Problém s uzlinami

len00000
6. sep 2020

Dobrý deň, chcela by som sa podeliť o moj problém. Mám 19 rokov.Už cca pol roka cítim na ľavej strane krku “že tam niečo mám”. Spočiatku som to neriešila, myslela som ze to prejde. Ono to aj prešlo ale neskor sa to zase vrátilo a stale sa to strieda... navštívila som moju obvodnú lekárku ktorá mi uzliny nahmatala avšak povedala že su v poriadku, poslala ma na sono krku. Sono vyslo negatívne, bez patologických nálezov a zmien, avšak doktorka uviedla ze mam submandibularnu uzlinu veľkosti 20mm, taktiež bez patologických zmien, povedala mi ze onko moze vylúčiť .. po tomto som to neriešila a same to odoznelo. Avšak po mesiaci sa to vrátilo, znova som sla k obvodnej poslala ma na ORL, k zubarke ale ani na jednom mi nic nenašli, vraj je vsetko ok. Odtial ma hnala na RTG ci to nemoze byt z krčnej chrbtice, tam mi našli blokové postavenie na C5-C7. Z výsledkov krvi mi povedala že tam žiadny zápal nie je, ale ze som prekonala v minulosti mononukleózu, takztiez mi robila vytery z nosa aj hrdla a ze tam mam zlatého stafylokoka, dala mi atb ktoré som vsak nemohla dobrat keďže ma z nich neskutocne preháňalo a pálila ma záha. Opäť som sa upokojila ze to mam z toho a odoznelo to.. ale teraz sa to vrátilo znovu a ja cítim ako mi nieco tlači na hrdlo, niekedy viac niekedy menej. Este dodám ze uzlinu som nenahmatala nikde, nic nemam zväčšené len ma to akokeby tlačí.Som v strašnom strese z toho, neviem na nic ine myslieť keďže som mlada a mam cely zivot pred sebou , bojim sa ze to moze byt nieco vazne, v noci mi to neda spat a nechuti mi z toho ani jest, začala ma boliet hlava... som zufala...
Preto sa chcem spytat co nemate niekto podobnú skúsenosť a co vam k tomu doktor povedal, dakujem 🙂

tslobik
6. sep 2020

@len00000 Ja mám uzlinu na krku 1 cm, tiež na sono krku bez zmien. Ešte pôjdem na zubné. Ale nikto to nerieši. Bolo mi povedané, že to môže byť z prekonanej choroby, ale rok som chorá nebola. Takže tebe povedali, že uzlina na krku môže byť z krčnej chrbtice? To som nepočula ešte.

20erika07
6. sep 2020

Neboj sa, po tolkych vysetreni keby nieco bolo, zistili by to. Lymfomy sa daju diagnostikovat uz v rannom stadiu, takze si myslim ak by si nieco mala, videli by nieco doktori ci na sone ci z krvi. Neboj nic, nemysli na to, zvacsene uzliny niektore ostanú zvacsene, neprivolavaj si to. Nebud v strese a v strachu a doveruj lekarom. Ja som mala brutal na slabinach 3vedla seba ,poslala som svojmu onkogynekologovi cez mail na vianoce foto ze co s tym a on ze to bol ukazat patologovi a este sa s tym nestretli, no kym mi odpisal az po troch kraloch tak mi to aj zmizlo, ale volal ma vystraseny hned, reku mne to zmizlo.
Potom ma napadlo ze som mala na pere herpes 2tyzdne predtym, takze urcite to bolo z toho.
Inak este ma napadlo, segra zvykla mavat pocit ze jej nieco zavadzia v hrdle, tiez vystrasena, bola aj na sono stitnej, vsetko ok, akurat jej zistili alergie a intolerancie histaminovu, aj na vsetko mliecne.

tslobik
6. sep 2020

@20erika07 Prosím ťa, a môžem teda mať tú uzlinu trvalo bez príčiny?

20erika07
6. sep 2020

@tslobik no u deti je to bezne, mame v rodine par deti, ktorym sa zvacsila uzlina na krku v case prerezavania zubkov a odvtedy ju uz maju furt, najstarsi z nich ma 11rokov a stale ju ma taku istu, tak predpokladam a pri citani vela o rakovinach v case ked mi na nu umierala starka, som sa docitala , ze to takto moze byt , ale lekar nie som, no pani absolvovala par vysetreni a vsetko negativne, nemaju dr najmensi dovod sa tym zaoberat ked nemaju podozrenie a vsetko im ukazalo ze je ok

tslobik
6. sep 2020

@20erika07 Lebo aj ja mám nervy z toho, ale lekárka vraví, že niektorí ľudia majú zväčšené aj bez príčiny po nejakej chorobe prekonanej. Len či sa na to spoliehať... Tak snáď to aspoň bude sledovať.

len00000
autor
6. sep 2020

@20erika07 asi mate pravdu že stres to len zhoršuje, mna vylakalo hlavne to že to mám už pomaly polroka a stále neprišli na to z čoho to moze byt.. taktiež sme mali v rodine niekoľko onko pacientov takze tieto veci trochu viac prezivam...viem že uzliny vedia paradne potrápiť hocikoho, pojdem este v stredu k doktorke nech ma niekam pošle, musí sa vypátrať príčina alebo aspon vylúčiť niečo vážne, každopádne dakujem za odpoved

len00000
autor
6. sep 2020

@tslobik ja som z toho vyšetrenia mala pocit, ze doktorka nepochopila čo ma bolí, myslela si ze ma ťahá krk, akokeby svaly a ze to moze ist od krčnej ... aj vas ta uzlina nejak bolí alebo inak obmedzuje? Alebo ju tam len mate zväčšenú a neviete preco?

bobricek1979
6. sep 2020

@len00000 stres ťa tlačí nič viac, ver mi poznám veľmi dobre, nič ti neukázalo prestaň sa sledovať

lindusss2016
7. sep 2020

@tslobik my mame vsetci uzliny, ja, manzel, aj obe deti. Ja viem o svojej jednej na krku minimalne 8 rokov, medzitym som si nasla aj na druhej strane. Muz ma tiez na krku dokonca viditelnu tiez aspon 7 rokov. Dcera ma neurekom vsade, bola aj na sone, tiez niektore 2 cm... nezvacsuju sa, nesposobuju ziadne problemy, su makke a pohyblive, neriesime...
A asi nemyslela uzlinu z krcnej chrbtice, ale tlak v krku. Podla mna to s uzlinou nesuvisi. Tento tlak ma par mesiacov aj moj manzel, tiez z toho stresuje, zatial vysetrenia ok, ale este musi ist na krcne. Ja mam podozrenie, ze by to mohlo byt zo zubov.
@len00000

20erika07
7. sep 2020

@len00000 tie na slabinach co som mala odkedy mi zmizli ,sa neukazali, znova su ako hrasok ked ich nahmatam, jedna pri uchu co sa mi zvykne zvacsovat a zmensovat ,niekedy aj pobolieva ale tiez to pripisujem zo zubov, jeden zub mudrosti mi vysiel rozpadnuty ale nemam s nim problemy, mozno sa to prejavuje tou uzlinou, neviem, nepatrala som po tom.
Akurat primar onkologie v Ba povedal ze nemačkať si stale tie uzliny, lebo aj z podrazdenia sa mozu zvacsit alebo sa nam zdaju zvacsene. Do 2cm cca su uplne normalne. To ani moc nepovazuju za nejake extra zvacsenie ,pockaj az najdem foto ake som mala a nebolo z toho nic ,som zdrava 🙂

20erika07
7. sep 2020

@len00000 mala som ich cca 14dni, postupne sa zmensili, a ako som pisala aj dr bol vystraseny a okamzite som mala prist na odobratie vzoriek a nakoniec plany poplach, urcite boli z herpesu ,zapalu

tslobik
7. sep 2020

@len00000 Práveže ma neboli, mne to zistila len na preventívnej prehliadke pred dvoma mesiacmi. Ale ja som nebývala chorá, akurát dva roky dozadu som mala hnisavú angínu.

tslobik
7. sep 2020

@lindusss2016 Vďaka, ešte si teda vypýtam výmenný lístok k zubárovi, nech mi spraví RTG.

len00000
autor
7. sep 2020

@20erika07 uf to ste teda mali riadne, obdivujem vas že ste nestresovali😀 odvtedy problémy s uzlinami nemate?

len00000
autor
7. sep 2020

@lindusss2016 a aké vyšetrenia ste este absolvovali? Mam tušáka ze mi doktorka povie ze je vsetko v poriadku a nikde ma nepošle, avšak ja si to chcem vydupať keďže mi to neustále vŕta v hlave a rada by som vedela na com som. Kam si mam vypýtať výmenný listok?

20erika07
7. sep 2020

@len00000 nie nemam, ale musim podotknúť ze sa mi celkovo v zivote znizil stres minimalne o polovicu, asi to robi vela, naopak ako som spominala za sestru vyssie, ona ma posledne 3roky neskutocny kazdodenny stres a podostavala tie alergie

lindusss2016
8. sep 2020

@len00000 nebol u ziadneho odborneho lekara zatial, len na preventivke u obvodnej, ale ta mu samozrejme povedala, ze je to ok

mrnoska3
8. sep 2020

aj ja to mam chodim na kontroly 2 krat do roka a odporucil mi doktor na krcnom vybrat krcne mandle tak neviem sa rozhodnut zatial