Preventívna mastektómia

lenusik108
19. júl 2017

Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.

1988majka
19. júl 2017

@lenusik108 nezazila som ale ak napr. mas BRCA1 BRCA2 alebo inu mutaciu je to - ak sa pozerame do buducnosti - zivotzachranujuci vykon. je to velmi tazke podstupit a hlavne ked si mlada a zdrava ale dnes su uz nastastie aj moznosti prsnych implantatov a podobne.

lenusik108
autor
19. júl 2017

Mám BRCA1, preto mi to odporúčajú. Čakajú ma nejaké konzultácie s doktormi a uvidím...
Nemôžem totiž nájsť žiadnu kočku, ktorá to preventívne podstúpila a vedela by mi povedať aké to je...

tslobik
19. júl 2017

@lenusik108 Ahoj, môžem sa opýtať ako ti to zistili, resp. prečo si si to dala zisťovať? A čo to znamená? Aká je pravdepodobnosť, že ochorieš a kedy??? Kedy má človek nárok na toto vyšetrenie? Ďakujem.

lenusik108
autor
20. júl 2017

Ahoj, sestra mojej mamy zomrela na rakovinu prsníka pred 13 rokmi, ale ešte keď žila, jej doktorka navrhla, či by si členovia rodiny nedali urobiť genetické testy. Trvalo roky, kým dačo vyskúmali, ale nakoniec zistili, že moja mama je "iba" nosič a gény BRCA1 preniesla na mňa. Časom sa riziko rakoviny zvyšuje, takže som chodila častejšie ako ostatní na sono a na magnetickú rezonanciu. Pred 2 mesiacmi mi zistili zmeny, ale biopsia ukázala, že je to negatívne. Napriek tomu sa moja šanca na rakovinu prsníka zvýšila na 80% a preto mi odporúčajú preventívnu mastektómiu...
Takže ak sa ti to v rodine vyskytuje, máš nárok na také vyšetrenie a sledovanie...

tslobik
20. júl 2017

@lenusik108 Ďakujem. Moja babka (otcova mama) zomrela mladá na rakovinu prsníka. Z tej strany sú dcéra (moja teta) a jej dve dcéry (moje sesternice). Lekár mi povedal, že je dobré zistiť ako sú na tom zdravotne ony - čiže tie tri ženy z babkinej strany. Lenže problém je ten, že s nimi nie sme roky rokúce v kontakte, ani nežijú na SK, a vzťahy sú nenapraviteľne zničené. Čiže sa asi nikdy nedozviem, či to niektorá z nich nezdedila. Lekár mi len povedal, že treba pravidelne sledovať....Ale zatiaľ len sono každý druhý rok...to je celé......

lenusik108
autor
20. júl 2017

@tslobik Na to, aby si si dala spraviť genetické testy, nepotrebuješ svoju tetu ani sesternice. Tie gény na teba môže preniesť aj otec. Ak sa na to spýtaš svojho gynekologa, poradí ti. Mne to robili v Onkologickom ústave na Klenovej na Kramároch. Najdi si adresu a skús im napísať email, alebo zavolať a objednať sa...
Pravidelné sledovanie je fajn, ale obyčajné sono na toto nestačí...

tslobik
20. júl 2017

@lenusik108 Ďakujem

lenusik108
autor
20. júl 2017

@tslobik 👍 čím prv sa do toho pustiš, tým lepšie. Ja som sa po prvé výsledky dostala po 3 rokoch a po konečný záver BRCA1 po takmer 6-tich... tak to skús, za to nič nedáš a držím palce!!!

tslobik
20. júl 2017

@lenusik108 Myslím, že na to treba odporučenie lekára, ale aj tak treba splnať nejaké podmienky a jeden člen rodiny nestačí. Čiže musia aspoň traja členovia rodiny trpieť na rovnaký typ nádoru.....A to je to, že ja to neviem či tie príbuzné ochoreli alebo nie. A môžem vedieť koľko máš rokov?

lenusik108
autor
20. júl 2017

Napíš, zavolaj, zisti...

tinoci
10. apr 2018

Ahoj, je to už takmer rok, ako si hľadala niekoho s osobnou skusenostou......Momentalne riešim niečo podobné aj ja. Preventívnu mastektomiu mi odporúčajú v mammacentre v BB. Podstúpila si nakoniec tento zákrok? Budem vďačná za každú radu. Dakujem

lenusik108
autor
13. apr 2018

@tinoci ahoj, ešte stále ma to len čaká, o necelé 2 mesiace. Celú tú dobu som zvažovala pre a proti, nenašla som nikoho, kto s tým má skusenosti. Veľmi dlho trvalo, kým sa podarilo skĺbiť onkochirurga a plastickeho chirurga a keď to konečne prišlo, dostala som zápal priedušiek... možno zo strachu... 🙂 takže nanovo všetko vybavovať a znova všetky vyšetrenia... mám malú dušičku, ale snáď to bude dobré...

tinoci
17. apr 2018

Ahoj, mám to podobne, stále hľadám, zvažujem, ale zatial nič. Nikoho nepoznám, ani som nikoho, kto by túto skúsenosť mal za sebou nenašla. Ešte mám jedno sedenie pred sebou, kde budú chcieť moje vyjadrenie, či do toho idem, alebo nie. Navyše si to musím celé zaplatit... Tak ti držím palce, určite si sa rozhodla správne. Nech všetko dopadne dobre a rýchlo sa uzdravis. Ak sa môžem opýtať, kde ti to budú robiť?

lenusik108
autor
29. apr 2018

@tinoci Onkologický ústav sv. Alžbety v BA.

matka0709
6. máj 2018

Dievcata, ja som BRCA1 pozit a mam za sebou preventivnu mastektomiu. Operovali ma vsak v USA. Ak mate nejake otazky, kludne piste 🙂

matka0709
7. máj 2018

@lenusik108
@tinoci podstupila som ju v roku 2013 v USA a svoje rozhodnutie by som nemenila, som rada,ze som to podstupila. Ak by ste sa chceli pytat aj nejake osobnejsie veci, moj mail je mar.molnarova@gmail.com.

tinoci
16. máj 2018

Ahoj, ďakujem za reakciu, poslala som ti mail.

kikuskar5
16. máj 2018

Osobne nepoznam. Ale ked bola mama v nemocnici, boli tam take dve baby. Jedma s kednym prsnikom, druha uz podstupila oba, lezala tam po druhej. Ja som zatial len v sledovani, ale lekarka ma upozornila, ze podla toho, ake budu vysledky a podobne, ze moze to prejst aj do tohto, bo som sa na tuto moznost pytala a ja osobne nad tym vlastne sama uvazujem, sla by som do toho, ale to som ja, tak ako mojej mame vsetci hovoroli, ako sa isto zlozi a ze nevie do coho ide, ked im povolila toto a podobne (nakoniec aj keby nechcela, musela by), tak ako sa nezlozila ona a bola s tym stotoznena na 100 percent, ja som s tym stotoznena uz teraz 🤔 ale neviem co to obnasa, ani nic, len teda, ze mama mi spomonala tie dve mlade baby, co to dobrovolne podstupili (o jednej mi hovorila, ze ziadala o to sama, nebolo to na odporucanie lekara, sa o tom bavili, ze preco preventivne)

tinoci
16. máj 2018

Zajtra mám ešte konzultáciu, tak uvidím, čo nové sa zase dozviem. Jedno už viem, celé si to musím zaplatiť. V mojom prípade totiž poisťovňa tento zákrok nepreplatí. už zostáva len otázka áno, alebo nie :( verím, že každá jedna, čo do toho išla, alebo ešte len ide, to nerobí z rozmaru. Aj také názory totižto počúvam :(

jvlo
16. máj 2018

Mamina mojej kamarátky to zažila. V jej prípade bolo pár komlikacii, najskôr vybrali žľazu, potom dali dnu dáky implantát, ktorý dopĺňali fyziologickym roztokom a v poslednej fáze vložili silikón

cecilia68
16. máj 2018

Myslím, že by som neváhala ani minútu a podstúpila zákrok....Život je predsa dôležitejší, ako prsník....a v dnešnej dobe sú implantáty, neriskovala by som.

matka0709
17. máj 2018

@tinoci precitala som mailik, odpisem este dnes, dufam, ze dodam odvahu a silu, ja som mala 27 rokov v case operacie a dodnes som tuto volbu ani raz neolutovala. Tiez ma vtedy mnohi odsudzovali a vraveli,ze sa teraz kazdy bude opicit po Angeline Jolie ( ja som bola operovana den po tom, ako oznamila,ze to podstupila,cize nijak raz by som za jeden den nestihla takuto operaciu naplanovat), avsak kto to nezazil, kto nevidel v rodine umierat ludi na onkologicke ochorenie a jemu samemu davaju vysoku sancu,ze bude chory, ten nech sa radsej nevyjadruje...nevsimaj si hlupe komenty ludi. Ak by si neskor ochorela, nebude to ich zivot, nie ich deti budu plakat a trapit sa, nie oni budu podstupovat chemoterapie a bojovat o zivot, tak nech sa staraju o svoj zivot. A ty by si si len buchala hlavu o stenu, prevo si ich pocuvala, ...im by to max bolo luto a zili by si dalej svoj zivot. Ty pozeraj na seba a svoje deti 🙂 odpisem vecer na mailik 🙂

endorfina
25. jún 2018

@lenusik108
Aj mne potvrdili mutaciu genu BRCA1 a tiez citam a uvazujem o preventivnej mastektomiou. Moja mama momentalne bojuje s CA vajecnikov a tiez ma tento gen. Ja mam 31 rokov a dve deti tak som viac menej rozhodnuta. Budem konzultavat aj s gynekologom. Ako ste dopadli zienky co ste to absolvovali? Vsetkym drzim palce

matka0709
26. jún 2018

@endorfina uz sme 3 kocky, ktore si piseme, dve to mame za sebou,jednu to este caka,vsetky 3 sme BRCA1. Kludne mi napis mail, tam mozme viac popisat 🙂

montemotherone
26. jún 2018

@matka0709 do čoho sa ti už ľudia nebudú vŕtať 😰 fakt sú schopní závidieť aj chorobu....

majka238
21. júl 2018

@matka0709 ahoj, mozem sa opytat kde si absolvovala operaciu a kolko ti si trvalo zotavenie? Tiez ma to caka.

matka0709
22. júl 2018

@majka238 ahoj, ja som bola operovana v USA, ale to bolo pred este 5 rokmi, kedy ma tu lekari vobec nepodporovali. Musim povedat, ze to sice nie je dlha doba, ale za ten cas na Slovensku nastal velky pokrok co sa tyka tejto problematiky a dievcata uz nemaju problem si vybavit lekarov na tuto operaciu. Mne so vsetkym trvalo zotavenie cca 5-6 mesiacov. Ale myslim,ze sa to da aj skor. Operacia pozostava z 2 zakrokov. Pocas prveho vsetky zlazy vyberu a vlozia tzv.expander, co je taky vacok, kam ti potom budu pravidelne vpichovat fyziologicky roztok ( toto naplnanie neboli), aby roztiahli miesto pod svalom pre implantat. Pri druhom zakroku vymenia expander za implantat. Ta druha operacia vsak uz zdaleka nie je taka narocna ako prva.

majka238
22. júl 2018

@matka0709 no mne bolo povedane ze pojde len o jeden zakrok,pri ktorom sa odstrania zlazy a hned sa vlozi mensi implantat.

matka0709
22. júl 2018

@majka238 aha, no kazdy to ma inak...ale aj jednej kocke, s krorou si pisem a ktoru operovali asi pred mesiacom a pol, budu robit 2 zakroky. Teraz jej davaju tie naplne..mozno zavisi aj od lekara,co odporuca on z vlastnych skusenosti...

boruss
17. sep 2018

Ahojte zienky, nasla som vas po dlhom študovani poškodeného génu brca1, 2... Dnes mi potvrdili jeho poškodenie s rizikom na 80%. Mam 35, dve malé deti (3,1)a je mi z toho smutno. Viem, že sa zatiaľ nič nedeje, ale tiež sa budem rozhodovať, čo ďalej. Ci chodiť často na kontroly a dúfať... alebo dat odstrániť vaječníky a prsia. Ako ste na tom tie co ste tu písali? Mate zákrok za sebou? Ďakujem za odpoveď