Príznaky Aspergera

16. nov 2024

Zdravim, ake priznaky maju Asperger ludia vo vasom okoli. Deti aj dospeli. A ktory priznak je taky ze najviac problematicky?

anjelicek26
16. nov 2024

Tak u syna - do vsetkeho keca, ale vsetkym a vsade (napriklad ucitelke stale vykrikuje spravne odpovede aj ked ho nevyvola a vsade mudruje), citi sa ako stred vesmiru - ja som slnko a vy len planety, co sa okolo mna tocia, v dobrom aj zlom bohuzial, "kazdy mu ublizuje a kazdy robi veci len preto, aby ho nastval - rozumej sestra zje poslednu sunku v chladnicke..." U syna k tomu nulova sustredenost, neschopnost nieco dokoncit, odbiehanie od aktivit, vlastne prelietava z jedneho do druheho a kratkodoba pamät veverice, pritom nadpriemerna inteligencia, ale to uz ide smer adhs... kazdopadne nenudime sa, pritom on je este velmi fajn a problematicke je len to, ze mi z neho sede vlasy narastu...

svetlonos
16. nov 2024

@anjelicek26
🤣🤣🤣😂😂😂
super pobavilo. Nasla som v tvojom opise jedného človeka a drvivá väčšina sedí, chvalabohu okrem tej poslednej šunky 😁
Inak sú tí ľudia vacsinou schopní viesť uplne normslny život, pokiaľ ide o miernejsiubvetziu alebo len nejaké črty.
Autorka,
ešte by som doplnila, pokiaľ ich nejaká téma, vec, objekt zaujíma- dokážu to rozobrať do nahlbsieho detailu, su v tom perfekcionisti a aj pri vybere konkrétnej veci (ruksak) sú schopní objednať 15 rôznych po sebe a vrátiť, lebo az ten 16ty je ten perfektný! Pokiaľ ide o obľúbenú tému- naoriklad vynálezcu lokomotívy- nepovie ti len kto to bol ale aj akej farby nosil ponožky q xo sa mu snívalo! To len ako príklad 😁. Priste ťažko od nich dostaneš jednoduchú odpoveď, nedaj Boh ohľadom IT, počítača. Ty už po 2hej vete vypinas, on ešte ani riadne nezačal atd.

dennissa16
16. nov 2024

@anjelicek26 nechcem spochybniť nejako diagnostiku u syna, ale nepoplietli si u neho adhd s aspergerom..?
Ja co poznám aspergerov, tak úplne ich vnímam inak ako ty opisuješ syna.

No a teda nech píšem k otázke, hlavne tie stereoptypy sú u nich také najzretelnejsie. Známej manžel aj dcéra akúkoľvek zmenu musia mať proste včas oznámenu, aby to zobrali, prijali a vykonali.

anjelicek26
16. nov 2024

@dennissa16 tak ono je toho omnoho viacej... len na vacsine veci uz ako 11 rocny zapracoval a vie to korigovat...

araavdva
16. nov 2024

Na všetko nové ju musím dopredu pripraviť aby to ako tak zvládla. Aj tak je to náročné ale lepšie ako keby ju postavím pred hotovú vec.
Dlho ma napríklad neoslovovala mama ale menom. Ostatných z rodiny doteraz volá po mene. Nechápe vtipy, iróniu. S ňou musím hovoriť priamo a presne.
A ona keď hovorí napríklad čo sa stalo v škole tak úplne dopodrobna. Nevie to skrátiť pretože ma pocit že aj keď vynechá úplnú blbosť tak to potom nemá zmysel.
Ono sa to ťažko popisuje. Veľa veci už ani nevnímam. Proste pre nás je to úplne normálne. Ostatný nechápu väčšinou.

danielahamar
17. nov 2024

Ja mám doma stredného chlapca, od určitého veku si myslím, že má asperger 90% na neho sedí. Spomínala som to aj psychologicke a tá mi to vyvrátila, ale testy sa nerobili. Takže niečo som si naštudovala, aby som vedela, ako sa k nemu správať a nevytacat sa do vyvrtky pri každej situácii, kt. sú pre neho ozaj zložité. To, že mu musím dať vedieť zmeny a udalosti dopredu ani nehovorím a kopu iných vecí.

kiki68
17. nov 2024

Podla mna vyberavost v roznych oblastiach, taky iny sposob komunikacie, hlavne ked niekto povie dvojzmysel, alebo nejake take “ veris tomu, vevericky vedia levitovat “ a as clovek bude pozerat a casto tomu aj par sekund uveri a povie “ hej jasne verim “ . Ale s vaznym ksichtom. Potom vyhranene zaujmy a o tych tocime dokola. Potom chodza, pohyb tela. A potom crty tvare, vyzerame trosku exoticky. Mame trosku iny pomer cela k dalsim crtam tvare.

kiki68
17. nov 2024

@dennissa16 adhd je deficit pozornosti. Nie syndrom. Asperger sa sustredi na to, co ho bavi asi 5x tak ako bezny clovek. Lepsie vidime, lepsie pocujeme. Lepsie citime vone. Preto nam to vsetko po 5 min vadi.

kacena4
17. nov 2024

ja mam doma 2 AS ake su uplne odlišný. a problem nemusi byt ziadny priznak. ak vies respektivat jeho inakost. moji su napr. extremne uzavreti a nekomunikativny

danielahamar
17. nov 2024

@kiki68 to som nevedela o tých vnemoch

kiki68
17. nov 2024

@danielahamar ano, prave preto je to pretazenie uplne ine ako u NT ludi. Mne sa znamy smial, ze by ma chceli k policii, ze mozem byt stopovaci pes pomaly 😂😂😂 Mame ten focus na detail niecoho uplne extremny. Ale napr ja mam strasne zly odhad niekoho najst kdesi medzi ludmi, ja ho nevidim. To sa mi zlieva a to viem, ze ma kopec as ludi. Ja vidim brosnu napr macky na kabate medzi 100 ludmi, ale ze tam stoji kamoska tak to uz som slepa total 😀🙈

hnedovlaska1234
17. nov 2024

To by zaujímalo aj mňa, pretože nie raz som premýšľala nad tým, že či náhodou nie som asperger aj ja🤔