Problém so zubami

domca1408
16. dec 2022

Ahojte, chcem sa spýtať na názor, že čo by bolo lepšie. Včera som bola u zubára a ten mi odporúčal, že by som si mala dať vrchné zuby zbrúsiť a osadiť korunky. Mám ich fakt jemné, plus kazy (genetika, ja mám celý život problém so zubami). Ako povedal mi, že to môžeme aj opravovať postupne, samozrejme sú to predné zuby takže opravy tak aby nebolo nič vidno budú drahší materiál a atd....čiže čo sa týka opráv dám do toho cca 400 eur vraj..ibaže keďže moje zuby sú krehké, odvápňujú sa, odlamáva sa mi z nich tak mi narovinu doktor povedal, že neručí za to, že ked sa všetky takto opravia tak aj tak ked proste do niečoho zahryznem tak sa mi pol zuba neodvalí predného a tak či tak sa tam bude musieť robiť náhrada. takže čo robiť? ja mám bočné štyri už takto okorunkovane a priznám sa, že tie štyri zuby najviac využívam a zbožňujem ich...len neviem či si zvyknem mať takto celý vrch zubov. kto má skúsenoti poradte...

nikpa
16. dec 2022

@domca1408 a prečo by si si nezvykla? Ja som mala predné korunky asi od 20 rokov a nikdy som nebanovala. Dovtedy som si ich dávala opravovat a to boli vyhodené peniaze, čas aj bolest pretrpena u zubára.

mamadievcatiek
16. dec 2022

@domca1408 Moja sestra ma od 17 rokov na 4 predných zuboch korunky.Mladší brat jej zo srandy keď pila mineralku zo sklenenéj flaše tak silno tresol ( zo srandy ) že jej vylomil zuby.Sestra ma 48 rokov a odvtedy ich menila len raz za nové a zvykla si rýchlo.Nemusíš sa ničoho báť.U teba by to bola zbytočná investícia u zubára za opravovanie zubov.

domca1408
autor
16. dec 2022

@nikpa no pýtam sa hlavne tých ktorý to už majú a osobne som sa zatiaľ stretla s troma názormi ,že im pod to zachádza, že to nesedí dobre, že kým to nie je totálne nutné tak radšej svoje opravovať. preto sa pýtam tu, že čo majú ľudia skúsenosti nech povedia ako sa s tým funguje.

domca1408
autor
16. dec 2022

@mamadievcatiek dakujem 🙂

nikpa
16. dec 2022

@domca1408 nikdy mi za to nič nezaslo, pri kúsani som si absolútne nedávala pozor, tvrdé jablko, žuvačky, proste čo ťa napadne. Nikdy som sa neobmedzovala pri jedení. Mne sa pod mostíkom spravil zápal takže musel ísť dole ale inak by som ho mala doteraz. Tak ale určite sú aj prípady, že mostík nie je dobre spravený alebo upevnený a je s ním problém. Je to na tebe. Moja skúsenosť je taká, že mne dobre poslúžil a keby som vedela, dala by som si ho spraviť aj skôr.

simca06022011
16. dec 2022

Otázku by som mala, že keď okorunkuju krehký zub, či má na com držať... nevyznám sa do toho, to by bola moja jediná otázka:D aby mi to nedopadlo aj s mojim zubom. Inak ak máš kazive krehké zuby išla by som do toho. Ak dôverujem zubárovi asi bude mať jeho rada ako odborníka väčšiu váhu. Ale mne napr odporučila zubárka korunky na zadné stoličky 4ks pred 10rokmi z rovnakého dôvodu, nedala som si a žiadny problém nemám, síce z jedného zubu mi pred časom odpadli trochu ale zubárka ho preplombovala normálne.