Preventívna prehliadka u dospelých

podnikatel155
6. jan 2019

Dobrý deň,

Vedel by mi sem napísať lekár rozpis, čo všetko sa vyšetrí na preventívnej prehliadke? Chcel by som mamu poslať na preventívnu prehliadku, keďže má 48rokov a je fajčiarka. V podstate, chcel by som mať istotu o jej zdraví a na žiadnej preventívnej prehliadky ešte nebola. Je darcom krvi. Najlepšie, ak mi to sem napíše lekár, na čo všetko má 48ročná žena pri preventívnej prehliadke.
Neposielajte mi link na konkrétnu stránku, kde sú neúplne veci. Poprosím rozpis vyšetrení. Patrí pod VŠZP.

Vopred Vám ďakujem.

evittam
6. jan 2019

@podnikatel155 A co takto napísať do VSZP to iste ako sem.

podnikatel155
autor
6. jan 2019

Kopec ľudí tu žiada o uľahčenie v nájdení informácii a Vy mi tu píšete bezvýznamný komentár, len aby ste si pohladili ego. Žiadam od lekárov, odborníkov kompletný zoznam, na čo všetko ma nárok žena na preventívnej prehliadke. Tak veľa chcem?

mogaa
6. jan 2019

@podnikateľ155 ale tu si na stránke žien ktoré sú na MD alebo sa pripravujú na tehotenstvo, toto nie je lekárska stránka, tu je šanca že ti odpovie lekár minimálna - a ešte s tvojim arogantným prístupom "Žiadam od lekárov, odborníkov kompletný zoznam...."- to by som povedala že až nulová🙂

zara0201
6. jan 2019

@podnikatel155 Rozsah preventívnej prehliadky určuje zákon 577/2004 o rozsahu zdravotnej starostlivosti uhrádzanej na základe verejného zdravotného poistenia a o úhradách za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov.

Preventívnu prehliadku dospelých vykonáva všeobecný lekár pre dospelých, s ktorým poistenec uzatvoril dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti. Právo na preventívnu prehliadku má každý občan Slovenskej republiky starší ako 18 rokov 1 x za dva roky, alebo jedenkrát ročne pokiaľ je evidovaný darca krvi, darca orgánov alebo tkanív.

Na preventívnej prehliadke poistenec u všeobecného lekára získa prehľad o svojom zdravotnom stave, o možných rizikách vyplývajúcich z rodinnej i osobnej anamnézy.

Preventívna prehliadka by mala trvať dlhšie ako 30 minút. Lekár začne prehliadku pohovorom, v ktorom sa sústredí na riziká vyplývajúce z rodinnej anamnézy, pracovnej záťaže a životného štýlu, skontroluje stav očkovania (napr. tetanus a pod.). Nasleduje komplexné vyšetrenie celého tela od hlavy po päty, a to pohľadom, pohmatom, poklepaním, posluchom, skontroluje pulz a tlak krvi. Súčasťou prevencie je aj prehliadka zameraná na kardiovaskulárne choroby. V rámci preventívnej prehliadky pacient absolvuje aj odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia (moč chemicky, močový sediment, glykémia, krvný obraz vrátane trombocytov, sedimentácia krvi, vyšetrenie kreatinínu). Vyšetrenie cholesterolu a triacylglycerolov sa vykonáva u poistencov, ktorí dosiahli vek 17 alebo 18 rokov a u poistencov starších ako 40 rokov. Súčasťou vyšetrenia u poistencov nad 40 rokov je aj EKG záznam činnosti srdca. Pacientom nad 50 rokov alebo s pozitívnou rodinnou anamnézou karcinómu hrubého čreva a konečníka sa vyšetruje aj prítomnosť krvi v stolici.

Týmto vyšetrením sa dá odhaliť rakovina hrubého čreva a konečníka vo veľmi skorých štádiách, dokonca ešte v pred rakovinových stupňoch ochorenia. Takéto štádium ochorenia sa ľahšie a rýchlejšie lieči, má dobrú prognózu vyliečenia.

Podrobným vyšetrením a zhodnotením vybraných parametrov (metabolizmus tukov a cukrov v krvi a orientačné vyšetrenie moču) sa dajú objektívne stanoviť riziká vzniku tzv. civilizačných ochorení. Akékoľvek podozrenie na vyššie riziko je dôvodom ďalšej diagnostiky a následnej liečby. Neoddeliteľnou súčasťou preventívnej prehliadky je aj poradenstvo o zdravom spôsobe života. Dozviete sa ako predchádzať vzniku ochorení, ktoré vás môžu ohrozovať a ako si máte chrániť svoje zdravie. Spolu s lekárom nájdete možné príčiny chorôb a tiež spôsob ako ich odstrániť.

Všeobecná zdravotná poisťovňa, a. s. si v dnešnej dobe čoraz viac uvedomuje dôležitosť prevencie vzniku vážnych ochorení vzhľadom na význam zachovania zdravia poistenca, jeho kvality života, ale aj ako jednu z možných ciest ovplyvňovania nákladov za poskytovanú zdravotnú starostlivosť, preto osobitne uhrádza náklady za vyšetrenie prítomnosti krvi v stolici už od 40 rokov veku.

podnikatel155
autor
6. jan 2019

@mogaa Neviem čo je pre Vás arogantné, ale nechám to tak. Som v kategórii "Moje zdravie" a nie mamičky na materskej. 🙂

veronikaszabova
6. jan 2019

@podnikatel155 nejde o kategoriu, ale o forum.

dskjhfdlkdjhl
6. jan 2019

@podnikatel155 ja teda neviem, ale ak ma 48 rokov, tak to je este pomerne mlada zena, aby si toto dokazala sama zistit. Ja mam o rok menej, chodim pravidelne. V jej veku ju mozu poslat na mamograf, na ekg, ak ma napr. problemy s krcovymi zilami, tak aj do cievnej ordinacie, samozrejme ide na krv, prejde s nou anamnezu, ale v prvom rade tam musi ist. Predpokladam, ze je svojpravna, teda si to sama aj vybavi. To nie je ziadna 90-rocna babicka, ktorej toto treba vybavovat a zistovat. A uplne zbytocne sa tu rozculujes nad odpovedami, ak chces vediet presne, zavolaj jej obovodakovi.

podnikatel155
autor
6. jan 2019

@veronikaszabova Asi máte zlý prehľad o tejto stránke fórum. Nie je to len pre mamičky na MD, ale je tu aj sekcia Zdravie. A zdravie sa týka od batoľát po xy vek. 🙂

veronikaszabova
6. jan 2019

@podnikatel155 🤣🤣🤣🤣

podnikatel155
autor
6. jan 2019

@veronikaszabova Pekný večer. 🙂

dskjhfdlkdjhl
6. jan 2019

@podnikatel155 podstatne je, ze vy mate prehlad🙈

zuzik307
6. jan 2019
podnikatel155
autor
6. jan 2019

@dskjhfdlkdjhl Sloboda slova, to Vám neberiem. Pekný večer

caroline_
7. jan 2019

Mimo tému, ale podľa mňa toto už dávno nie je stránka len pre mamičky a budúce mamičky. Keď chce niekto poradiť a niečo hľadá na googli, tak ho to pošle sem nakoľko sa tu neustále diskutuje a nie len o "mamickovskych" veciach. Preto su tu aj rozličné kategórie diskusii.

podnikatel155
autor
7. jan 2019

@caroline_
Áno, súhlasim s Vami. Keď si človek rozklikne rôzne diskusie na tejto stránke, nájde rôzne témy zo života.