala som tak dosť veľký kaz - zaujímavé, keďže v lete na preventívke ani náznak kazu. Vybral mi nerv, prečistil kanáliky a dal liečivú vložku. Potom nasleduje koreňová výplň a buď plomba - ak nebude tvoriť veľké percento - inak nemá význam, resp vydrží krátko, alebo ti navrhne korunku, resp. možno aj dostavbu zuba - čož je cenovo nie veľký rozdiel asi. Implantát určite riešiť vzhľadom k cene nebudeš. Bolesti by som sa nebála - na to je predsa anestéza lokálna, skôr mám ja osobne vždy hrôzu z ceny😢

amelia000
13. jan 2020

@tslobik je to lacnejsie, ale kedze stolicka je v ustach najviac zatazovany zub tak povacsine kazdy zubar ti povie ze tam je dostavba vacsej casti zbytocna nakolko aj blomba sa moze drvit zub sa moze dalej triestit... cize tam skor korunka.

amelia000
13. jan 2020

@tslobik to sa tak hovori ze kedy zistis ze si dospely? Ked sa namiesto navstevy zubara zacnes bat skor uctu od neho. :D

tslobik
13. jan 2020

@amelia000 😅😀 Tak to som už pekne stará🙂 Ja sa vždy bojím len toho, či mi to dobre spraví a koľko ma to bude stáť. Nad bolesťou sa už dávno, pradávno nezamýšľam, keďže ja aj tak vydržím ako slon a navyše dnes je to u zubárov bezbolestné.

amelia000
13. jan 2020

@tslobik no to ano, ale aj ked sa bude snazit ako chce tak stale tam moze byt nieco co urobi neskor problem. Mne robil ex zubar korene a asi uplne na spicke malinko nechal takze mam aj endodenciu aj korunku a na vrchu korena sa mi objavil zapal..cize uz len vyrezat vrchnu cast toho korena aj so zapalom z dasna. A to uz chirurgom..uz som sa radsej ani nepytala dopredu kolko to bude stat. :D

tslobik
13. jan 2020

@amelia000 Šak toto je to. Peniaze si vypýtajú neskutočné, ale keby mal aspoň človek istotu, že to vydrží zo 15 rokov aspoň. Ja som mala dvojkorunku za ktorú som cca do 900€ a po ani nie roku sa mi odlepila. No myslela som, že to nerozdýcham v tej chvíli. Veď keď si už "podnikatelia" - ja ich volám tak vypýtajú, nech je to poriadne.

amelia000
13. jan 2020

@tslobik nesdanduj, ja som si tak dala spravit zuby za 2000€ tak snad budu drzat dlho :D

tslobik
13. jan 2020

@amelia000 Dúfam, že hej🙂 Čo nám ostáva.

julka828
13. jan 2020

Ja mam momentalne tuez nervy. V marci mi plombovala zub stalo ma to 60 eur. Vydrzal 8 mesiacov a teraz mi cistila kanaliky atd stalo ma to 180 eur a nakoniec mi teraz povie ze tam treba dat korunku lebo zub je oslabeny a moze sa rozlomit ??? Myskeka som ze ma porazi. Nic z toho nepovedala nazaciatku ze sa to vsetko takto moze stat. Keby som bola vedela este v marci ako na tom ten zub je nedala by som don ani cent !

tslobik
14. jan 2020

@julka828 presne, ja to tiež tak mávam, aj ja som ho mohla radšej vytrhnúť. Zubári ma tak vedia vytočiť.

julka828
14. jan 2020

@tslobik ale pritom ona to naozaj vedela ze to takto dopadne. Lebo ked som prisla po 8 mesiacoch ze ma boli tak len pozrela no kolko nam vydrzal ? No ale tak to sme vedeli ze sa stane ????? Kukam nanu no ja som to nevedela kedze mi nic nepovedala! Och hrozne ma nahnevala. A teraz takisto najprv vycistila kanaly atd atd povedala som si ok ved uz urobi to a zub uz bude ok. Tak este dam tie peniaze no a ako dokoncovaka uz zub, dalsich 180 eur v kapse tak mi zadre ze do pol roka musime dat korunku ? Najsmutnehsie je ze som na materskej druhe babo v brusku a ona si len tak diktuje tie sumicky. Samozrejme mame rezervu ale hneva ma vyhodit tolko penazi za zniceny zub. A keby som tu rezervu nemala ? Ved to su hrozne palky ktore si mozno ina zena na rodicaku ani nemoze dovolit. Cize maka nazaciatku povedat co bude treba urobit a kolko penazi do toho vrazit

tslobik
14. jan 2020

@julka828 áno, ona to vedela len potrebovala na tebe co najviac vyryzovat. Tiež som mala takého zubára a keď som odmietla implantát, sa so mnou bavil očividne ináč. Teraz mam iného, tiež drahého, uvidím ten prístup a ci nebudem meniť. Sere ma to strašne, nezarabame veľa, len na zuby a lieky a dieťa tiež je často choré. A ta informovanosť je slabá. Ja sa už vždy budem pýtať na komplet sumu. Lenže aj to za hovoria tak, že nevedia ako sa to bude vyv.co bude treba spraviť a pod. Na nervy som už aj ja.

julka828
14. jan 2020

@tslobik presne tak. Otvorene to nepovedia stale sa to da obkecat zakecat. Ale pred touto zubarkou tam bola velmi dobra. Pred rokmi som mala tiez taky zly zub a ona mi rovno povedala ake su moznosti a vsetko spomenula vratane toho ze to bude drahe a nemusi sa aj tak ten zub zachovat ze aby som sa rozhodka. No potom odiska na matersku a teraz je tam tato co za kazdu cenu chce zarobit

eliska105
autor
14. jan 2020

No tak vysla som pred polhodinou od neho a dal mi tam vlozku trochu to bolelo a ze vydrzi to cca 6tyzdnov.. ze potom uvidia ze ako

tslobik
14. jan 2020

@eliska105 Vidíš, tiež ti nepovedali aké sú možnosti, aby si sa mohla pripraviť s financiami. Ach jo. Oni to dobre vedia už teraz. Mala si sa pýtať a pýtať.

eliska105
autor
14. jan 2020

@tslobik tak ja som nebola na preventivke uz asi 5 rokov (co je moja chyba uznavam) takze mi na toto nemohli prist skor... povedala myslim ze potom mi da vypln (ak sa ten zub da do poriadku) tak dufam ze to bude v poriadku ze to rozvrta a da plombu a bude vsetko ok... okrem toho mi nasla za tie roky este 2 kazy

eliska105
autor
15. jan 2020

Inak dievcata .. ona mi tou vlozkou akoby domodelovala ten zub ci jak to nazvat :D a vcera ma to asi hodinku alebo dve po tom bolelo teraz uz vobec ale stale citim v ustach trosku chut tej vlozky aj v noci.. bojím sa jest na tej strane ze to odpadne :/ je to v pohode to citit? Sem tam nejaky kusok z nej

julka828
15. jan 2020

@eliska105 je to v pohode. A mozes tam kludne jedt. Ona sa tak trosku aj psucha prisposobi akokeby. Aj odpadne kusocek co je naviac ale urcite ti nevypadne