Priepustka - doprovod rodinného príslušníka k lekárovi

3. dec 2022

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, keďže zamestnávateľ v tom tiež nemá jasno.Mala som odprevadiť priateľa na kontrolu k lekárovi po úraze, tak som vypísala priepustku na sprevádzanie rodinného príslušníka.O pár dní mi , ale bolo povedané, že ja nie som rodina pre priateľa, podla účtovníčky keďže nie sme manželia a nemám tu trvalý pobyt iba prechodný.Nabuduce mi to už neuznajú.Pátrala som a našla som toto v jednej diskusii:
Dobrý deň,
rodinného príslušníka upravuje ustanovenie § 40 ods. 5 Zákonníka práce. Nakoľko žijete v spoločnej domácnosti, považujete sa za rodinného príslušníka, a preto máte právo na voľno pri jeho sprevádzaní. Spoločná domácnosť nie je definovaná cez trvalý pobyt. Viete ju napríklad preukázať nájomnou zmluvou.
Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk.zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti.

mogaa
3. dec 2022

priateľ nie je rodinný príslušník.....môže to byť ktokoľvek z rodiny, teda napr.aj teta tvojej matky pokiaľ s ňou žiješ v spoločnej domácnosti, ale nie priateľ.....

viestta
3. dec 2022

Ak zijete v spolocnej domacnosti, tak si rodinny prislusnik. Prechodny pobyt na tej istej adrese ako ma priatel je potvrdenim spolocnej domacnosti.

cacianka
3. dec 2022

Modul - žijeme v spoločnej domácnosti, ale trvalý p. má u rodičov, kvôli zamestnávateľovi.
Prechodný nemá u mňa.
P by lekár dal mne na neho, jemu na mňa, ale kto a kde skúma pobyt, keď lekár to nikde neuvádza, nerieši právny vzťah medzi nami, ale výlučne zdravotný stav, či je doprovod potrebný a ošetrenie doma tiež.
Môj zamestnávateľ nerieši pobyt partnera, ani jeho zam. pobyt môj.
Tak ako ?

letfenixa
3. dec 2022

Ako sa účtovníčka dozvedela, koho presne sprevadzas?

ysseba
3. dec 2022

U nás v práci pri sprevádzaní musíme písať o koho ide - dcéra, syn, rodič,... pokiaľ sa jedná o partnera/partnerku, tak sa musí uviesť, že žijete spolu v jednej domácnosti (ale už ďalej neriešia, že či naozaj žijete na tej istej adrese)

letfenixa
3. dec 2022

@ysseba nie, nemusíte. Zákonník práce to nevyžaduje.

autor
3. dec 2022

@letfenixa lebo nemám tu nikoho iného okrem partnera, takže to bolo jasné, aj sa opýtal a myslela som si, že teda to bude ok keď vie, že s ním žijem v jednej domácnosti.