Problémy po napravení chiropraktikom

8. aug 2022

Ahojte, rychlo zhrniem moj problem. Od 02/2022 mi z nicoho nic zacali obrovske bolesti hlavy, trvali 2 tyzdne a pridal sa k nim tinitus (do dnesneho dna som sa ho ani na sekundu nezbavila). Vtedy ma lekari poslali na MR mozgu (nasli cystu) a MR chrbtice som mala teraz pred mesiacom. Medzitym mi neurolog tvrdil, ze to hucanie bude z krcnej, poslal ma k skusenemu chiropraktikovi v Kosiciach(ziaden sarlatan, ale fyzioterapeut), mala som blokaciu c stavcov, prve napravenie neskutocna ulava. Cca o 2 mes som mala prist druhykrat, po napraveni som vsak mala cca 10 dni bolesti, velmi som sa zlakla, vystrasil ma moj obvodak, ze to moze byt trvale, ze sa mohlo nieco poskodit. Od toho casu mam divny pocit v krcnej, akoby ma tam nieco skrabalo, stale som mala pocit ze je to listok z oblecenia, pocitujem akoby mravcenie. Cim to je ? MR som absolvovala po napravani, chvalabohu ziadna vyskocena platnicka, poskodenie miechy, vsetko ok a teda negat. Uz viem, ze k chiropratikovi ma nik viac nedostane, mala som bolesti a verila som lekarovi, ktory mi ju odporucil. :( Mam 29 r, sedave zam.

Ma niekto prosim vas takeho mravcenie ? Zaroven mam malo vitaminu B6.

Dakujem 😊

yoxinka
8. aug 2022

U koho si bola? Lebo ja poznám v KE chlapa, o ktorom si každý myslí, že je fyzioteraput, kade tade je furt v nejakej telke a je to šarlatán. Toľko k tomu. Chiropraxia je väčšinou začiatok. Tam treba potom začať poriadne cvičiť, aby sa stav stabilizoval. Mravčenie môže byť svalová dysbalancia, to všetko treba zacvičiť. Mňa môj fyzio “napráva” len v ozaj že totálne nevyhnutných prípadoch, ale potom nasleduje vždy presné a cielené cvičenie.

autor
8. aug 2022

@yoxinka u p. Hamrakovej, kosicke rehabilitacne centrum. Pol roka som necvicila, len sedim za pc a vidim dost zhorsenie, boli na krcna aj hrudna, tuhnz mi svaly.

yoxinka
8. aug 2022

Keď za tým PC ešte sedíš aj blbo, tak čakaj len a len zhoršenie. Chiro je super, ale nie je to všetko. Treba k tomu makať. Ja mám prasknutú platničku, dve vysunuté v drieku, jednu protrúziu v krku, jeden ochrnutý nerv a z toho šialené dysbalancie v chrbte. Rehabilitujem druhý rok a výsledky sú mega, ale keď trochu poľavím, hneď je všetko horšie.

kacena4
8. aug 2022

ho chiropraktik nemusi byt lekar ale neva... neviem ako ta napraval ale nasilne napravanie moze skodit, ak to robil jemne skor pomoze a znova sa ti zhorsil stav sedavim zamestananim treba cvicit aby sa tie stuhnute svaly uvolnili drzim palceky

viera1107
9. aug 2022

Ahoj, až na dvihlo zo stoličky.. Zmeň neurológa, ziaden normálny neurológ by ťa na naprávanie nikdy neposlal, to musí byť iný chuj.. (sorry za nadávku).. Ja mám veľmi zlé skúsenosti s naprávaním, mohol ti strašne ublížiť. Ja som sa zo zlého napravenia hrabala viac ako 3 roky a prvého pol roka som myslela, že zomriem jak mi bolo.. Dobrý neurológ ti urobí a odošle na vysetriene MR, ct...

yoxinka
9. aug 2022

@viera1107
Jediná otázka. KTO ťa naprával?

viera1107
9. aug 2022

@yoxinka fizioterapeut s dlhoročnou praxou.. A predtým môj už bývalý neurológ zanedbal vyšetrenia..

yoxinka
9. aug 2022

@viera1107
Lebo naprávať sa nemá len tak haj buj. Chiropraxia pochádza z USA a tam sa to študuje ako medicínsky odbor. 5rokov všeobecné lekárstvo, až potom špecializácia chiro. Na Slovensku si niekto spraví víkendový kurz a potom “láme” ľuďom krky. Ja som dovolila dvom ľuďom robit mi chiro veci, obaja majú švédsku chiropraktickú školu a ide o to, že najskôr mali naštudované MRI chrbtice/krku, nie prečítané popisy, ale normálne tie MRká skontrolovali, vyšetrili a až potom sa naprávalo. Sú ľudia, ktorým sa to v žiadnom prípade robiť nesmie a človek, ktorý to vie, proste takému človeku nebude nič naprávať.

viera1107
9. aug 2022

@yoxinka Presne si to pomenovala, sme na Slovensku.. Všetci majú plné steny certifikátov a nevedia nič, ale ešte keď natrafíš na doktora čo ťa vyšetrí za 15 minút, skonštatuje že ti nič nieje lebo na RTG nič nevidí tak potom ako laik s bolesťami začneš hľadať inú možnosť.. Objavíš chiropraktika.. A ďalej ani nebudem pokračovať, aj ja mám dg ktoré sa nesmú naprávať ani masírovať iba mäkké techniky.. Potom mal iný lekár plné ruky práce.. Teda keď sa ma niekto opýta či sa dať napraviť tak za mňa NIE..

yoxinka
9. aug 2022

@viera1107
Tak prvá vec, na RTG nič nevidí, lebo na RTG sa toho veľa vidieť ani nedá, tam treba na diagnostiku MRI, ale tak to by doktor mal vedieť. Ja som bola naprávaná opakovane, ale ľuďmi, ktorí fakt vedia, čo robia a jeden z nich nemá certifikát na stene žiadny 🤪, lebo má príliš malú stenu na toľko certifikátov, koľko má a potreboval by si ich tam vešať, tak tam nemá nič 😉.

viera1107
9. aug 2022

@yoxinka inak hoď sem kontakt na tých úžasných odborníkov, možno niekomu pomôžeš.. Vieš nech vieme koho chváliš 👍

yoxinka
9. aug 2022

@viera1107
Ako píšeš to tak trochu ironicky, aj keď nechápem prečo. Ja sa s chrbticou trápim 10rokov a chodila som po lekároch, fyzioterapeutoch, maséroch, súkromných, štátnych, neviem akých, tak už čo to viem posúdiť a porovnať. To je odporúčanie: Tomáš Malárik. Pred týmto človekom sklonila hlavu aj moja neurologička, ktorá je ozaj, že skvelá!

n6l3
9. aug 2022

@yoxinka dobrý deň, môžem sa opýtať, kde ren pán pôsobí? Vďaka

yoxinka
9. aug 2022

@n6l3
Fyzioklinik, Bratislava

luccija
9. aug 2022

Sedave zamestnanie a problemy s krcnou...ved sama pises, ze svaly tuhnu, staci prievan, klima...pravidelne by si mala rehabilitovat stiahnute svaly uvolnovat, a zase ostatne posilnovat.Pravidelne masaz...take mravcenie az palenie pocitujem, ked dlho nejdem na masaz.Obvodna to mozno myslela dobre, ale nemyslim, ze Ti fyzio poskodil.Ak si mala dlhodobo nieco vysunute aj tie svaly, slachy okolo sa prisposobili a po napraveni mozes mat docasnu bolest.Moj rehabilitacny lekar tiez pouzil manipulaciu a velmi mi pomohol plus dalej som rehabilitovala.Nie kazdy to chce robit daju lieky, infuzie a cakaju....a pol roka sa trapis.Malo magnezia je tiez nasledok mravcenia ved pises, ze mas nedostatok b6.Kup si milgammu a cvic na chrbticu

luccija
9. aug 2022

@yoxinka to mas dost zle nalezy na to aka si mlada:(si vela sportovala ci tiez sedave zamestnanie?Aspon, ze si nasla niekoho kde vidis vysledky

yoxinka
9. aug 2022

@luccija
Čo ja viem, mne to už až také hrozné nepríde. Lebo vidím, že to všetko ide spraviť pravidelným cvičením. Len dlho trvalo úplne mi prestaviť telo, komplet zmeniť pohybový a dýchací stereotyp, pochopiť čo cvičím, prečo to cvičím, čo s čím súvisi … lebo pri takom komplexe vecí sa nedá cvičiť len niečo, treba k tomu pristupovať celkovo. Mne stav najvic zhoršili moje tri tehotenstvá. Žiadna popôrodná rehabilitácia, to je tu v plienkach ešte teraz. Rok po treťom pôrode sa mi chrbát doslova rozsypal a nasledovalo krok po kroku učiť sa dýchať, stáť, sedieť, chodiť. Aktivácia HSS, stabilizácia trupu, zacvičenie diastázy, postupne cvičenie a zvyšovanie obtiažnosti … No počas toho sa vyskytli ďalšie veci … lebo telo reagovalo po svojom. Ja som mala každé dva mesiace akútne blokády, že ani pohnúť. No v tomto prípade je cesta cieľ … cvičenie a aktívny pohyb sa stal mojou súčasťou 😉.

lenka5687
20. apr 2024

@yoxinka prosim ta ja mam dysbalanciu svalov v chrbte a strasne bolesti .. po cviceni vzdy este horsie .. co mam robit?

yoxinka
20. apr 2024

@lenka5687
Prepáč, ale ako ja mám vedieť, čo máš robiť? V živote som ťa nevidela 🤷‍♀️. Hľadaj dobrého fyzioterapeuta, ktorý ťa poriadne vyšetrí a určí ďalší postup.