Ahojte pozerala som kopu veci na Google ale nikde nič neviem nájsť preto skúšam tu...dopredu píšem že v piatok idem k doktorke ja len že či ste sa stým niektorá nestretli ....mám od decembra problém s jedenim a to keď jem mám problém udržať potraviny v ústach hlavne polievky a tak.dalsi problém je s jazykom robí mi problém pri rozprávaní ako keby suslem ťažko sa mi určite slová vyslovujú nemám problém s rečou viem rozprávať ani som doteraz nemala žiadnu recovu vadu.stava sa mi to iba niekedy neviem určiť kedy a ani prečo ale keď potom som v kľude normálne mám pocit ako keby mám zodraty jazyk a bolia ma ústa keďže keď chcem komunikovať mám problem a musím sa premáhať....nestretli ste sa s tým prosím niekto ?iba by ma zaujímalo čo to môže byť keďže aj dnešné zdravotníctvo je také že bohvie kedy a či vôbec na niečo prídu...ďakujem krásne za každú odpoveď
Niečo podobne mala suseda, nakoniec zo bol zápal slinnej žľazy.
@19misiatko93 ono záleží aj ako dlho to máš a či sa to zhoršuje....u danej pani sa to stále zhoršovalo - nakoniec sa jej vylučovacou metódou potvrdila ojedinelá vzácna diagnóza - odumierali jej neouróny ktoré slúžia k prenosu signálu z mozgu k vykonaniu určitého pohybu......ale na to ty nemáš vek, tá pani mala cez 80rokov, jej sa to prejavilo najskôr na reči, potom nemohla jesť, nevedela kontrolovať hlavu teda držať ju vzpriamene...ono to postupovalo a postupne sa to zhoršovalo...ale to je skôr diagnóza ktorá môže postihnúť skôr seniora ako mladého človeka....
@mogaa začalo mi to niekedy v polovičke decembra nebolo to tak často ako teraz ale už mi to vadí veľmi keď rozprávam a musím sa sústrediť na to aby som dobre vyslovila čo potrebujem aby som nesuslala normálne ako som doma ticho bolia ma ústa z toho stále to mám častejšie
Mám ale aj iné problémy.od januára som mala problém s cievami vraj zápal a od vtedy mi tŕpne ľavá noha🙈🙈🙈a nebola som celú zimu chorá ale jeden krát do týždňa tento týždeň už druhý krát má bolí celý človek jak keď ide na človeka chrípka no neviem či to nejak spolu súvisí alebo nie
Dcéra to mala, bol to zápal jazyka, bol to nežiadúci účinok pri atb.
Ale úplne presne si všetky tie príznaky nepamätám .
@zuzi56 neuzivala som už dlhšie žiadne lieky
ten zápal ti môže spôsobiť aj opuch a preto sa s tým jazykom zle manipuluje. zápal môžeš mať lokalizovaný alebo už aj rozšírený. určite začni odbermi a crp. možno by nebolo na škodu navštíviť aj zubára - prehliadka plus RTG komplet (kaz, zápal, rast osmičiek...).
@19misiatko93 problémy s rečou,problémy s prehĺtaním, tŕpnutie končatiny svedčia skôr pre neurologicky problém....nepodceňujte to...choďte čím skôr k obvodnej,ta vás určite pošle aj na neurológiu....a skúste si prečítať na nete niečo o motorickej afázii....
@tanyan na RTG a u zubarky som bola minulý týždeň tam je všetko v poriadku opuch nemam
@l.enk.a ďakujem prečítam
@l.enk.a nemám problém s rečou ako takou slová viem vysloviť aj viem čo chcem povedať len sa mi nedá to povedať správne tým že mám ako keby strpnuty jazyk alebo sánku suslem
@19misiatko93 mne napríklad tak raz za mesiac alebo raz za dva mesiace opuchne oko - normálne vyzerá väčšie. neviem či je len bulva vytlačená do von alebo čo to má znamenať. ale odsledovala som si, že u mňa to pravdepodobne súvisí s hormonálnymi výkyvmi počas cyklu. je to brutálna bolesť, na ktorú sa zobudím a po nejakej hodine to prejde. robili vyšetrenie, ale nič nezistili, lebo to prichádza bez varovania a kým by som sa dostala k lekárovi, tak mi to odpuchne. ☹
u teba ten opuch nemusí byť viditeľný (napr. na koreni jazyka a spôsobí tie "nežiadúce účinky."
@19misiatko93 moze to byt ALS,porucha motorickeho neuronu.
To je ťažko keď ja to neviem nejak opísať🙈🙈ale jednoduhsie povedané keď má to chytí vypravam ako hrozne opitý človek ktorý nevie poriadne artikulovať alebo čo🤣
@19misiatko93 Dajte si vyšetriť krv aj na boreliozu.
@19misiatko93 môžeš sa vtedy usmiať? Mne to príde ako po mŕtvici, alebo druh epilepsie...čo ti samozrejme neprajem..ale mama keď prekonala mŕtvicu, takú slabú, tak presne tak šušlala, a hovorila, že má jazyk akoby strpnutý.
Ale pozerám, že príspevok z minulého týždňa, tak už snáď niečo viac vieš. Držím palce 😉
@zontik usmiať sa môžem len jesť a rozprávať ťažko nedozvedela som sa zatiaľ nové nič poslali ma na magnetickú rezonanciu krčné a kade tade
@19misiatko93 tak snáď dostaneš čím skôr termín, a nie po pol roku, ako je na sk zvykom 😧
@zontik no idem 9aprila výsledky z krvi budem mať zajtra som zvedavá
@19misiatko93 podarilo sa ti zistit pricinu prosim? Riesim rovnaky problem. Presne ako opisujes aj ty.
@nikitabike ano podarilo skončila som v nemocnici v lete keď som už nemohla ani hovoriť jest ani prehltat. Zistili ze mam autoimunitne ochorenie myasthenia gravis od septembra som na liekoch
@19misiatko93 ahoj, ja mám také isté príznaky a na gastre mi zistili zápal žalúdka tak užívam helicid a kinito a neurológiu EEG tetániu, tak neurologička mi poradila užívať magnerot a milgammu ale moc nepomáha, vylúčila som aj kávu
@19misiatko93 mne trošku zaberá čo som úplne vylúčila kávu, na ráno probioticky jogurt s probiotikami, varenú ryžu s mäsom môžem, ale malé dávky, ale kyslé, surovú zeleninu nie, asi keď zápal žalúdka minerály sa žiadne nepríjimaju a slabne svalstvo, aj vitamín U mi dobre robí
@19misiatko93 ja som sa s tým stretla....pošlú ťa na neurológiu a pravdepodobne odtiaľ CT alebo MRI.....následne podľa výsledkov vylučovacou metódou sa budú robiť ďaľšie vyšetrenia na potvrdenie konkrétnej diagnózy.....U danej pani bolo všetko negatívne, tak následne sa brala vzorka z mozgovomiechovej tekutiny a postupne sa vylučovali jednotlivé diagnózy......