Problémy s platničkami - strach z následkov

21. aug 2022

Ahojte, mám 30 r. Posledný mesiac ma trápia bolesti hrudnej chrbtice a ľavej nohy. Minulý rok som aktívne cvičila, tento kvoli inym zdravotnym problemom nie. Nie som uplne bez pohybu, chodim pesi do prace, avsak mam sedave zam. Nic tazke som poslednu dobu nedvihala, ani nijako nohu a chrbat nezatazovala. Pred 2 mes som mala mr krcnej, vsetko ok, bez posunutych platniciek, atd len napriamena krcna lordoza. Kazdym dnom su tie bolesti nohy a chrtbta horsie. Bola som u neurologa, chce ma poslat na mri, no v Ke budem cakat asi 3 mes.

Tie bolesti prisli fakt z nicoho nic. Pred mes som vsak mala kliesta, a bola som v jaskini - ladovej, a mala croptop a na tom len mikinu. Vonku bola horucava, no spotila som sa cestou, dala na seba leginy, mikcu, no chrbat bol spoteny. Velmi sa bojim ze budem mat prasnutu platnicku:( ale stale dufam ze to bude len prechladenie.

Co mi pomoze kym sa dostanem na mri ?

autor
21. aug 2022

*oprava jaskyni 🙂

0silvia0
21. aug 2022

Nemas poistovnu union alebo nn? Ich klienti mozu dostat prednostny termin mri

autor
21. aug 2022

@0silvia0 nemám, chcem skusit zavolat este do presova, ci nebudu skorsie terminy

0silvia0
21. aug 2022

Ved poskusaj zavolat aj inde. Ja som mala termin do 3 tyzdnov, ale zapad.

luccija
21. aug 2022

To budes mat nieco pricviknute, ked si mala platnicky v poriadku.Casto mas pristipnuty krk a boli uplne niekde inde, ci v hrudnej...a boli noha.Ja som mala krize tie neboleli a trpla mi noha a velke bolesti.Na MRI uvidia vsetko ved Ti pozerali len krcnu pises...teraz Ti spravi asi hrudnu..
Infuzie Ti neponukal na uvolnenie?flector nepredpisal?skor Ti nepomohol ten chlad, teplo...

luccija
21. aug 2022

Aj stiahnute svalstvo, sedave zamestnanie spravi bloky a taha to kade tade, mravci, boli...

monillia
21. aug 2022

@autor skús poriešiť MR niekde inde kde ta vezmú skôr. Prasknuta platnicka by vznikla skôr pri nejakej extremnej záťaži, úraze. Môžeš ju mat"len "posunutu a cviknuty nerv ale z vlastnej skúsenosti viem, že to sú šialené bolesti. Chodiť som síce mohla ale sedieť a ležať bolo utrpenie . Keď už máš taký problém dávaj pozor na zdvihanie ťažkých premien a prechladnutie,rovnako nech ta nenspadne kúpeľ v horúcej vode ( to problémy zhoršuje) .Skus flector náplasť (dajú sa kúpiť bez predpisu) prípadne ti môže lekár napísať infúzie.Prajem skoré vyriešenie problému

autor
21. aug 2022

@luccija beriem anopyrin, musim sa spytam obvodnej ci mozem flector, zatial len flector mast som si davala

autor
21. aug 2022

@monillia dakujem, ty si mala posunutu resp mas ? Co ti pomaha ?

monillia
21. aug 2022

@autor ano mám, minulý rok som sa zobudila na bolesť ale takú, že to sa nedá ani odpísať.Mne od bolesti zabral až tramal ,ktorý mi dali na pohotovosti,vysunuta platnicka cviknuty nerv s prstami na nohe som takmer nehybala.Infúzie,lieky ,fyzio a aj ozon ,nie je to na 100% ale vďaka bohu, že je to aspoň takéto. V prvom rade potrebuješ to MR aby vedeli čo tam je a potom dobrého fyzio aby ti ukázal cviky a poctivo cvičiť

autor
21. aug 2022

@monillia dakujem, dufam ze sa mi podari ta mri a budem mudrejsia… ja som dnes fakt nevedela uz stat ked som zehlihla, taka bolest v chrbte a to mravcenie v nohe :(

yoxinka
21. aug 2022

Keď ťa to upokojí, ja mám jednu platničku v drieku PRASKNUTÚ s útlakom nervového koreňa, stŕpnuté chodidlo, ďalšie tri platničky nad ňou mám vysunuté, v krku mám posunuté asi všetky, niektoré trošilinku, jednu dosť a mám ochrnutý nerv jeden, ktorý prechádza krkom, celé toto dokopy je dosť nahouby situácia, ale fungujem normálne. Ja som mala také bolesti, že ma muž nosil
na wc, lebo pri postavení na nohy som od bolesti odpadla. Vieš čo je tajmostvo úspechu? VYNIKAJÚCI fyzioterapeut a pravidelné cvičenie, toť vsjo.

autor
21. aug 2022

@yoxinka prajem ti nech ti je stale uz len lepsie🙂 mozem sa ppytat kolko mas rokov ? A ake cviky cvicte s fyzioterapeutom ?

yoxinka
21. aug 2022

Mám 37, s fyzioterapeutom cvičím rok a pol zo začiatku aj párkrát do týždňa, teraz tak raz za mesiac sa mu idem ukázať, pokuká, usmerní ma, upravíme cvičenia. Nedá sa povedať, čo cvičím, lebo je toho na mraky za tú dobu, cvičenie sa odvíjalo podľa môjho stavu. Zo začiatku som sa len učila dýchať a aktivovať brucho, hlkobý stabilizačný systém, učila som sa dýchať správne, vnímať svaly. Teraz už cvičím s expandermi, činkami, rôznymi záťažami. Len teda, preto píšem vynikajúci fyzio, lebo chalan fakt vie. Keď bolo treba, len som ležala na stole a uvoľňoval, keď bolo treba cvičili sme. Má dve vysoké, je tréner aj fyzio, takže v podstate z baby, čo myslela, že už je jej koniec, lebo tak som sa cítila ako 80 ročná a MRI nič moc teda, vysekal normálne aktívnu ženu. Lieky som nebrala v podstate žiadne, každú bolesť mi odstránil ak nejaká prišla. 2x som mala brutálnu krízu, to som si dávala flector. Trvalo to za rok a pol 5dní. Preto ti radím, hľadaj dobrého fyzio.

autor
21. aug 2022

@yoxinka vdaka, nie si asi z Ke vsak ? Neviem najst zatial, lebo mi ich vyhodilo dost a chcem pozriet recenzie 🙂

yoxinka
21. aug 2022

Nie som :(. V KE ti ani neviem nikoho poradiť. Ale na 100% by som hľadala nie štátne zariadenia. Je to smutné, ale za skvelých fyzio sa platí 🙁. V nemocke dostaneš úplne neúčinny základ, v postate totána strata času. Ale inak, z toho čo píšeš, možno máš len svalovú dysbalanciu a tam len treba pouvoľňovať všetko. Také stavy, že bolesť chrbta a bolesť nohy si viem sama spraviť s masážnym valcom, fyzio ma naučil. Nemusí to byť nič dramatické. Ale cvičiť by si mohla, chrbátik sa ti poďakuje raz ;).

autor
21. aug 2022

@yoxinka ano ale ta noha boli uz treti tyzden, nie kazdy den, raz lepsie raz horsie, no dnes sa pridal uz aj chrbat akoby ma seklo…chcem fakt zacat cvicit aby som ho spevnila ale pod dozorom nech si neuskodim🙂

yoxinka
21. aug 2022

A ako ťa to bolí? Vystreľuje ti tá bolesť do nohy cez zadok? Máš tú nohu strpnutú aj? Je to len jednostranná bolesť? Bolí ťa to, keď chodíš alebo aj len v pokoji? Píšeš, že ťa najskôr bolela noha až potom chrbát, zato si myslím, že to to je nejaká svalová vec. Bolesť z dramaticky vysunutej platničky vystreľujúcu do nohy by si nevydržala 3týždne, to už by si bola na pohotosti, lebo to sú mega bolesti.

autor
21. aug 2022

@yoxinka boli ma hlavne pod kolenom, vzadu na stehne a ciitm zasklby v lytku, chrbat ma boli presne v strede, hrudna cast. Strpnuta nie je, len mi v nej trosku zamravci na par sek, ale ano noha bolela skor.

yoxinka
21. aug 2022

Skús normálne tenisovou loptičkou si tú nohu pobehať. Priložíš, zatlačíš a “vaľkáš”. Ako … prasknutá platnička nebolí v nohe, to je prvá vec a druhá vec, keby ma tri týždne bolí noha, tak si myslím, že niečo zo svalom alebo cievami, nie že mám prasknutú platničku, posledná vec … s prasknutou platničkou by si nedokázala fungovať, to ležíš a nevieš sa hnúť od bolesti. Brnenie v chrbte, bolesť taká neurčitá, to je všetko svalová dysbalancia, proste pohľadaj si fyzio a behni za ním a ani MRI ti nebude treba, lebo kým sa dostaneš na MRI, budeš ok. Ja som mala MRko do dvoch týždňov odkedy som bola u neuro. To fakt sa v KE nedá skôr zohnať? Ja som obvolala asi 6 nemocníc v BA, aby som mala čo najskor termín.

jakubrianka
21. aug 2022

Ahoj, neraď sa na MK. Choď za Mc’ Kenzie vyštudovaným fyzioterapeutom. Ten si ťa vyšetrí a dá ti presne cviky pre poškodenú oblasť. Mnohí sa tak vyhli operácii a túto terapiu odporúčajú aj lekári neurochirurgivia pred operáciou skúsiť Mc’ Kenzie. Naozaj vrelo odporúčam.
Hlavná výhoda tohto cvičenia je, že problém rieši kauzálne a pomocou terapie vieš mnohokrát dokonca zabrániť opakovaniu problému.
Zoznam certifikovaných terapeutov nájdeš tu, alebo sa pýtaj u vás na rehabke či niektorí fyzioterapeuti nie sú bez skúšky ale majú absolvované vzdelanie https://sk.mckenzieinstitute.org/o-nás/zoznam-o...

yoxinka
22. aug 2022

@jakubrianka
@autorka
Nemusíš hľadať McKenzie terapeuta, hľadaj dobrého fyzioterapeuta. Je xy metodík, McKenzie je JEDNA z nich. My sme ťa v živote nevideli, z toho kratučkého opisu, netušíme, čo ti je, nevieme, či nemáš aj iné problémy, preto to, čo pomohlo nám, nemusí tebe. Veľa ľudí by odporučilo SM Systém, napriek tomu, že SM systém nerieši každý problém s chrbticou, ale ľudia si to myslia. Ja by som ti povedala, cvič DNS, ale náročky som to nepísala. Musí ťa vidieť fyzio, musí vidieť ako dýchaš, ako chodíš, aké máš držanie tela, musí si ťa pochytať, skúsiť svalový tonus, musí sa s tebou porozprávať o tvojom spôsobe života, zistiť, aký máš pohybový stereotyp, aké je tvoje zamestnanie, ako spíš … to je milión vecí, ktoré sa dajú sa dajú zistiť len naživo. Mne fyzio kombinoval RÔZNE metodiky podľa toho, ako sa vyvíjal môj stav, podľa toho ako reagovalo moje telo (a teda občas to boli dosť neštandardné reakcie). Keď budeš hľadať, skús sa zamerať na vzdelanie. Moja skúsenosť je taká, že fyzioterapeuti, ktorí prešli českými vysokými školami, najmä Praha, Olomouc, sú úplne inde, ako fyzio študujúci u nás. Tam má fyzioterapia úplne inú úroveň, u nás sa často učia veci, ktoré sú 20-30 rokov za západom.

jakubrianka
22. aug 2022

Autorka odporúčam ti Mc’ Kenzie. Keď sa stav upraví, nsučíš sa pracovať s telom, následne môžeš posilňovať svaly ;). Som fyzioterapeutka, viem o čom píšem.

jakubrianka
22. aug 2022

@yoxinka tieto terapie sa študujú po vysokej škole, a stoja tisíce eur. Chodíme na tie iste kurzy ako Česi. Áno kombinácia metodík je na mieste ale až po úprave stavu. Píšem autorke na základe opisu problémov.

yoxinka
22. aug 2022

@jakubrianka
S fyzio sa nehádam 🤪.