Problém s platničkami

nikyy
21. nov 2020

Ahojte zienky chcem sa vás spýtať ktoré máte problém s platničkami aké ste mali príznaky ? Ďakujem za odpovede ..

medeaa
22. nov 2020

@nikyy ahoj, ja mam uz roky rokuce. Najprv to bolo iba pobolievanie v krizovej casti, par krat ma seklo, prenasala sa bolest aj do zvysku chrbtice, raz ma bolelo pod lopatkami, inokedy krcna... Bolest potom zacala aj v bedrovom klbe ako keby, neskor do celej nohy, potom som sa nevedela uz ani vystriet a nasledovala operacia, tak v skratke. S platnickami mam skusenosti az az. Ak by si chcela nieco podrobnejsie, kludne aj sprava.

nikpa
22. nov 2020

Pridam sa ked môžem. Muž sa sice vyhol operácii, nasiel dobreho fyzioterapeuta a cvičením mu bolesti ustupili ale co si pamätám tak škrabal steny od bolesti. Ja mam asi pol roka bolest na jednom mieste, na spodu v krížovej oblasti a vystreluje mi to do nohy, najma v noci. Rano mam niekedy problem vstat z postele. Teraz som navyse tehotná a ta vaha mam pocit, ze mi nepomáha. Muz mi tvrdí, ze keby to bola platnička tak to je obrovska bolest, ze u neho to neprichádzalo postupne ale hned to bolo velmi intenzívne. Tak neviem ci to moze mat aj taky pomalší nástup ako mam ja.

medeaa
22. nov 2020

@nikpa moze to mat pomalsi nastup. A ked ta boli v krizoch a vystreluje v noci do nohy, tak to vyzera prave na platnicku. Sleduje ta nejaky neurolog? Ak nie, tak najvyssi cas si nejakeho najst. Zvlast aj kvoli porodu. Obrovska alebo miernejsia bolest, to vzdy zavisi od toho, ako platnicka tlaci na nervy. Niekto ma obrovske bolesti uz ked ju mam na 2mm vysunutu a iny relativne dobre zvlada aj 8mm. Urcite ale chod k neurologovi, aj lekari pri porode by mali vediet ako je na tom tvoj chrbat.

nikpa
22. nov 2020

@medeaa nie nechodim na neurológiu ale tiez ma to napadlo, kvoli pôrodu, ak by to bola naozaj platnička, mala by som to zacat riešiť. Ďakujem za radu 🙂

kakika007
22. nov 2020

Mne sa problémy s platničkou začali po prvom pôrode. Tiež to bolo také pobolievanie v krížovej oblasti, občas sa mi doslovne nohy podlomili, bola som aj na magnetickej, vtedy som mala 7mm vysunutu platničku. Chodila som na rehabilitácie a trochu sa zlepšilo. Ja mam vysoký prah bolesti, tak nejaké pichnutie, ťahanie do nohy som nejak nevnímala veľmi. Navyše som mala kopec iných starosti. Po druhom pôrode, mala ešte nemala rok, som ju večer zdvihla a pocítila som extrémnu bolesť z krížov do nohy. No rozchodila som to postupne. Zase na všetko sama, nebol čas myslieť na seba... Keď mala mladšia 5 rokov som uz bola odoslaná znovu na magnetickú, platnička vysunuta uz 19 mm. Neurologicka sa zhrozila a čudovala ako to ze vôbec chodím a fungujem. Automaticky mi vypísala papier na neurochirurgiu, ze dohodnúť termín operácie. Teraz som 2 roky po mikrodisektomii L5S1 a zatiaľ nornalne fungujem. Dúfam, ze to tak bude stále
Pokiaľ si tehotná, rozširuje sa ti panva, priberás a to všetko tlači na chrbticu. Preto by som radšej navštívila neurológa, nech si pod kontrolou.

medeaa
22. nov 2020

@nikpa niet za co, ja kvoli platnickam budem zrejme rodit cisarskym :/. Ale hovorim si, ze radsej cisarsky nez nemoct sa po porode na nohy postavit a postarat sa o babo. Buduci mesiac idem k neurolgovi aby urcil sposob porodu vzhladom na stav chrbta.

nikpa
22. nov 2020

@medeaa ja mam jeden cisarsky za sebou a teda hovorím si ze nikdy viac. Dufam ze to nebude take zle aby som nemohla rodit prirodzene. Uz hladam neurologa v meste, cez tyzden zbehnem obvodnej, zrejme aj tak treba odporučaci lístok.

medeaa
22. nov 2020

@kakika007 ja som tie bolesti podobne zakazdym rozchodila a tiez som uz po mikrodisektomii, rovnaka oblast. Rehabky mi tiez vzdy iba nachvilu zabrali a trvalo mi dlho kym si z toho poskladala take svoje zostavy cvikov, z jogy, rehabiek a posilnovania. Iba tym sa drzim vo forme. 19mm to je ze wau, ja som mala tusim len 8mm, ale stenozu spinalneho kanala.

medeaa
22. nov 2020

@nikpa no ved ja mam uplnu hrozu z toho :/ ale tak budem pocuvat lekarov... Hlavne, nech je babo v poriadku a nech sa on dokazem postarat. Zas, kopu zien rodilo aj s poskodenymi platnickami prirodzene, dokonca aj po operacii, takze je mozne ze sa druhemu cisarskemu vyhnes. Len je ozaj dolezite, aby lekari o stave chrbta vedeli, tak drzim palce, inak mne dal teraz listok k neurologovi gynekolog, tak da sa aj mimo obvodneho.

kacena4
22. nov 2020

@nikpa ahojko urcite sa neboj ze by si mala poskodenu platnicku je to uplne ina bolest - bolest chrbta... ja som mala prasknutu vytecenu platnicku par rokov funkovala som s tym kym som sa odhodlala na operaciu a teda je ho podobne ako porod iba to trva cely cas kym si to nedas zoperovat 🙂 t.j. pichanie v krizoch v oblasti poskodenia pri kazdom pohybe akutne nie chronicke, pri nadychu vydychu pohybe najma do strany fakt neprijemne, ak mas "len" bolesti ze ti pomoze napr. jemne "vymasirovanie" tak sa treba hybat a hybat a hybat a rozhyba si chrbat je to asi len natiahnuty sval, v horsom vysunuta platnicka ktora sa da cvicenim krasne napravit velmi dobre cvicenia su napr. sm-system, ak sa ti to bude dat v tehu cvicit odporucam a hlavne pohyb! drzim palceky k stastnemu koncu t.j. ziadne lenosenie na gauci ci posteli 🙂

ivkada
22. nov 2020

Ahojte pridam sa ak mozem,lebo prave som aj ja po 3,5 roku od druheho porodu zacala riesit problemy s chrbtom..jednak krize ale posledne dva tyzdne ma boli krcna,uz som absolvovala ortopediu (vysetroval ma neurochirurg),neurologiu aj reumatologiu..vo stvrtok som absolvovala mri,ach ta zvedavost 🙈 samozrejme ze nervna cela co tam je nie som lekar tak mi len vrta v hlave co tam mozu vidiet v stredu mam kontrolu u neurochirurga.ale moj problem je ze neurologicka mi dala flector a dorsiflex, no absolutne mi to nezabralo a v krku mam tak bodave bolesti,striela mi to az pod lopatku..mali ste niektora take nieco?nepomaha moc ani suche teplo 🥺 kludovy rezim pri dvoch zivych detoch nehrozi

anavka4
27. apr 2022

@nikpa ahoj. Mozem sa opytat bola to vtedy platnicka ? Mam podbne problemy

nikpa
27. apr 2022

@anavka4 no to som sa dodnes nedozvedela lebo kým som sa stihla dostať k neurológovi ma chytili také bolesti, že som sa nemohla na posteli ani otočiť. Keď som volala s obvodnou aj s neurológom tak mi povedali, že keď som tehotná môžem si dať akurát tak Paralen 🙈 a ani žiadne vyšetrenie mi nemohli vtedy urobiť ako rontgen alebo niečo podobné. Takže som doma doslova preplakala asi 2-3 týždne, potom som sa dostala k fyzioterapeutovi, s ním som cvičila a ustúpilo mi to. Fyzio mi povedal, že podľa neho to bude zápal sedacieho nervu alebo proste volaky zápal. Tak ja neviem ale odvtedy som to už také kritické nemala, teda som to zatial nijako neriešila.

anavka4
27. apr 2022

@nikpa a mozem sa opytat ake cviky ? Zasla by som tiez na fyzio, ale ten SM system mi pride tazky

nikpa
27. apr 2022

@anavka4 to nebol žiadny SM systém, tým že som bola už v 2. trimestri tehotenstva tak to bolo dosť obmedzené a navyše som bola ozaj dosť nehybna. Ťažko sa to opisuje ale boli to všetko cviku v ľahu na podložke, pod krížami som mala dve také tie tvrdšie pichlave loptičky a mala som sa na nich veľmi jemne zdvíhať hore dole. Potom robiť na nich pomalé pohyby s panvou v smere ležatej 8. Viac si popravde ani nepamätám. Ešte mi lepil tejpy a viem že mi neodporúčal používať suché teplo ale paradoxne to mi robilo veľmi dobre takže som si ho dávala.