Ahoj
tento text bude kúsok dlhší.
Pred ani nie mesiacom som vychytala covid a ako každý hľadala som na nete čo ma čaká. Väčšinou číta človek katastrofické scenáre ale ja som až tak vážne príznaky nemala a každý deň som tak premýšľala či už to je vrchol alebo ma ešte niečo čaká alebo či to už bude lepšie. Málo ked sa popisuje ako to prebieha u slabšieho priebehu.
Ako odporúčanie od lekárov som si zapisovala každý deň priebeh choroby ako som sa cítila pre prípad ak by sa niečo zhoršilo.
A tento priebeh vám tu postnem. Možno niekto to má podobné a pomôže mu to ukľudniť myseľ že áno fakt sa to dá prežiť aj ľahšie.
Síce som neočkovaná ale v žiadnom prípade nieje mojí cieľom týmto nabádať ľudi k neočkovaniu lebo ľudia majú aj slabšie a aj silnejšie príznaky. A každy nech sa rozhodne podľa svojho svedomia a načítaných info či o vakcínach či zdravotnom stave. 🙂,
Takže tu dávam môj priebeh posledých 3 týždňov
Deň1:
Večer mi stúpla teplota na 37,2 a začala mierna bolesť hlavy. Deň pred tým som mala robený antigénový test ktorý bol negatívny.
Deň2:
Ráno pokračovala teplota 37,2-37,5 mierna únava a vyšiel mi domáci pozitívny antigénový test. Test som si robil preto že vyšiel pozitívny aj deťom - im nič nebolo ale mali to nakázané pred začatím školy po prázdninách.
Poobede začala stúpať teplota k 37,8, začala bolesť hlavy a svalov celého tela ako pri chorobách ako chrípka či angína. Cítila som opuchnuté dutiny v nose. Svaly som cítila hlavne keď som chodila po byte. Keď som ležala cítila som sa OK len unavená. Aj to viac unavené len telo - myseľ pracovala a akoby nič
Deň 3:
Teplota ustúpila a kolísala len okolo 37. Prestali bolesti svalov a ustúpila mierne aj únava. Ale fit som teda nebola. Boli mi nasadené lieky ako isoprinosine, Anopyrin, Zodac a samozrejme vitamíny ktoré som už brala od prvého dňa. Občas ma nadrapovalo na kašel lebo mi stekal nejaký ten hlien. Plus nosové dutiny stále opuchnuté
Deň 4
Stále bez teploty. Šla som na PCR. Deťom pípol pozitívny výsledok PCR z odberu z predchádzajúceho dňa. Stále unavená. Dosť cítim bolesti chrbta v lopatkovej časti ale to môže byť od ležania - neviem podsúdiť a taktiež pociťujem nevoľnosť na žalúdku, Nevraciam ani nič ale proste nieje to príjemné. Posledné dva dni som mala aj neustály hlad. Poobede sa k týmto všetkým príznakom pridáva bolesť kože na dotyk. Táto bolesť je dosť nepríjemná keď vás bolí oblečenie na tele. Paralen na to nezabral ale začala som sa po ňom potiť aj keď teplotu som nemala.
Deň 5
Bolela ma koža a chrbát. Vyskúšala som tentrokrát Novalgin namiesto paralenu a ten zabral i keď nie úplne.
Ráno som bola tak unavená že som cítila aj váhu mobilu v ruke. Na obed to už bolo lepšie.
Zistila som že som stratila čuch. Ale keď tak premýšľam myslím že ho už nemám paŕ dní a cítim len puch v nose.
Chuť mám ale obmedzenú. Cítim že je niečo sladké alebo slané. Ale nerozoznávam chute ako také. Keď som jedla napríklad tuniaka vedela som že je slaný ale nie že je to tuniak. Chuť sladkých jedál ako čokoláda cítim, síce slabšie ale cítim takže preferujem jedenie sladkého.
Taktiež pociťujem mierne šteklenie v hrudníku.
Večer sa opäť objavila bolesť kože na dotyk ktorá po novalgine mierne ustúpila
Deň 6
Bez teploty. Stále bez čuchu a chuť obmedzená. Cítim sa lepšie. Nebolí ani chrbát ani koža. Cítim sa ale unavená, vyčerpaná ešte stále.
Občasné šteklenie na hrudníku pokračuje.
Prišiel mi pozitívny PCR test
Deň 7
Začala sa mi vracať chuť postupne. Pachy necítim. Každé ráno testujem vôňu kávy v plechovke a zatiaľ nič.
Deň 8-10
Lieky stále beriem. Začala som naberať energiu ale rýchlo sa ešte zadýcham unavím a mám niekedy problém so sústredením.
Chuť sa mi už vrátila asi úplne.
Čuch žiaden
Deň 11-14
Pomalé prechádzky na vzduchu pomáhajú nabrať sily. Občas ešte zakašlem z nejakého hlienu ale skôr vonku keď sa prechádzam večer v chladnejšom počasí
Deň 15-21
Ešte mám niekedy pocit únavy ale neviem posúdiť či je to ešte následok Covidu alebo toho že som sa toľko dní poriadne nehýbala. Ale už sa začínam dostávať do denného tempa povinností a prechádzok a hier s deťmi.
Pri prechádzke lesom som sa skôr udýchala ako v minulosti a cítila svaly na nohách.
Čuch postupne asi prichádza. Cítim len intenzívne vôňe pri hlbokom nádychu. Ale napríklad keď som vyprážala rezeň necítila som že vyprážam rezeň. Voňavky mi prídu všetky ako vyprchané
@dollyzv myslim ze prvy. statocne dlho sa nam vyhybal 🙂
@dollyzv ale ten cuch fakt ratam ze som nemala aj skor. lebo ked sme zistili ze sme pozitiv boli sme mimo domu atak sme nasadli do auta a sli domov a on tazko zvlada cesty.
Keďže som mala ale teplotu a na ďalší deň sme mali ísť na PCR tak sedačku sme vyčistili len povrchne - neprali ju. A na druhý deň sme sadli do auta a chalani nadávali že to tam kúsok aj tak smrdká a ja že kdeeeee... veď nič necítiť že to už asi vyprchalo... 😀 a to mne asi vyprchal čuch už vtedy. :-/
U mna som ockovana, v po delok v praci po praci mi volaju u dcery v dss covid tak hned zostavam s nou doma v utorok mi je trosku vecer horsie zacinaju bolet svaly v stredu ramo antigen mne vysiel pozitivny dceram negativny objednavam sa na pcr v szredu uz ma svaly nebolia, stracam len cuch objavi sa kasel bez teploty stvrtok rano uz bez kasla nic mi iz nie je len cuch nemam v nedelu dcera ma pozotivny pcr test vysledok dojde v pondelok vecer muz je stale negativny aj mladsia dcera starsia dcera spokojna nemusi ist dalsich 10 dni do skoly bola uz 10 dni v karantene koli spoluziakovi je uplne bez priznakov v utorok sa zbalime a ideme na dom na dedinu stale nam nic nie je dnes je stvrtok sme ok zajtra ide muz a mladsia dcera pre istotu na antigen uvidime ako to bude, vsetci sme to zvladli aj vdaka ockovaniu mame za sebou 2 davky
Pokiaľ sa prekoná COVID takto doma s príznakmi a postupne sa to vylepší, doporučujem ešte ísť neskôr na pľúcne vyšetrenie.
Mala som podobny priebeh vo februári,resp. Oveľa silnejšia únava,bolesť oči ako by mi dal do nich pastou,nemohla som sa pozrieť ani do strán 😅 cuch som úplne stratila na jeden deň ale vône a chuť som nevedela poriadne rozoznať asi mesiac..necítila som ani malého keď bol 💩 🤣 bol to tvoj 1.covid alebo si už mala pred tým?