Chcela by som sa poradiť ohľadom lymfedému ĽDK. Mám sedavé zamestnanie,25 rokov. Približne v roku 2014 začal opuch ĽDK, opuch vznikol neviem za akých príčín z ničoho nič. V tom čase mi bola odobrana krv, kde bolo zistené že mám vysoký reumatoidný faktor/128/ z diagnózou reumatoidná artitída. Od tohto času som liečená u reumatológa, tiež som liečená u alergológa z dôvodu alergie, kde beriem pravidelne lieky Aurius. Od doby opuchu ľavej dolnej končatiny som navštívila množstvo lekárov. Na pracovisku v Košiciach mi bola vykonaná scientografia, s výsledkom- primárny lymfedém, kde sa lymfatické zväzky zobrazili minimálne v oblasti členku a vo zvyšku nohy sa lymfatické zväzky nezobrazili vôbec. U angiológa nakoniec bol vylúčený lymfedém cievneho pôvodu. Momentálne držím diétu, kde sa snažím vylúčiť potraviny ,na ktoré mám alergiu a potravinovú intoleranciu. Moja liečba v súčasnosti pozostáva s dennej prístrojovej lymfodrenáže/prístroj vlastním /,kompresívne pančuchy denne, obmedzenie potravín na alergiu,aurius.
Už neviem , kde sa mám obrátiť, lymfedém mi komplikuje život a akokoľvek sa snažím, opuch nemizne. Rozdiel medzi PDK a ĽDK v obvode členka je 3 cm. Viem že je to dlhodobý proces liečenia, ale už som bezradná a hlavne frustrovaná. Ďakujem Vám za akúkoľvek radu, pomoc.
@lopmat dobry den.Som rok po operacii lymfedemu v Prahe,noha zial neodpuchla.Ale nosim kompresivne pancuhy s plochym pletenim,ktore sa pouzivaju pri lymfedeme.Aspon takto udrziavam nozku v stave ze sa to nezhorsuje.Samozrejme k tomu lymfodeenaze ale doma pomocou Pneuven Medi.Chcela by som podstúpiť dalsiu operaciu ale uvidim, ci lekar moje rozhodnutie podpori . Chcem vyskusat vsetky moznosti ake sa len daju 🙂 Dufam ze aj tvoj boj s touto chorobou bude uspesny.Drzim palce 🙂
@moni106 Ahoj, dho som nebola na stránke tak som ani netušila že si reagovala🙂. Akú operáciu myslíš? Ja už tiež mam ten lymfodrenáž y prístroj. Aké pančuchy nosíš, vraj mam nárok len raz za pol roka a tie čo mám ja sa rýchlo poderavia. Máš opuchnutú celú nohu, myslím tým aj v oblasti zadku alebo len členok? Je ťažké s tým žiť. M Ďakujem za odpoveď.
@lopmat ahoj.bola som na operacii v prahe.robili mi lymfovenoznu anastomozu.na slovensku to nerobia tak som isla tam.vsetko mi preplatil poistovna.pancuchy ano raz za polroka mas narok.ja si davam priamo od spolocnosti thuasne na mieru sit s plochym pletenim.po operacii sa mi noha stabilizovala.neodpuchla ale ani sa to nezhorsuje a nemám ani bolesti.ale tie pancuchy velmi pomáhajú.kazdy rok si davam nove sit.ale vydrzia, za tie roky sa mi ani jedni nerozderaveli.
Je strašné s tým žiť ale nie nemožné,ja mám od narodenia jednu nohu ( od členka až úplne hore, teda aj zadok) výrazne hrubšiu a o obliekaní ani nehovorím.Kupujem si nohavice o pár čísel väčšie a následne upravujem, ale aj tie nohavice ktoré by sa dali upraviť sa len ťažko hľadajú. Bola som pred 2 rokmi u lymfangiologa, predpísal mi tiež ten prístroj len priznám sa používam ho málo. Už dva roky čakám na manuálne lymfodrenáže v Bardejove ale vďaka corone sa to stále odkladá. Na kontrolu mám ísť po tých lymfodrenážach ale lekár mi žiadnu operáciu nespomínal a ani žiadne lieky nepredpísal.Vrajby sa ten opuch mal aspon trochu zmenšiť a následne som odhodlaná prísne dodržiavať všetky opatrenia, teda prístroj a pančuchy. A tie pančuchy od thuasne si dávaš predpisovať alebo sama objednávaš. Ak ano kolko stoja a kde si ich objednávaš. Ďakujem.
@moni106
@moni106 Ahoj ako postupuje š v liečbe? Práve som sa dočítala o operácii lymfedem anastomoza lymfocievna., robia ju už aj v Bardejove. Ty si spomínala, že ti to robili v Prahe a že sa ti noha po nej ne zmenšila. Ako je to teraz. Chcela by som to podstúpiť ale stojí to 3500 EÚ.,nie je to hradené poisťovňou. Bojím sa však že efekt bude nijaký. Tebe to hradila poisťovňa?
@moni106 Dobrý deň,ako postupujete v liečbe lymfedemu? Ja som sa narodila s hrubšiu Do a diagnostikovali to ako hypertrofiu.Až po 38 rokoch som začala chodiť po lekároch a zistilo sa že ide o lymfedém.Rozdiel v hrúbke Či je značný,mám problém s obliekaním.Začala som chodiť na lymfodrenáže ak to tak môžem nazvať,15 min. masáž.