Skupinka nahodou , ak aj nejaký zdravotník by vedel ži skúsenosti poradiť.
Dlhodob sa mi stavajú take veci z jedlom že ja sa bojim každý deň že sa udusim. Niekto povie že psychika , no ja tomu nemôžem uveriť žeby takéto dokázala. Poznám pocit guče v krku pri smútku či plakani , no toto je iné.
Aspoň približne sa pokúsim to opisat.
Rano napríklad dneska som len nalačno požula koliecko mrkvy a po jej prehltnutí mi akoby tie kúsky ostávali v krku , ja som išlo mimo dom a bez vody a chvíľami som mala strach že sa tým udusim.
Potom to nejako nachvíľu prešlo, išla som na ihrisko s deckami a tam som ani nič nejedla ale začala som cítim skoby taký tlak zo žalúdka a tlačilo má to v krku zas som mala pocit že sa budem dusiť 😫 potom sme prišli domov a pri krémovom rizote som ledva orehltala , každé susto mi akoby stalo v krku … proste všetko čo mi cez ten krk ide cítim akoby má to islo dusiť. Aj po dlhšej chvíle bez jedla.
Pred rokom som bola na hadici a od toho vyšetrenia som mala dlhšie take hnusne pocity zo zaludkom aj tým krkom a tak sa to už za ten rok vystupňovalo až sa mi zasekava akoby v krku. Neviem či by mi to vysetrenie mohlo nejako ublížiť alebo sa mi tam za ten čas mohlo niečo vytvoriť 😏
@janinah ďakujem. Jasne , chystám sa. No škôr som chcela počuť nejakú podobnú skúsenosti pripadne čo by to mohlo spôsobovať 🙌🏻
Buď je to psychika alebo Ti čosi v tom krku rastie ... choď na vyšetrenia ... čo takto teoreticky chceš vyriešiť?
ORL vyšetrenie
Kolegyňa to isté a mala cystu v krku treba za.lekarom je to jednoduchá diagnostika aj jednoduchý zákrok
@hopsas a ako jej to zistili ?? Aký lekar ?
Chod na vyšetrenia a zaroven k psychologovi. Známy mal tieto strachy, brutalne schudol, takmer nejedol, len pil aj to nie moc. Bola to psychika.
Išla za všeobecným ten ju poslal na ORL a potom na chirurgiu
@svetlonos ale mal reálne take pocity ? Ja sa s azim prijať a uveriť ze to je psychika , ale ono to fakt proste súvisí stymi jedlom brutálne 🤔 strašná bezmocnosť …
Ďakujem
Nemas nahodou reflux? Kvoli comu si mala tu hadicu? Reflux moze sposobit zapal pazeraka a citujem priznaky:
"Medzi najčastejšie príznaky zápalu pažeráka patrí:
ťažkosti s prehĺtaním potravy (pacient môže mať pocit, že mu sústo “stojí” v hrdle),
pálenie záhy,
bolesť na hrudi (zhoršuje sa po konzumácii jedla),
bolesť pri prehĺtaní,
bolesť hrdla,
kašeľ,
nevoľnosť,
vracanie,
znížená chuť do jedla."
Nemas aj nejaky dalsi z tychto priznakov?
Inak udusit sa neudusis, jedlo mas v pazeraku, nie v dychacich cestach. Pozute kusky mrkvy alebo ryza z rizota, aj keby sa nahodou nejake zasekli, tak nezablokuju dychanie, takze aspon tohto sa bat nemusis.
zajdi ako samoplatca na sono krku (stitka uzliny) a este na ORL
ak sa nic nenajde tak to bude psychika (co je asi najcastejsi dovod )
U mňa sa takto prejavuje reflux. Môže to byť aj tetania
@lilian183 a reflux sa vám takto prejavuje každý deň pri každom jedle aj hoci kedy dlhšie po jedle ?
Psychika. Uzkostne stavy, panicke stavy.
Tiež si myslím že reflux.
@tianna a dá sa tym refluxom udusit ? A teda pri refluxe je ti cely deň problém , pri každom jedle a mimo jedla ? 😏 bože keby netreba toľko po tých lekároch ale posielajú od jedného k druhému … musím ss odhodlať
Napíš mi správu ak chces 🙂 sem napíšem k prvej otázke: nie, refluxom sa isto neudusis.
mozes mat poruchu motorickych nervov a realne sa ti to tym pazerakom nemusi naozaj posuvat dole. stres ma tiez vplyv na motoriku tychto nervov, prestava fungovat bludivy nerv. skus pit zazvorovy caj, ten vylepsuje tonus a je dobry aj na pripadny reflux. pripadne nedostatok vitaminov - napr. B1 a B6 - tiez ovplyvnuju nervove vlakna.
ale moze to byt aj ten reflux, aj berretov pazerak.
aj ked si hovoris, ze nechces mat stres, ze ho proste nebudes mat pred kazdym jedlom, tak to je tiez stres, a moze ti z toho uz podveme pred kazdym jedlom stiahnut hrdlo. alebo ochromit ten bludivy nerv.
na tej "hadici" bol aky zaver? nenasli nahodou hiatovu herniu? ta zvykne robit tento problem.
Daj si spravit aj sono štítnej žľazy, ja keď som ju mala zväčšenú, ťažko sa mi prehltalo jedlo
@lilian183 to ja vôbec nemám a teda ani si nemyslím že jem nejaké zakázané potraviny… tak potom neviem prečo by sa mito dialo v jednom kuse , celé dni pri jedení aj hoci kedy počas dňa
Si prečítaj čo som ti napísala, nemusí to vôbec súvisieť s tým čo ješ
@falbala132 a čo stym v takom prípade ?
Máš to tam napísané, B1, B6, zázvor.
Pripadne prokinetika od lekára.
Ani my nevieme...bez výš.sa nenájde príčina.zacni u obv.dr.