Dobrý deň, prosim ak mate niekto skusenosti stouto diagnozou ako sa vam prejavovala zhorsovali sa priznaky ? Ukazala vam diagnozu rtg snímka ? Ci si ju milili zo zapalom a pod . Dakujem za kazdy odpoved
@jennky13 ja uz asi od semtembra kaslem potom som bola v januari riadne chora .. potom som zacala vykasliavat trocha krvy a hnedy hlien bola.som na rtg vraj zapal pluc antiiotika 3 tyzdne.. no kasel msm stale aj hbede hlieny teraz ma caka plucne tak sa bojim ...
aj môj otec mal...pol roka nevedeli, že je to rakovina. Mal kašel, schudol, bol stále unavený, bolesť ľavého ramena....rtg podľa lekára čisté, krv v poriadku, bronchoskopiu urobili zle....až v hodine 12-tej na onkologii v BA zistili nádor a posledné štádium 😢
@janulienka78 tiez hnede hlieny ?
nie
@janulienka78 a kasel a priznaky sa za ten pol rok zhorsovali ?
A si fajčiar?
Ja fajčiar som, v roku 2014 som bola chorá a mala som antibiotiká... Kašeľ neprestal, dokonca som začala byť stále zahlienena... Biele, žlté, hnedé hlieny... Šli ja rozbor.. výsledky boli také, že doktor povedal, že je to zlé a ak nechcem aby sa mi to zhoršilo alebo nebodaj rozšírilo, mám prestať fajčiť... Neprestala som, hlieny mám stále a už 9 rokov mám chronický kašeľ... Už som si aj zvykla... 🤷
@levandulova111 🤦🏻♀️ Teba omrzel život?
@h2 nie, prečo? Odvtedy som prešla k inému doktorovi, už som bola aj na RTG pľúc a všetko mám v norme aj v poriadku...
@levandulova111 hej som
Môžeš mať tiež chronický kašeľ, pokiaľ nemáš iné problémy a nechudnes... Môj priateľ to isté, tiež "typický" fajčiarsky kašeľ... ono najhoršie to býva ráno, keď sa hlien cez noc usadí... Však? Cez deň vykasliavas tiež, ale už málo, či?
@levandulova111 ano ale kasel mam skor suchý ráno ma uplne drhne trocha hlienu vide fakt trocha hnedeho a cez den potom sem tam pokasliavam niekedy sucho niekedy z hlienom.. v noci nekaslem vobe.
@levandulova111 chudnem ked ma chytia depresie ze mam asi rakovinu prestanem jest neviem do seba vtedy dostat par dnu nic vtedy schudnem ale potom zase priberiem ked sa trocha ukludnim a rozjem sa zas normalne .. lebp teraz tieto stresy co z toho mam nedokazem do seba dostat poriadne jedlo
Fajčíte?
@mell27 ano.. snazim sa prestat ale je to take tazke hlavne mam vela stresu tak je to o to tahsie
Diagnóz, ktoré to môžu byť je veľa (bronchitída, CHOCHP, tuberkulóza, ...) Netreba hneď myslieť na najhoršie.
Túto sezónu máme výnimočne veľa ľudí s kašľom (asi kvôli kovidu), mala som veľa pacientov, ktorých trápi kašeľ už vyše pol roka. 🤷
To ti verím, jediná istota je, ísť k doktorovi a vydupat si CT alebo MR, to je najistejšie, lebo ako baby vyššie písali, RTG nemusí odhaliť problém, pokiaľ je ešte v začiatkoch, málokedy sa rakovina dá nájsť hneď na začiatku a včas to podchytiť...
Zajtra je piatok, behni hneď ráno k obvodnému, nech stihneš aj RTG s ktorým sa ešte skús stihnúť vrátiť k obvodakovi a vydupat si ďalšie vyšetrenia... On je od toho, aby pomohol...
Ja mám, mimo témy, zrejme extrasystoly srdca, ale neviem to s istotou, keďže môj obvodak, aj napriek môjmu naliehaniu a dupaniu si, ma s problémami so srdcom poslal na psychiatriu, že to mám postcovidovy syndróm depresiu (vyše roka pred tým som prekonala covid), pritom ja depresiu nemám, k nemu som prišla usmiata, v tom čase fakt žiadne problémy... Tak som sa nedopatrala čo mi je, iba hádam z diskusií tu, ktoré som prečítala 😅
@mell27 nechcem rýpať, ale napíšeš, že netreba myslieť hneď na najhoršie, ale jeden z príkladov uvedieš CHOCHP? 😁 veď to je po rakovine asi druhé najhoršie ochorenie, čo sa týka pľúc 😁
Treba seknúť s fajčením, skúste nicorette žuvačky. Viacero pacientov si pre ne chodí a celkom si ich chvália...
@levandulova111 áno je to hrozná choroba, ale dá sa s ňou dlhšie žiť ako s rakovinou...môj dedko mal rakovinu pľúc, od dg žil menej ako rok
@mell27 kovid som prekonala pred rokom ... mne ten kasel zacal v podstate ja jesen tak koncom septembra ale pripisovala som to tomu ze mali mi siel do skolky on stale chory tak nebolo cudo .. najviac som kaslala po pobyte na studenom vzduchu... potom som dostala antibiotika prve tie trocha pomohli v januari som bola mega chora az som mala pocit ze mi niekto tlaci na pluca a potom zacala ta trocha krvy a hnede hlieny .. dr mi dal zase antibiotika ktore pomohli ze krv prestala no hnedy bol stale potom znova trocha krvy tak som si vybala vysetrenie podla rtg som mala bronchopneumoniu ant 3 tyzdne ... krv prestala a hnedy hlien stale... a teraz znova sem tam uplne male mnozstvo ... do toho ma bolo chrbat tak uz fakt myslim na najhorsie dnes idem na rtg a v stredu na plucne
S tym fajcenim si zarabate na bronchitidu a emfyzem, nie je to nic moc ked zrazu dostanete pneumotorax. A to ze vysledky mate v poriadku neznamena, ze si vas to nepocka o par rokov.
Ako píšu vyššie, najlepšie ísť na CT alebo MR, potom budete vedieť na čom ste. RTG nemusí zachytiť rakovinu. Je to len predbežné vyšetrenie.
@mell27 tak to mi je jasné, že s rakovinou človek žije kratšie, ale povedzme si pravdu, aký to je život s CHOCHP? 😔 Človek s rakovinou sa aspoň netrápi tak dlho, ako človek s CHOCHP... Ja som toho názoru, že ak človek dostane hocijakú smrteľnú chorobu a má na ňu aj zomrieť, že neexistuje liečba alebo nádej, tak mal by zomrieť čím skôr, nech sa netrápi... Znie to kruto, ale videla som trápenie mojej babky s rakovinou prsníka, kedy jej to metastazovalo po celom tele až do kostí 😔
Takisto moja bývalá suseda, koľko sa s rakovinou prsníka natrapila a ku koncu trpela nesktocnymi bolesťami a dusila sa... 😔
Ďalšia suseda detto, rakovina vaječníkov, ona ako bývalá zdravotná sestra vedela, čo to obnáša, odmietla sa tak dlho trápiť, zvolila si "samovraždu", ihneď po diagnostike prestala jesť a piť dobrovoľne a za dva týždne bolo po nej 😔
Takéto choroby by nemali existovať, akokeby človek za života nemal toho trápenia dosť... 🥺
@mell27 mojej babke nepomáhalo už ani morfium a kričala od bolesti posledné týždne... Proste hrozné dačo , 😔
@mell27 no a čo sa týka toho času od dg, moja babka "prežila" ešte 5 rokov s tým, ale to už len po doktoroch, trápenia, nemocnice, bolesti, postupne prestávala spoznávať aj nás a iba chudla, kosť a koža a ku koncu ako som písala vyššie, už ani morfium od bolesti nepomáhalo.... Takže aj keď mi možno za to vynadas, ale dedko sa aspoň netrápil dlho, niet horšieho pohľadu, ako milovaný človek pred očami schudne takmer celú svoju váhu, nevie kto si, zabudne aj jesť (museli ju kŕmiť kašičkami) a jedlom sa dusí, potom na návšteve človek vidí jej spolubývajúcu ako s plačom nám hovorí, ako naša babka trpí, ako vykrikuje celé noci od bolesti aj pod morfiom... 😔
Baby fakt dufam ze to nebude nic vazne mam len 24 a 2 male deticky 😭😭
zhoršovali, ale kašel bol rovnaký...
@janulienka78 mozem sa spytat ze v com sa zhorsovali prosim
Moj otec mal rakovinu pluc, najprv ho liecili na zapal priedusiek, lebo vela kaslal a vykasliaval hlieny. RTG to velmi neodhalilo az MR vysetrenie ukazalo ohnisko v plucach.