Ahojte porrebujem poradit sama si uz neviem rady mavam bolesti pod prsiami presne vstrede akoby taky tlak najskor som to mala len obcas hlavne po nejakom tazkom jedle teraz ma to uz boli dva dni vkuse stale akoby ma tam nieco tlacilo velmi sa bojim ze je to zlcnik len nemam odvahu ist na pohotovost lebo raz ked som tam bola tak mi uzastny pan doktor dal lieky na hnacku a popritom som nemala problemy s hnackou vtedy sa mi to stalo prvy krat take silne bolesti teraz to uz mam dva dni vkuse bojim sa ze je to zlcnik mate s tym niektora skusenost? Dakujem za kazdu radu
@lulu_2323 Ahoj, prejavovalo sa to bolesťou pod pravým rebrom a vystreľovalo to až do lopatiek. Zo začiatku, keď to nebolo ešte moc akútne mi pomohol čaj Pečeň a žlčník, alebo maličký štamprlík repáku. Na sono ťa isto pošle, lebo dr. nevidí čo by ti mohlo byť. Mňa poslala na sono k chirurgovi a ten našiel žlčník plný kamienkov... Takže musel ísť von. Veľa šťastia.
@lulu_2323 Trpela som žlčníkovými kolikami. Bolesti sa môžu prejavovať rôzne; u mňa to bol tlak na hrudníku, ktorý postupne akoby schádzal stále nižšie a nižšie, pričom bolesti sa stupňovali až do silnej bolesti a kŕčov. Často som pri týchto kolikách mala problém s dýchaním. Užívala som Algifen kvapky.
V každom prípade, ak by si mala piesok a nie kamene, je to nebezpečné. Preto neodkladaj a vyber sa k lekárovi hneď ako budeš môcť.
@lulu_2323 trvaj na.tom!
Ja som mala najskor len polyp- sledovany raz rocne. Kamene sa mi objavili pocas 2.tehotenstva,takym palenim. Kedze som bola tehu,tak som necakala a zavolala sanitku. Ustali sme to,operovali ma az ked mala mala 7mesiacov. Taky tlak som mala 2x pocas tehu.
Ale moja mama mala strasne zlcnikove zachvaty. Najma kzd ma cakala. Vydrzala,kym som nemala 3roky a dala sa operovat.
Ja som sla laparoskopiou,naraz mi robili so zlcnikom aj pruh,oproti sekciam parada.
Inak ak mas tieto prpblemy,nasad si zlcnikovu dietu,vyhybaj sa jedlam,co ti robia zle.
Na začiatku ma to presne v strede bolievalo, myslela som, že to žalúdok a potom to prešlo pod to pravé rebro. Návštevu lekára by som naozaj neodkladala a zatiaľ obmedzte mastné ťažké jedlá.
@zdenkastanka ja som si tiez myslela zaludok ale vsetci ma presviedcaju ze je to zlcnik
minule ma rovno pod prsiami v strede zacalo velmi pichat boliet bola to taka bolest ze som sa ledva nadychla a nevedela som sa ani vystriet potom to asi po hodine preslo bol pokoj asi dva tyzdne a teraz zas od vcera tlaky presne pod prsiami v strede len neni to tak bolestive ako prvy krat
@lulu_2323 Áno, môže to byť on a zvlášť ak ste také problémy už v rodine mali, je to aj dedičné, u nás to mali všetci a tiež v mladom veku.
@lulu_2323 No a práve preto, že to nevie nikto, treba ísť k lekárovi a na sono. Aj keď, u mňa ani sono nepomohlo s diagnostikou. Až ďalší lekár, ktorý sa mi dôkladne venoval navrhol sono s kontrastnou látkou, a až tak na to prišiel.
Inak, žlčníkové kamene/piesok býva dedičnou záležitosťou po ženskej línii.
@lulu_2323 Ja som mala takýto tlak 2 týždne po operácii, myslela som si, že umrem, nevedela som sa nadýchnuť...a to som už mala dietu, jedla som len marina keksy a čaj, tak som volala sanitku, v nemocnici mi na sone našli ešte jeden nejaký kamienok v žlčníkových cestách. Dali mi nejaké lieky, lebo mi aj vyskočili pečeňové testy, bilirubín každý deň pomaly sono. Po čase sa to zlepšilo no dr. ma stále strašila nejakým vyšetrením podobné gastroskopii len s hrubšou trubicou ... Nakoniec na mag. rezonancii žiadny kamienok nenašli, odplavil sa aj sám...
Valovičove kvapky na žlčnik su uzasne - len ich trebabrat pred jedlo - no zaberu , aj ked zlcnik uz boli
Obovdna lekarka a smer gastro/chirurgia.. urobia sono, alebo gastroskopiu a budes vediet.. moze to byt podrazdeni zlcnik, ale moze to byt napr. aj z refluxu... aj ked nemas palenie zahy. Ja sa s tym potykam uz roky, cize spekulovanie nepomoze.. :D Valovic je super, pripade napr. s jedlom traviace enzymy pankreolan. Na chirurgii mi dokonca odporucili pankreolan a espumisan... na pohotovosti som ja vzdy dostala iba injekciu buscopanu.. ale tieto lieky nezistia co ti je a trvalo ti nepomozu... treba zistit z coho to mas
@zdenkastanka zbytocne ta strasili, ja som bola na ERCP, robili mi preplach zlcovych ciest po porode a uzasne mi to pomohlo :D za 7 minut aj s oblbovanim som bola von z ambulancie a doslova som oproti tej bolesti predtym z tade vytancovala :DDD
Dobre dakujem vam za rady v najvlizsej dobe navstivim doktora ald zacinam sa uz bat po tom co vsetko som tu citala dufam ze ziadna operacia nehrozi a zacinam si mysliet ze je to vazne ten zlcnik
@simca06022011 Mňa takto strašila dr. v nemocnici 😒
@zdenkastanka hej mna strasili, ze zomriem ak si nedam vyoperovat okamzite zlcnik :D
@lulu_2323 daj si to vysetrit, budes mudrejsia. ja mam doma kvapky Cholagol, ked ma tak chyti zlcnik, tak to pomoze. da sa aj bez predpisu. u nas je to dedicne, mala babka, aj oco ma, a ja som zial tiez adept. skus si zaradit do jedalnicka kurkumu, odkedy s nou varim, tak mam so zlcnikom menej problemov. a co som este neskusala, ale vraj na zlcnikove kamene odporucaju aj rano vypit stamperlik olivoveho oleja.
@meusicka Ja som počula o tekvicovom oleji 😀
@zdenkastanka zrejme na tom nieco bude, zlcnikove kamene pozostavaju vo velkej miere z cholesterinu, a ten sa rozpusta v olejoch.... aspon nieco take som citala. ja mam doma aj tekvicovy, aj olivovy, pit nieee, ale zase keby ma ten zlcnik trapil viac, asi by som s tym zacala 😀 tekvicovy milujem na hrianky .... mnamka a este aj zdrava
@lulu_2323 mam s tym skusenost. A radim ti, pokial ta to boli, tak chod k lekarovi. Mors mat zapaleny pankreas. Vted treba. Maximalnu dietu. Chod na pohotovost, nech ti spravia sono a bdu hned vediet co to je. Dokasles si cely organizmus, ked budes cakat. Ja som mala zachvaty / bolesti stale , viem o com
Hovorim... Potom som lezala 2 tyzdne v nemocnici kvoli kompliaˇciam. Nechcem ta strasit, ale chod na sono a budes mudrejsia co to je. Takto tazko povedat.. Drzim palce
@nancsy lenze mne na pohotovosti nikto nepomohol uz som tam s bolestou bola prvy krat ked ma to velmi bolelo dychat som poriadne nemohla myslela som ze zosaliem dal mi pan doktor len lieky na hnacku a poslal ma domov zajtra sa chystam ku svojmu lebo zacinam mat strach dufam ze ma posle aspon on na sono
Uz dva dni vkuse ta to boli? Isla.by som na pohotovost.mne zistili kamienky v zlcniku po druhom porode, ked som mala prvy zachvat, nevedela som, co sa deje.muz mi volal zachranku.potom bol klud ale obcas po nejakom jedle som mala zachvat-pomohli mi na to jedine kvapky Algifen, ktore su na predpis.
Potom po 3.porode sme boli na jednej oslave a tam sa viacero ludi priotravilo🙂 z jedla, zvracali, teplotovali no a moj zlcnik to nevydrzal. Myslela som ze zachvat, ale trvala ta bolest cely den aj noc, vobec som nespala, tak som hned rano isla na pohotovost.a este ten den ma operovali. A bolo to v pohode🙂
Nechcem ta strasit , ale suseda to podcenila, neviem kolko dni bola v bolestiach a to vedela ze ma kamene v zlcniku, potom cela ozltla, a bola v dost vaznom stave.
Na tvojom mieste by som isla na pohotovost, ak to trva uz dva dni vkuse, ako sama pises.nikde nie je napisane ze na pohotovsti bude znova zasa tento lekar, na pohotovosti by ti mali spravit sono a vysetrenie krvi, ci nemas zapal v tele.
@lulu_2323 poradím to, čo každá, aj to sama vieš - čo najskôr k lekárovi, nech zistí čo ti je. Ja som pri kolikách mala bolesti, ktoré vystreľovali do krížov až hore k lopatkám. Tiež som mala milú skúsenosť na pohotovosti v Anglicku, kde ma presviedčali, že to je žalúdok a nie žlčník. Darmo, poslali ma domov. Potom som bola doma na SVK a chytila ma taká kolika, že som steny škrabala, hneď na pohotovosť, sono a tam kamienky. Maličké, ale robili riadnu šarapatu. Operovať ma chceli o mesiac!!! na to, čo som myslela, že neprežijem, bolesti som mala denne, schudla som 10kg behom mesiaca (už ich mám naspäť aj s úrokami 😀 ), nedostala som do seba ani vodu, nič, ožltla som a to mi už vybavovali urgentnú operáciu. Robí sa to laparoskopicky cez pupok, takže jazva skoro žiadna, ale nebudem klamať, týždeň po operácii som umierala od bolesti a na 7.deň ako keby uťal a odvtedy je všetko v pohode. Toť moja skúsenosť 🙂 držím palce
@zaria611 jaj zacinam sa obavat vies len vy to kazda opisujete ze bolesti v krizoch pod rebrami a ze je to bolest kedy treba volat az zachranku prvy krat som mala taku bolest ze som myslela ze vyskocim z koze nemohla som dychat poriadne ale po hodine to preslo vtedy uzastny psn doktor mi dal lieky na hnacku dva tyzdne bol pokoj a teraz zase bolest rovno vstrede pod prsiami uplny tlak ale zas neni to tak ze by som musela vomat zachranku a teraz neviem vazne ci mi uz nesibe a ci to vazne uz nemoze byt len zaludok ked ma to boli nie pod rebrami aj ked teraz ma tak trochu picha ale neni to nejake hrozne
Mna tiez bolelo v strede, cakala som, kedy to prejde. Predtym ma bolievalo pod rebrom a lopatkou, len to vzdy do rana preslo. Naposledy ma bolelo v strede a potom som ozltla, zaseknute som mala vtedy drobne kamienky, takze na ercp som sla a potom laparoskopicky operovali.ja by som isla urcite k lekarovi.
@lulu_2323 chod k lekárvi normálne ráno a popíš bolesti ... asi ťa pošlú na chirugiu a odtial na sono, a tam už jasne uvidia
ja mam žlčník 9 rokov vonku a tiež som to ignorovala, prechádzala, až sa mi upchali žlčové cesty a to bolo 10x horšie ako 2 porody spolu ... niečo strašné. No a bola som v nemocnici potom 6 týždnov, kym ma dali ako tak dokopy, 2 operácie a ďalšie domáce liečenie ešte 2 mesace. takže neodporúčam niečo podcenovať!
@lulu_2323 mňa toto bolelo zo žalúdka ako som písala.... Žlčníkové zachvatvsom mala vždy so zvracaním, bolesť v boku, keď mi stlačilivpravo pod rebrami skoro som vyskocila z kože.... To čo pisujes môže byt hocičo.. lekár ti vezme krv na krvný obraz, pečeňové testy a budeš múdrejšia;) neboj nič strašné to nebude... A hlavne žiadny stres, ešte viac ťa bude brucho bolieť ;)
@lulu_2323 ved nemusis ist na pohotovost. Chod k obvodnej, popis jej problemy a nech ta posle na ultrazvuk, kludne mozes mat kamene ale moze to byt aj nieco ine. Urcite to ries, taky poriadny zlcnikovy zachvat alebo akutna pankreatitida, to ti neprajem. Nezanedbaj to.