Pribrali ste popri užívaniu antidepresív?

15. mar 2024

Dobrý deň 🙂, chcela by som sa spýtať tých ktoré tu máte skúsenosti s antidepresívami , pribrali ste pri ich užívaní ? A ak áno podarilo sa vám dostať späť na pôvodnú váhu alebo niečo schudnúť ? Ja ako som tie lieky začala jesť som po nich nekontrolovane začala jesť , začali mi ich dávať v nemocnici vo veľkých dávkach , bola som z nich úplne omámená nevnimala som nič len spala a jedla .... Po tom ako som prišla domov mi ich dosť ubrali ale stále nejakú tú dávku musím brať , pribrala som 10kg a keď som po nich ostala menej omámená som si to začala uvedomovať a cítiť sa strašne , znechutene zo seba , povedala som to doktorke a ona mi povedala že prvoradý je môj psych.stav , začalo sa to zhoršovat aj keď som sa prestala prejedať pribrala som ďalšie 2kg , plus mi začali nenormálne z tých liekov padať vlasy , vyberám si ich po hrčiach na celé dlane , keď sa češem plačem , nemôžem sa pozerať na seba , svoju postavu , na to ako prichádzam o vlasy , psychiatrička mi povedala že to je normálne že niektoré ženy idú úplne doplešata ale Hlavný je psychický stav .... Momentálne sa úplne neznášam , nemám chuť do ničoho a celkovo mi je strašne ale hlavný je vraj psychický stav... Takže je jedno že plačem kvôli svojmu výzoru a hanbím sa chodiť medzi ľudí ,hlavne aby som jedla tabletky , rodina má na to taký názor že by som mala ísť zas na liečenie , čiže ďalšie dávkovanie liekmi a všetko toto...

renata27322
15. mar 2024

Ahoj, ja som brala antidepresíva a pribrala som tiež 10kg. Podarilo sa mi to zhodiť naspäť ale každý to ma individuálne. Mne sa veľmi jednoducho chudne, pretože mám rýchly metabolizmus a ťažko sa mi priberá, takže ja som aj bola za tých 10kg rada. Podľa mňa by si to mala konzultovať s lekárom, či ti nevie zmeniť antidepresíva. Vysvetli doktorke, ze tvoj vzhľad ma dopad na tvoj psychicky stav. Ja by som antidepresíva už nebrala, aj keď sú ľudia, čo povedia že by som mala. Po vysadení sa môže všetko vrátiť, takže ja sa radšej s takými psychickými problémami učím žiť ale samozrejme neviem aké máš ty.

autor
15. mar 2024

@renata27322 ahoj ,no veď práve toto ma depta že po tom čo mi povedala moja psych. A aj doktori v tej nemocnici som prestala veriť že možu pomôcť..ja som sa u nej normálne rozrevala ..prosila som ju aby mi aspoň zmenila lieky že taká zmena môjho vzhľadu mi riadne zhoršila stav , doslova som sa začala nenávidieť , a ani tak nejde o to pribratie to ešte viem brať ako tak , ale tie vlasy ...ja nejdem von bez toho aby som mala šiltovku lebo sa hanbím za to ako plešatiem, povedala mi že sa mám prestať obzerať a sústrediť sa len na stav... Vôbec žiadne pochopenie pre to čo som hovorila , plus je smutné že predtým ako má tie lieky takto doriadili som vôbec nemala takéto problémy ohľadom seba , som žena , nikdy som nemala nejaké extra sebavedomie , ale aj to normálne zdravé už nemám .... Liečila som sa kvôli depresiám zo straty blízkej osoby , neviem čo už mám robiť , nepomáhajú mi žiadne vitamíny , šampony ,nic... Dokonca som mala aj myšlienky o samovražde čo som nikdy predtým nemala a odpoveď doktorky bola že mi pomôže jedine ak mi zvýši liečbu...

renata27322
15. mar 2024

Skús vymeniť doktorku, uvidíš. Ja by som určite vymenila. A po psychickej stránke ak sa nepozeráme na to, že ti to zhoršuje vzhľad tak sa cítiš ako? Myslíš si, že ešte potrebuješ antidepresíva? Vymeň doktorku, pretože ak ti lieky nevyhovujú, nemôže ťa nútiť ich brať.

autor
15. mar 2024

@renata27322 čo sa týka veci kvôli ktorej som sa liečila , s tým som zmierená určite viac ako som bola , keby si odmyslím ten môj pohľad na seba do zrkadla 😅 by som sa cítila celkom fajn , plus ma ešte dosť obmedzuje že som z tých liekov nenormálne unavena , ospala a trasu sa mi nohy keď dlhšie stojím ... Vraj to sú nežiaduce účinky ktoré časom prejdú ... Mali prejsť najprv po mesiaci ... Keď si to tak zoberieš tak plus tych liekov pre mňa je že som po nich pokojnejšia ale mínus je ta únava ,priberanie , padanie vlasov ,triaška a plus som ešte zabudla napísať že som nedostala menzes 4 mesiace , gynekológ po prečítaní liekov akých beriem povedal že to z toho a že to je normálne .... Ako fakt po tomto všetkom už sa bojím s niečím čakať pomoc doktora lebo všetko je pre nich normálne

renata27322
15. mar 2024

Antidepresíva majú veľmi veľa nežiaducich účinkov, a ak si myslíš, že si pripravená vysadiť, určite by som ich na tvojom mieste vysadila. A ak sa na to necítiš, tak zmeň doktorka, aby ti zmenil lieky, pretože nedá sa tak žiť večne. Ja som bola ospalá a apatická z antidepresív, tak mi dala psychiatrička slabšie a pomohlo to. Určite skús.

derdia
15. mar 2024

Ahoj ja beriem ad od 11/22 a mam uz tretie.
Nepribrala som so ziadnych. Elicea (priderna unava) , Alventa(vsetky neziaduce, ake som len mohla mat, ale postupne sa pridavali subezne zo zvysujucou sa davkou, brala som ich asi 6 mesiacov) teraz Brintelix - zatial sa citim najnormalnejsie s nim.
Ale ja mam cely zivot stabilnu vahu.
Ja by som este raz povedala dr, a ak by ma nerespektovala tak ideminde.
Su aj taki psychosi, co ti budu predpisovat to, za co maju od firmy priplatky.

derdia
15. mar 2024

@renata27322 kazdy liek ma neziaduce ucinky. Ale neziaduci ucinok depresie a vysokeho tk a inych chorob je smrt. Tak neviem coje vhodnejsie.
Ci nu alebo smrt.

renata27322
15. mar 2024

@derdia ja viem, ja som brala antidepresíva tiež na ťažkú depresiu, no tak či onak som sa z toho dostala sama, keďže som ich neužívala pravidelne alebo som ich užívala vo vyšších dávkach ako mi bolo predpísané. Tým samozrejme nehovorím, že nikto by ich nemal brat, je to každého osobný úsudok či ich brať ďalej chce alebo nechce alebo či s užívaním začať alebo nie. 🙂

stanulienkat
15. mar 2024

Z antidepresív sa nepriberá. Sú niektoré lieky, ktoré možno podporujú chuť do jedla. To bude asi tvoj prípad, keďže píšeš, že si stále jedla. Ty si priberala reálne z jedla, nie z liekov. Takže chce to akurát disciplínu, alebo sa niečím zamestnať.

autor
15. mar 2024

@derdia ahoj , myšlienky na samovraždu som mala až potom ako som brala tie lieky 3 mesiace cca , predtým som nikdy nemala takéto stavy , Alventu mi predpísala k ostatným potom ako som sa sťažovala na to vyššie písané a po tej alvente som na na druhý deň nevedela postaviť z postele , bolo mi zle od žalúdka , triasla som sa tak mi ju potom ubrala .... Aj môj gynekológ mi povedal že kvôli liekom aké beriem sa dejú tie veci čo mám aj keď nie každému , ja mám smolu asi... A že pokiaľ ich budem brať napr to padanie vlasov nezmizne , ale že ak musím tak musím ....

derdia
15. mar 2024

@renata27322 ja to mam zatialtak, ze ide jesen som moc smutna, depresivna, bez nalady, tak beriem dve.
Prisla jar beriem jednu.
Malo kto nema ziadne lieky
A napr ludia chodia do vsetkych moznych amb. A hladaju priciny svojich problemov. A uplne by stacilo ist k psychosovi a brat jednu, miesto 100 tbl na vsetko mozne. Ked sa budem citit fakt dobre prestanem uzivat. Ale ja nad tym nepremyslam. Ja sa tesim zo zivota. 😊🙏

derdia
15. mar 2024

Mne padali z alventy.
Napisala som ti co mas robit vyysie. Vsetko dobre prajem🌸

autor
15. mar 2024

@derdia ja som si spravila názor na psych liečbu keď mi dávali 12 tabliet denne a bola som úplne ako zombík ... Plus aj v domácej liečbe... Kedysi som bola naivná a myslela si že na takom liečeni sa s tebou vypravaju o problémoch a tak ale oni ma len dopovali ....Doktorka sa vždy ohradila tým že nemôžem prestať niečo brať lebo to dopĺňa iné liečivo ale nakoniec mi to znižila .. Tak diky aj tebe aj ostatným babám nech sa darí

autor
15. mar 2024

@stanulienkat viem to isté mi povedala aj doktorka , ja som v podstate po príchode domov jedla tak ako predtým žiadne prejedanie lebo aj tie chute mi ustúpili a veľa krát sa aj trápim hladom , pribrala som v nemocnici kde som fakt potrebovala stále niečo chrúmať čo mi nosili z domu .. Tak som bola úplne mimo a neuvedomovala si že vkuse jem mám aj výpadky pamäte dosť , raz som aj odpadla z veľkého množstva olanzapinu alebo ako sa to volalo keď mi tam dali ...nevedela som chodiť sama po chodbe museli ma viesť na wc lebo som bola strašne slabá z tých liekov vedela som iba ležať ,jesť , spať .... Po mesiaci usúdili že je tych liekov na mňa veľa keď stále spim

aylinn
15. mar 2024

Asi záleží od toho či si typ ktorý depresiu zajedá alebo nevie popri nej jesť.
Ja som depku zajedala, tým pádom popri užívaní AD som trochu schudla resp nepriberala- bolo mi dobre - neprežierala som sa.
AD som už ale vysadila, konečne som sa z toho dostala🙏🏼 držím palce hlavne nech si psychicky v poriadku! 😊

ingridpisarova
15. mar 2024

@derdia prosím aké si mala vedľajšie od Alventa ?

derdia
15. mar 2024

Pozri, lieky ti maju pomoct dostat sa z najtazsieho. Musis byt aj ty nekopromisna k sebe.
Urcite ti nedavali len tak tolko liekov. Ak by to tak bolo capli by tam kazdeho a dopovali liekami
To uz neries. Z najtazsieho si momemtalne vonku. Bud rada a vaz si, ze ti pomohli. Nehnevaj sa, ked si taka mudra, ze si myslis, ze vies lepsie ako lekarka zvladnut svoj stav nech sa paci.
Skus to sama. Nikto ti nedrzi pri hlave zbran, aby si to brala. Miesto vdaky, dostali ti ludia od teba len ponizenie.
Mozno treba zacat pracovatna sebe, na ucte k druhemu atd. Spoznavat samu seba. Az potom sa mozrs z toho dostat, ked sa postvis tomu vsetkemu co ta tazi v tvarou v tvar... A postuone pokracovat. Mne ad nesmierne moholi
Zo mna bola jedna submisivna troska, bez zivota, ktora zila pre vsetkych okrem seba a citila sa vinna pomaly aj za vojnu na ukrajine. Takze ja som za rok aj 5 mesiacov novy clovek vdaka Bohu, ktory stal pri mne a dodaval silu a vdaka AD a mojmu doktorovi.
Taktiez manzelovi. A povstali sme z toho ako nova rodina. Zmysel to urcite ma.

derdia
15. mar 2024

@ingridpisarova ako keby mi vysychala medzibunkova hmota alebo ako to nazvat. Suche klby, suche oci, sucha pokozka, psoriaza, vypadavanie vlasov, vzdy hrst pri umyvani a velakrat v noci som chodila cikat, strasna zapcha.
Teraz nemam z toho nic a na wc idem az rano.

autor
15. mar 2024

@derdia nemyslím si že som múdra , ty máš iného doktora ja iného , tebe pomohol čo je super ale ja som nemala pekné zážitky ani tam ...hneď druhý deň keď som bola na liečení to nejak na mňa padlo a rozplakala som sa na izbe kvôli tomu čo ma trápilo , prišli sestričky že mám ísť s nimi , pichli mi injekciu a dali ma do nejakej sieťovej postele kde som bola ako v klietke , naokolo boli v nich aj agresívny ľudia ale ja som len na izbe plakala , po tej injekcii som v tej "klietke" zaspala , keď som sa zobudila mi bolo strašne treba na wc , prosila som sestričky či by ma mohli ísť otvoriť kvôli wc , každú chvíľu mi kričali že nemám vyhukovat že prídu že tam nemajú len mňa , trvalo to asi 2 hodiny zabudli na mňa vraj , potom prišla na izbu jedna sestrička za iným pacientom a ja že či už by ma pustila , vraj som sa mala ozvať ale keď som asi 5x sa snažila prosiť či má pustia ma ignorovali a že zachvilu alebo lezte.... Prepáč ale takýchto zážitkov z liečenia mám veľa a ako si ty napísala že dostali odomna poníženie ... Nejdem to rozoberať ďalej ale bolo to dosť peklo pre mňa 🙂...

hopsas
15. mar 2024

Moja sestra tiež tak pribrala asi desať kíl, po vysadení kilá samé išli dole

autor
15. mar 2024

@aylinn je super že si sa z toho dostala nech sa ti darí aj naďalej 🙂 a prosím ťa keď si ich vysadzala mala si aj nejaké "abstaky" alebo tak?no ja už teraz po tej dobe čo som sa tak prejedala nechápem ako som tak mohla jesť nikdy som nebola nejak na sladké ale zrazu som len sladké do seba tlačila nevedela som to ovládať... Chute ustúpili dávno ale chudnúť zatiaľ nejde no

derdia
16. mar 2024

A kde si to bolo, ked tam majueste sietove postele?

autor
16. mar 2024

@derdia v Bojniciach

derdia
16. mar 2024

Ale to je strasne. To este pouzivaju take postele? Ved to je zakazane uz davno.

autor
16. mar 2024

@derdia takto nejako vyzerá ta posteľ , toto je nejaká nová v Bojniciach majú také dosť hrdzavé . Tam kde som bola je to úplne bežne a nepouživaju to len na agresívne pripady, keď som tam ja bola ubytovaná tam bola jedna žena ktorá bola úplne v pohode správaním len malá depresie a jej lôžko bolo v sieťovej posteli 3 mesiace vraj , ona tam bola tretí mesiac a aj ostatní pacienti sa pohorsovali že prečo musí byť vkuse tam keď nič nerobí ... A je normálne aj to že ťa spútaju alebo neviem jak to nazvať , mne pripútali v tej posteli na prvý deň nohy a ruky o také želiezka , riadne to bolelo a priznávam vtedy som po nich stále odtiaľ hukala a revala nech mi to dajú dole lebo mať nohy od seba a pripútané niekoľko hodín je riadne bolestivé mala som riadne modriny ...a videla som aj na veľa pacientoch v tych postieliach že im z toho začínalo hrabať , jeden chlap tu klietku roztrhal s tým že keď sa k nemu chovajú ako k zvieraťu tak bude ako zviera a tak 😅

autor
16. mar 2024

@derdia a ešte som zabudla že keď si niekoľko dní v tej posteli tak si musíš vybojovať wc🙂 zakaždým keď som potrebovala ísť na wc som musela po nich kričať riadne veľa krát ale všimnú si ťa až keď sa im chce a musíš zdržiavať , popritom ako ty kričíš "pani sestrička mne sa fakt už riadne chce prosím " sa sestričky rehotali na balkóne alebo vykecavali , človek sa cíti dosť poníženie🙂mala som menzes bola som už pretecena a potrebovala som riadne ísť na wc ale ignor , áno tie klietky slúžia na agresívnych ľudí ale aj veľa ľudí práve tam zavretych zostalo agresívnych ....

derdia
16. mar 2024

Strasne. 😔😔😔

iwesska
16. mar 2024

Pane Boze a to preco ta priputali o postel pri depresii? 😳 Este by som to pochopila,ked je niekto agresivny a nebezpecny,ale toto je nehumanne zaobchadzanie😔 Neviem,ake velke davky a coho uzivas. Ja mam na sebe tak +2 kg, ale tym,ze sa snazim si dlhodobo korigovat stravu,tak viac nepriberam,ked sa vela hybem aj schudnem. O vlasy tiez prichadzam,aj ked to uz zacalo pred branim AD. Takze chapem,ako sa citis.

autor
16. mar 2024

@iwesska po tom ako som sa rozplakala na izbe ma pripútali do tej klietky , vraj to bolo kvôli tomu aby som si neublížila lebo keď plačeš asi automaticky sa ideš aj zabiť 😅ale akože aj keď odmyslím toto by som na liečenie už nešla aspoň nie tam , myslela som si že sa tam budú s ľuďmi vyprávať o problémoch a tak 😅

iwesska
16. mar 2024

Boze,vsak to su praktiky ako za stredoveku🙈 Liecenie ti ma pomoct,motivovat ta v liecbe a nie,ze clovek chce odtial utiect. Asi to mala byt terapia sokom. Je to take smutno vtipne.