Problematické mandle

2. dec 2022

Ahojte, potrebujem poradit ohladne krcnych mandli.par rokov dozadu som v priebehu pol roka prekonala 7x anginu. Dr.sa vyjadril,ze mi ostali zjazvene mandle,ale nejak to neriesil. Odvtedy ma casto bolieva hrdlo, len co sa trochu ochladi, hned ma boli. Vsade chodim so salom, ale aj tak boli. Tvoria sa mi stale mandlove kamene, aj ked som zdrava, je to neprijemne, zavadzaju mi a aj to zapacha. Ked ochoriem, dostanem automaticky anginu, vysoke horucky a skoncim na antibiotikach. Pomohol by vyber mandli? Podla mna uz svoju funkciu neplnia...tiez byvam neskutocne unavena, bolievaju ma klby. Citala som, ze aj to by mohlo mat suvis. Ako prebieha operacia? V narkoze? Aka je doba rekonvalescencie? Mam male babatko, ale uz to musim riesit, kazda prechadzka s kocikom je pre mna utrpenim, uz po par minutach ma neskutocne boli hrdlo. Dakujem za rady a skusenosti

pribinak
2. dec 2022

Chod na konzultáciu k inému lekárovi

zuzahajdulka
2. dec 2022

Mala som podobne problemy ako ty - caste anginy aj v lete ak som sa napila studenej vody, furt chora. Ako dospela som bola na operacnom vybere krcnych mandli v narkoze a velmi to pomohlo. Anginy su uz zriedkave. Rekonvalescencia bola fakt bolestiva, asi 10 dni som nebola schopna nic prehltnut, prvych 5 dni som ratala minuty, kedy mozem vypit dalsiu davku silneho lieku proti bolesti. Ale mozno to ty budes znasat lepsie, nie kazdy je padavka 🙂. Spociatku nesmies ani rozpravat, len sepkat, nesmies sa fyzicky namahat. Ide o to, ze pomerne velka rana sa neda zasit, tusim to len nejako zaspajkuju a tym padom sa to lahko moze otvori a zacat krvacat. Pravdupovediac pri malom babetku si to neviem predstavit. Radsej pockat nejaky rok, kym bude vacsie.

oli18
2. dec 2022

Ak este pockas, mozno ti atrofuju. Mne sa tak stalo. Dozvedela som sa to tak, ze ma jeden lekar presviedcal, ze ich mam vyoperovane 😉

janetinka27
2. dec 2022

ahoj, tiez mam podobny problem, ako mensia som bola stale chora, v dospelosti menej, ale hlavne preto, ze som si davala pozor. mandle mam zjazvene a posledny rok sa mi tvori vela kamenov, zaciatkom jesene to dosiahlo vrchol, kamene som si vyberala obrovske a kazdy den.vybrala som dvoje antibiotik a kamene ustupili, ale bojim sa,ze je to len otazkou casu, kedy zacnu pribudat. vyter z hrdla som mala negativny.operacie sa bojim, bojim sa bolesti.ale zas pri angine mavam tiez strasne bolesti hrdla, celu noc pochodujem a menim si obklady na hrdle. zacinam coraz viac uvazovat nad operaciou,doteraz som pocula iba o lokalnej anestezii pri zakroku.ale teraz vidim,ze sa to robi aj v celkovej.

gabika8855
2. dec 2022

Ahoj, ja som akurat po operacii mandli...tiez caste anginy, kamene a tak....klasicky oredoperacne treba poriesit a v narkoze nie jednodnovku si vyberat pri mandliach v dospelosti ...nemsies mat menzes pocas oepracie ...uspia ta vyberu mandle a potom preberu ja som prvych par dni ani nevedela ze mi nieco robili iba pocas jedla to som si dala flektor a ficalaa som dalej a takto bola aj baba somnou na izbe cize sme to zvladli potom vsak o dakych 5 dni po operacii doma to prislo ani nie tie bolesti hrdla ale mne to do usi striela ale da sa to zvladnut osobne som cakala horsie len je to strasne neprijemne a to ze sa nesmiem predklanat a mesiac nic dvihat tazke

zuzinabila
2. dec 2022

@oli18 co to presne znamena,ze mandle atrofuju?

oli18
3. dec 2022

@zuzinabila zmensili sa, zanikli, vyhnili, nemam ich.

autor
3. dec 2022

@oli18 ako dlho trvalo, kym si prisla do takeho stavu?
@gabika8855 dakujem 🙂
@janetinka27 ja mavam otrasne bolesti a horucky, to je horsie ako operacia podla mna
@zuzahajdulka tak urcite sa nechystam hned teraz, ale uz to trva niekolko rokov. Ked som sa konecne odhodlala, nemohli ma operovat kvoli korone, potom som bola tehotna....tak snad buduci rok...
@pribinak to v kazdom pripade, ale ako pisem, hladam skusenosti inych zien...

oli18
3. dec 2022

Celú pubertu a strednú som bola často chorá na hnisavú angínu, brala veľa antb. Mala som ktatko po 30ke, keď mi to dr. povedal.