Ahojte. Ja by som potrebovala názor a skúsenosť kto už bol na testovanie na covid 19. Môj priateľ je pozitívny. Už skoro 3 týždne nebol doma lebo pracuje ďaleko od nás ale na Slovensku. On je v karanténe. V piatok by mal prísť domov ale povedali mu že netreba mu druhý test keďže nemá žiadne príznaky. Ale ako môže prísť von z karantény ak bol pozitívny a možno ešte stále bude? Každý mi hovorí že musí mať ešte aspoň 2 testy ak prvý bol pozitívny. Takže ja to nechápem ako to ide. Mal niekto podobný skúsenosť?
@nikoleta1510 uz sa druhe testy nerobia...moja svagrina je pozitivna a pytala sa ci ma po 10 dnovej karantene prist znova na testy a povedali jej ze nie, ze ma ukoncit pn a ist do roboty
@nikoleta1510 dnes som riešila s RUVZ. Desať dní od testovania MUSÍ byť v karanténe, aj keby mu nič nebolo. Ak posledné tri dni tejto karantény nemá žiadne príznaky, treba volať všeobecnému lekárovi, ktorý mu ukončí karanténu. Takíto už druhýkrát na testy nejdú. A doktor mi tvrdil, že už nie sú ani infekční.
A ako dlho je priatel pozitivny? Ono sa tusim 10dni od testu povazuje bezpriznakovy clovek za vylieceneho, pro je aj 10 dni povinna karantena...preto netreba dalsi test
s testami to postupne menili. Jednak aby neboli pretazene odberove miesta a labaky, jednak preto, ze bezpriznakovi ludia sa virusu zbavia do 10 dni (podobne ako u inych viroz). Len ludia s priznakmi potrebuju opatovne testy.
@narayan piatok bude 10.deň v karanténe.
Ďakujem vám za odpovede. Len to testovanie ja nesledujem ani nikto známy zatiaľ nemal lent teraz priateľ a bolo mi čudné že netreba negatívny test. Som sa trochu bála ze by to priniesol domov k deťom. Ale ak je to tak dobre potom. 🙂
@nikoleta1510 je to od množstva vírusu...ak mal niekto malé množstvo - je zväčša bezpríznakový a teda telo sa s tým vysporiada skôr ako za tých 10dní, preto sa ďaľší test už nerobí...tí čo majú príznaky - potrebujú kontrolný test.....ak je niekto pozitívny , neznamená to že je chorý, je len infekčný, ale chorý je ten čo má príznaky.....
problem je ze pozitivnost neznamena automaticky infekcnost, PCR test vyhladava vzorky virusov ale nevie ci su zive alebo mrtve, preto tych 5 tyzdnov neznamena ze je 5 tyzdnov aj infekcny
A prosím vás ako to je, keď má človek ísť na testovanie a vyjde mu negatívny test. Aj tak musí dokončiť 14 resp 10 dňový karantenu či nie?
@anastazia93 nie, s negativnym testom konci aj karantena....
@narayan chcem sa Vas opytat ja som bola taktiez pozit.testovana ....o par dni mi konci karantena som tehotna uz nemam priznaky ochorenia..svagor bol taktiez pozit.testovany co zijeme v jednej domacnosti lenze on sa musi ist dat druhykrat testovat kvoli tomu ze pracuje v nemecku a tam potrebuju aby bol otestovany. A kedze je pravdebodobne ze mu vyjde zase pozitivny zase musime cela rodina ostat doma ...a kedze som tehotna ako som spominala uz musim chofit na poradne kedze mi zacne 8 mesiac naco potom ludi nechavaju doma dalsich 10 dni ked nemaju ziadne priznaky a niesu infekcny
@lenka4321 skuste tak, lebo ak mu vyjde opat pozitivny, zas by ste vsetci museli byt v karantene, aj ked vam uz nic nieje... a chodia uz aj kontroly, ci sa karantena dodrzuje a vo vasom pozehnanom stave ozaj potrebujete riesit svoje veci a nie cucat doma, pripadne riesit opletacky....
@narayan Nie celkom. Musí dodržať 10 dní karantény od posledneho kontaktu s pozitivnou osobou ak bol definovany ako uzky kontakt. A to aj napriek negativnemu testu. Ak ho napr. Na testuju na konci tých 10 dní od kontaktu a test je negatívny napr na 11 deň, tak môže ukončiť karantenu hneď po obdržaní výsledkov. Iba po príchode z červenej krajiny ak sa testuje na 5 deň po príchode a test je negatívny, môže ukončiť karantenu hneď a nemusí byť 10 dní.
10 dni je povinnaa ked aj test negativny tak sme to mali v praci...museli dokoncit karantenu hoci 9den vysiel test negativny
@lenka4321 ahoj, co mas uvedene na karantene z RUVZ? Do kedy mas karantenu? 10 dni? Al do odvolania? Skus si tam pripadne zavolat a poziadat o kontrolny test pre Teba a ak vyjde negativny, tak Teba sa uz karantena netyka, aj kebyze ste v spolocnej domacnosti so svagrom (si prekonala, mas protilatky, aspon isty cas). Najlepsie Ta instruuje pracovnicka z RUVZ.