Dobrý deň, v Apríli tohto roku mi na gastre brali 2 vzorky jednu so žalúdka a jednu z čreva. Chcem sa opýtať či je normálne keď ma odvtedy stále pichá v žalúdku, a mám nafúknuté črevá tak že vyzerám ako v 3-4 mesiaci a pocit plných čriev. Som vysoká 170cm a vážim 50kg, od vyšetrenia nedokážem nič zjesť pretože nemám chuť v ústach a vlastne nemám chuť na nič, len nasilu bez chuti do seba tlačím jedlo lebo jesť treba. Navyše od vyšetrenia som prestala mávať menzes. Doktory sa mi smejú že to nie je možné aby som vôbec cítila nejakú bolesť po vyšetrení a že to mám psychosomatické, neviem či zrovna to ako vyzerám a sa cítim je psychické.. pred vyšetrením som samozrejme viedla normálny bezbolestný život.. budem rada ak sa nájde niekto kto mal podobný problém ako ja a pomôže mi sa z tohoto dostať ďakujem.
výsledky si vtedy mala potom v poriadku? máš niekedy aj ďalšiu kontrolu alebo tak? tiež som bola raz na tomto vyšetrení a tiež ma potom bolelo brucho alebo take dve hodiny po vyšetrení, mne brali vzorku z dvanástníka, cítila som malé zaštipnutie ale inak nič
@sisa_s pretože moja doktorka bola moc zvedavá prečo mám takú váhu akú mám (celý život) tak ma poslala na gastro a tam mi robili testy na celiakiu a neviem čo ešte.. a práveže ja nemám žiadne ždravotné problémy, alergie žiadne a ešte tento rok som bola na kontrole celého tela a orgánov som úplne zdravá, mám 23 rokov a po tomto vyšetrení sa cítim ako v cudzom tele. Myslela som si že sa stále hojim po tom vyšetrení, nikto mi nikdy nepovedal že to nemá bolieť a že sa to vraj zahojí hneď, ja som po vyšetrení odchádzala v šoku s extrémnou bolesťou brucha.. vtedy ma doktor vysmial aby som si nevymýšlala, mám dosť iných starostí na to aby som riešila takéto veci ale už som bezradná snažila som sa existovať ako normálny človek ale keď ma vkusne bolí žalúdok.. už vzivote nechcem ísť na žiadnu hadicu. Aj tak je tam čakačka pár mesiacov. Z veľa problémov som sa dostala alternatívnymi liečbami bez doktorov, preto sa pýtam tu, ak existuje niekto s podobným problémom ako sa z toho dostať. Ja som nikdy nemohla schudnúť pod 50 a ani pribrať mám proste dokonalí metabolizmus ale teraz mám nadváhu 2kg čo je len to nafúknuté brucho.. rozmýšľala som či sa mi z raniek nevytvorili nejaké gigantické cysty. Ale nechcem si namýšľať preto chcem počuť vaše názory. Neberte ma zle a neposielajte ma hneď po doktoroch, s nimi sa nedá viesť diskusia oni si povedia vždy svoje a experimentujú na ľuďoch.
@jallka11 áno výsledky boli v poriadku nemám na nič alergiu ani žiaden problém ohľadom tráviacej sústavy. No teraz som si není istá či ma skôr nepokazili týmto zbytočným vyšetrením :/
Tak ziadny liecitel sa ti nepozrie dnu do zaludka alebo creva...ak aj by tam prebiehal nejaky proces, tak to zistia bud na CT alebo gastro/kolono 🙂
Ked chces poriadne vysetrenie, zaplat si sukromnu kliniku nech ti vsetko porobia
@sisa_s bola som na povrchovom vyšetrení orgánov sonom, ale to pred gastroskopiou ešte, teoreticky by som na to mohla ísť znovu či by niečo nezbadali, vtedy mi kontrolovali orgány respektíve ich veľkosť a pod. Nevidela som na monitor ale ak to vie dosť hlboko snímať tak by mohli niečo zbadať. Len neviem ako sa tam teraz dostať lebo moja doktorka šla do dôchodku. A vysvetľovať celú moju situáciu novému lekárovi ktorý má nepozná, môže si myslieť že som blázon a vysmeje ma tak isto.. uvidím no až sa budem cítiť na to ísť do mesta tak k nemu zájdem ale dovtedy môžem len tu písať.
@bambi2225 som z okolia NR, nepoznáš nejakú takú v okolí? S peniazmi by nebol problém len ja tu nič nepoznám. :/
Mylsím si,že by si mala ísť na psychiatrické vyšetrenie a myslím to vážne a bez výsmechu,som zdravotník.Pri vyšetrení sa nemohlo nič stať,keby poranili tráv. trubicu,tak to už dávno vieš,to by bola infekcia a bolesti,ktoré by ťa nájneskôr do týždna dostali na oper. sálu.Menses s tým nemá vôbec nič,,gynekolog povedal čo?
Ja som mala takéto problémy dva týždne po hadici. Strašne ma bolel žalúdok, ako keby ma niekto kopol. Išla som hneď na chirurgiu, či nemám nejaké krvácanie, či mi niečo pri odbere vzoriek nepoškodili. Nikto nič nezistil, tiež sa mi lekári smiali, že si vymýšľam, takže viem ako sa cítiš. Mne tiež nezistili celiakiu, ale mám neceliatickú intoleranciu na lepok, t.j., že nemám celiakiu, ale nemôžem lepok 🤦🏻♀️ možno aj tebe niečo také je. Ale je mi to ľúto, že ani tebe nevedia pomôcť a myslia si, že si to vymýšľaš. Držím palce, aby ti to prešlo čím skôr 🙂
@janinah v poriadku, úprimne som rozmýšľala ísť aj ku psychiatrovi, ako nie som človek ktorý by mal z niečoho takéhoto traumy, len si to neviem inak vysvetliť. Bola som na pohotovosti na gynekológii lebo som mala silné bolesti a to boli cca 3 mesiace po gastre a myslela som si že som tehotná, že sa to proste muselo stať niekedy v tom období jak som bola na gastre ale ukázalo sa že som neni tehotná že je vo mne všetko v poriadku a ani môj gynekológ mi nevie povedať čo by mi mohlo byť povedal že to bude tým že som chudá či čo že my chýbajú akési tuky... Ja tomu síce vôbec nerozumiem ale nevidím dôvod prečo by tráviaca sústava nemohla mať niečo spoločné s mojím menzesom, vždy keď som mala menzes prvý deň som nemohla jesť lebo ma preháňalo a nepracoval mi žalúdok, pri menzese som mávala obrovské bolesti a nepociťovala som hlad. Teraz nemám už ani menzes ani pocit hladu len pocit plných čriev a bolesť v žalúdku, ráno keď musím mávam hnačku a počas dňa sa to stabilizuje. Napríklad mám problém že keď som hore mám vkusne ľadové ruky nohy, ale keď si ľahnem a zadriemem/zaspím tak sa celá ohrejem. Ďalšia z nevysvetliteľných veci u mňa.
@kittyna5 Bože ďakujem že som neni jediná celkom ma to ukľudnilo, ale aj tak, uvidím až sa mi podarí dostať k doktorovi že čo mi zistia.. ja nezapnem žiadne gate vyzerám úplne jak tehotná a bolí to.. :/ moja teta mala už 2x rakovinu ja mám benigny nádor celý život čo neberiem ako problém plus dve malé cističky to všetko v prsiach, preto rozmýšľam či sa mi nevytvorili nejaké ďalšie cisty ale v bruchu, no uvidím ak sa mi podarí dostať k doktorovi že čo mi nájdu ale zatiaľ sa mi nedarí vybaviť si termín. Ďakujem za tvoju podporu 🙂
Tvoj gynekolog povedal,že je to pre chýbajúce tuky a nerieši inak,že nemáš pol roka menses? odbery,vyšetrenia,nič?
@thehenrieta s tým menzesom ma možno dr pravdu,že si chuda! Moja neter má 18, je vysoká a uplne chuducka, dr jej povedala ze bude mať problemy s ms, že bude rada,ak vôbec nejaku dostane! Aj mi vravela,že má ms tak tri štyri krát do roka!
Ja som bola tiez na hadici, ale v pohode,akurát v ten deň sa mi stále grgalo a ako keby som mala v krku skrabanec,stále mi tam niečo vadilo,takže v tom ti neviem poradiť,čo by to mohlo byť 😢
@janinah na odber krvy chodím pravidelne raz do roka aj on mi bral krv a zisťoval a vraj mi nič nechýba, všetky vitamíny mi menoval a voľačo som mala zvýšené ale len o 0.01 čo povedal že je zanedbateľné množstvo. Inak ďalej neriešil, ja som už aj riešila prečo mám bolestivý menzes a tiež mi nevedel povedať na všetko bola odpoveď lebo som chudá.. na sone videl všetko v poriadku nemal somnou čo riešiť :/ Ja od 5 rokov športujem a nie som žiaden vegán ani nič podobné, preto ma zaráža ako také bizarné vyšetrenie žalúdka mi môže spôsobiť niečo takéto, a nie je to zhoda náhod že by sa mohlo jednať o niečo iné, je mi takto zle presne do dňa vyšetrenia. Pre mňa je hlavne aby som sa zbavila bolesti v žalúdku aby som prestala mať nafúknuté brucho a chcem mať chuť na jedlo, menzes ma ani tak netrápi popravde som aj rada že pár mesiacov toto nemusím trpieť, necítim sa že by som ich nemala mať už nikdy len to bude nejaký dočasný skrat pokial sa nedám doporiadku, vždy keď som mala aj črevnú virózu poposúvali sa mi termíny na menzes o týždeň neskôr. U mňa normálna preto to neberiem nijak vážne.
@lenka2710 vaša neter je úplne v poriadku aj keď má takto menzes pokiaľ je teda chudunká moje začiatky boli tiež také a občas keď som chorá tak za rok nenapočítam ani 10 menzesov a aj to nie poriadnych. Nemajte strach, ďakujem za vaše skúsenosti aj tak 😊
Neviem ale preco by ti to malo nieco spravit s menstruaciou, vidis sama pises, ze sa po tom vysetreni citis ako v cudzom tele, ze ti je asi neprijemne ak tomu spravne chapem, takze podla mna by to tak aj mohlo mozno byt, ze jednoducho ty sa necitis teraz vo vlastnom tele dobre lebo ti spravili teda taketo vystrenie, ktore je do istej miery zasahom do tela a tym padom ta boli brucho, mas problemy s travenim a podobne lebo inak neviem co take by sa ti mohlo pri tom pokazis
@tasticka59 Veď to ani ja neviem čo to s tým môže mať, ale ako som vyššie písala, keď mám menses tak mi žalúdok nepracuje ten prvý deň, nemám pocit hladu a celý deň nejem, je to spôsobené zrejme bolesťou z mensesu. Tak si myslím že by to mohlo byť aj naopak. Občas keď som bola chorá a mala som črevnú virózu pri ktorej bola napadnutá tráviaca sústava tak sa mi posúvali termíny mensesu o nejaký ten týždeň neskôr. Takže z toho som usúdila že keď mám brucho ako v 3-4 mesiaci s bolesťami tak prakticky nemusím mať menses vôbec.. po gastre som ho mala len raz.. to čo zrejme stihlo narásť pred vyšetrením a potom už vôbec. Teraz som mala mať týždeň dozadu a jediné čo tak ma prsia boleli a nič z toho.. ale už to prešlo. A úprimne zrovna mierny zásah do tela to nebol, mala som tu hadicu v ústačh asi 3 minúty a doktor tam stále niečo šmátral s tým drôtom až kým som neucítila pichnutie.. najväčšie chrapúňstvo oď neho bolo že mi povedal že sa mi len pozrie do žalúdka a nespomínal nič o braní vzoriek.. takže asi viete aká som musela byť vyklepaná keď som vtedy netušila čo robí a zrazu som ucítila neskutočné pálenie a bodanie..
@thehenrieta Dr sa smejú že to nie je možné aby si cítila vôbec nejakú bolesť po vyšetrení... Občas mi mohli viac počúvat pacientov, ja som po tom vyšetrení zostala viac ako 2tyzdne PN, neskutočne ma po vyšetrení začalo bolieť hrdlo ale nebola to taká typická bolesť zapáleného hrdla, prvý týždeň som vypluvala vlastné sliny do pohára lebo som nemohla vôbec prehĺtať, pridala sa vysoká teplota. Za 2 týždne som schudla okolo 8kilov. Keď som po pár rokoch mala ísť opäť na toto vyšetrenie, hľadala som iného lekára podľa recenzií a vyplatilo sa. Nedalo sa to porovnať, už počas vyšetrenia to bolo oveľa znesiteľnejšie a potom som nemala žiadny problém. Dr povedal, že predtým to zrejme bolo neodborne urobené a mohla som mať poškodený hrtan či čo, už si to presne nepamätám. Nie sú to síce problémy ako máš ty ale určite nie je pravda že z toho nemôžeš nič mať.
@nikpa Ďakujem, ja som sa hlavne bála toho aby mi nepoškodil hlasivky alebo voľačo, keďže viem spievať nebola by som nadšená. Ale nič okrem bolesti hrdla som naozaj nečakala a hrdlo ma ani nebolelo aj keď mi tam tú hadicu vrazil jak chuj. Doktor bol totálne arogantný a presne, vôbec nepočúval čo mu človek hovorí a mlel si do toho svoje :/
Ja si myslim, ze tvoje nervy, ktore si mala pred a pocas vysetrenia + cakanie na vysledky ta takto rozhodili, ze ti to vyvolalo neidentifikovatelnu bolest v bruchu. Raz mi jedna dr povedala, ze psychika sa najskor odraza v bruchu. A k tomu tvoje sucasne a nepretrzite sledovanie sa a namyslanie si. Ak mas vsetko v poriadku, zahod vsetko za hlavu a zi. Nemysli na to, najdi si inu napln pre tvoju mysel a bolest odide. Je to psychickeho povodu. Hore hlavu, zi tvojmu veku prisluchajuci zivot. Drzim prsty 🤓
@oli18 Som si 100% istá že to nie je psychického pôvodu ^_^ Ja som na to vyšetrenie išla pripravená úplne vkľude, šok nastal až po vyšetrení, respektíve vtedy keď som ucítila bolesť. A výsledky? Bože môj tie ma absolútne nezaujímali, ja som vedela že nemám na nič alergiu. A tak to aj dopadlo, vyšetrenie bolo úplne zbytočné lebo ma zase nikto nepočúval. Ja raz keď poviem že mi nič nieje tak ma majú všetci nechať napokoji a neexperimentovať na mne, ja sprostá som na to vyšetrenie išla aby bola moja doktorka spokojná.. mala som ju predsa 23 rokov.. Keď som došla domov po vyšetrení dala som si slepačí vývar, týždeň po tom som si už hovorila že už by mi mohlo byť fajin a keď som začala normálne existovať a viac sa hýbať vtedy to začalo.. zväčšovalo sa mi brucho a bolo mi stále horšie a horšie, myslela som že som tehotná, dostala som ešte jeden meses ale potom už žiadne iné, v 3 mesiaci som šla na gynekológiu do nemocnice kde zistili že mi nič neni a nie som tehotná, tak som takto žila ďalšie 3 mesiace a dnes mám toho už plné zuby, už tú bolesť prestávam vnímať, ale prestávam cítim absolútne chuť, už ani soľ necítim na jazyku. Takže si nemyslím že to je psychosomatické. Nikdy som takéto problémy nemala, a to som mala 100x horšie vyšetrenia ako toto.
Úprimne mam 45 kg a s menštruáciou problémy nemám. Mam pravidelný cyklus občas +-4dni. Takže bud evhodne urobiť testy, hormóny atď a nie sa vyhovárať na to, že je pacientka chudá. Ja som aj po operácii dokonca schudla na 40 kg minulý rok a menštruáciu mi to ziadno neovplyvnilo. Co sa týka tej hadice. Bola som na nej. Problémy som nemala. Ale starkej napr. do blížili. Bola už viac krát a ten posledný krát ju bolelo vyšetrenie a dlhšie jej bolo zle. Ja osobne odporúčam ísť k Dr. Odbery, plus možno rtg s kontrastní látkou ci v bruchu niečo nie je, alebo ct ci mr ale to už odborník musí poslať. Co sa týka psychiky, môže to byť aj tým aj keď človek s atym nejak nestresuj, no v podvedomí stal emysli na bolesť a už to ide, len toho sa brucho nenafukne. Skôr len ta nevoľnosť, nechuť do jedla atd
...
Tiež som zažila veľmi zlú skúsenosť na gastre. Nikdy viac ho nechcem absolvovať a keď to bude nutné tak si potrpim na Tom aby som našla ozaj dobrého ludskeho odborníka. Podľa toho čo si popísala mi to príde ako keby si bola na gastro u nás v Humennom ale podľa písania nebudeš východniarka že? 🙂
@misa2704 Nie nie, som z okolia Nitry a doktor bol dosť nepríjemný, arogantný a pohŕdavý. :/ Počula som že v Nitrianskej nemocnici je jeden výborný doktor tak zájdem k nemu asi. Škoda že som to nevedela skôr :(
@zuzi0911 Fajn, výška a vek? Dosť podstatné veci, môžeš mať aj 30kg ale pokiaľ máš postavu čo nedokáže ani schudnúť ani pribrať tak sa nemáme o čom baviť. Prečítaj si prosím príspevky vyššie kde som rozoberala že mám za sebou už všetky testy všetkého možného a to pred vyšetrením na gastre a niektoré už aj po, a všetko je stále v norme. Ja som vživote nemala žiaden psychický problém a nikdy som si nič nenamýšľala, takisto keď sa náhodou ráno zobudím bez bolesti nemyslím na to proste to príde náhodne bum a vlečie sa to celý deň. Ďalej na vyšetrenie s kontrastnou látkou ísť nemôžem lebo by ma vyplo. Mám v pláne ísť znovu na povrchové sono orgánov v bruchu, ktoré som absolvovala pred gastro vyšetrením a potom sa uvidí či niečo zbadajú alebo nie, v krajnej núdzi pôjdem na hadicu ale tentokrát bez brania vzoriek, len na kameru. V žalúdku ma bolí jedno jediné miesto kde ma pichol, ale čo ma najviac trápi je to "priberajúce" brucho v ktorom nieje ani kúsok tuku. A ďalšia vec čo sa mi posledné dva týždne začala diať je že ma extrémne pichne vo vaječníkoch keď si kýchnem. Proste ma to brucho tak tlačí že keď ho napnem tak mi ide rozpučiť všetky ostatné orgány okolo čriev..
@thehenrieta 165 cm, 29 rokov a A nedokážem pribrať skôr schudnem ak jeden deň menej jem. . A navyše píšeš, že toto všetko je po vyšetrení. Nikde som sa nedocitala, či ti bral gynekológ hormóny atď. Navyše to, že ti menzes meskal koli viroze je úplne normálne, pretože počas choroby sa to stať môže. A nemá to súvis s ako takým trávením. Bolesti počas menzes mam aj ja a silné nakoľko tam mam varikozitu, do toho kŕče až v nohách a prvé dni mi tiež nechuti jest ja prvé dni ani nechodím od bolesti. To je tiež" ôk" . Co sa týka vyšetrení pred gastro, tiež už sú takpovediac "neplatné" lebo telo a hodnoty sa dokážu zmeniť za týždeň (aj to som veľa povedala). Nerobím z teba blázna, ani nezlahcujem tvoju situáciu. No stačí, že si sa zľakla tej bolesti po vyšetrení a v tvojom podvedomí to zostalo. A už to ide s tebou. Viem o com hovorím. Pri tom kychnuti to ma vie tiež pichnúť, aj pri kašli, ale skôr v období ovulácie, alebo ak by tam bola cysta a podobne... Každopádne, je to divne, ze ti brucho nafuklo.
Ja by som sa zverila v tomto do rúk chirurga. Nech ti dá obvodná vymenny lístok a skus tam a tam žiadať magnetickú rezonanciu tam to bude všetko vidno ak sa tam niečo nachádza. To bude asi najlepšie, lebo sono samo o sebe je nič oproti mr. Rada by som ti pomohla, no ja ti môžem napísať len moje skúsenosti a pocity.
Skúšali ste preužívať nejaké kvalitné probiotika? Napríklad probiofix? Pripadne wobenzym, ten je na zápaly.
@zuzi0911 vďaka, a áno pozeral sa mi aj na hladinu hormónov tiež všetko v norme no ak som sa aj lakla tak to na mne zanechalo nepekné následky a treba to riešiť. :/
@som_ponorka nemám v tele ani zápal a neberiem radšej žiadne lieky aby som to nezhoršila . :/
A keby si isla na kontrolnu gastroskopiu/kolonoskopiu? Ci su nejake zmeny na sliznici? 🙂 kvoli comu ti vlastne brali vzorky? Videla som teda velakrat tento odber vzorkov a je to naozaj sekunda, po ktorej vznikne minitrhlinka, ktora sa raz dva zahoji, takze nemyslim, ze by to sposobilo nejake obrovske problemy, navyse s menstruaciou si tiez neviem predstavit suvis...