Pri prehĺtaní mi niekedy ostáva ako keby v krku a ide to ťažko dole

28. dec 2023

Ahojte. Už viac krat sa mi stalo že pri prehĺtaní napríklad dneska ráno som jedla zemlu a ako som prehltla mi to akoby tak ťažko išlo dole krkom až akoby mi to tam stalo , som rychlo vodu dala a potom to akoby pohlo tu zemlu ale taký zvláštny pocit neviem to ani opisat. No myslela som že sa už udusim tým.
Stalo sa mi ti viac krat no nie vždy pri jedle.
Na hadicu do žalúdka som bola v júni.
Myslite že keby tam niečo mám tak by to asi zistili či ?
Nestáva sa vám to ?

autor
28. dec 2023

Taký pocit že ani vygrgnut ani prehltnúť ďalej to sústo

bloger
28. dec 2023

S gastrom to podľa mňa nesúvisí. Mala by si zájsť ku krčnému. Budeš mať nejaký problém v krku.

ari1712
28. dec 2023

Sestra mala podobne, nakoniec sa jej to zhorsilo natolko, ze nemohla nič jesť,.. Islo o zuzeny pazerak. Bola na operacii, kde jej s tym pomohli. Treba zistovat a necakat.

erikavesela
28. dec 2023

Stava, ked zjem vacsi kus jedla

bolarazjedna
28. dec 2023

Poruchy prehltania môžu byť aj neurologické ho pôvodu. Ale zo zase neni tak, že raz sa ti dobre prehltania, potom zle, potom zase dobre. Alebo môže byť za tým aj zväčša a štítna žľaza. Pripadne výrastky krčnej chrbtice (ale to musí byť extrém a smerom k pažeráku, je to rarita, a tiež to bude dlhotrvajúca ne zlepšujúca sa porucha).

autor
28. dec 2023

@ari1712 a pri gastroskopiii by neuvideli zúžený pažerák či ?

ari1712
28. dec 2023

To zial neviem...🤷‍♀️ Hadicka, ktorou ti robia vysetrenie, je uzka.. Tak ktovie. Moze to byt uplne nieco ine..

tatiana149
26. jan 2024

Mám to isté. Prešla som vyšetreniami všetkými možnými. Mám tetanii, disfagiu( porucha prehltania) a na gastre zistili že mám reflux a stredne tazky zápal žalúdka. To všetko pochádza z neurologického problému. Jedno s druhým suvisi. Ak ťa stiahne zablokuje, tak sa logicky stiahnu aj svaly na krku. A tým sa ťažko prehĺta. Stiahnuť zablokovať ťa môže z nesprávneho pohybu, tiež aj z psychiky, keďže sa psychicke šťavy ukladajú do krčnej. Tak mne to vysvetľovali doktori. Vysetrenia som mala ORL, interné, štítna žľaza, kardio, zubár, neurológ, gastro, pľúcne nakoniec psychologička. Trpím tým 4 tým rokom. Viem o čom hovoríš. Guča v krku je nepríjemná. Ak ideš niečo zjesť, tak ani von ani dnu. Stres, strach a tlak pri ušiach. Potom nasleduje strach z prehltania. To človek úplne rozmýšľa čo môže zjesť aby sa nezadusil. No ja som už v stave keď jem všetko. Ale hlavne pomaly a veľmi dávať pozor. Jesť s disfagiou sa má veľmi pomaly. Takže miesto sám/ sama s týmto problemom. Napíš ako si dopadol/ dopadla. Inak mám to veľmi často skoro furt. Ale zvyknut sa dá.....