Prestala som fajčiť, dostala som Covid-19 - komplikácie

tutohore
15. jún 2021

Ahojte. Mám 26 rokov a pred zhruba 5 týždňami som dostala Kovid a po 2 tyzdnoch som ho so stredne ťažkým priebehom prekonala. Vždy, keď som doposiaľ ochorela tak ako prvé mi chytilo priedušky keďže nemám krčné mandle. Takisto to bolo aj teraz. Prešiel mi kovid, vsetko bolo zasa v normále, no pár dní potom, ako som už bola negatívna som zacala pri kazdom zakaslaní poriadne pískať. Nevedela som ci to pripisovat kovidu, alebo fajceniu. Pred ôsmimi dnami som prestala fajcit. Fajcila som 12 rokov, no posledny rok som to znizila na nejake 4 - 5 cigariet denne. Prilezitostne to bolo niekedy aj 10-12. Poviem Vam ze sa to zlepsilo, piskajuci kasel mam uz len obcas - ale najviac to pride na mna tak vecerom... dnes som si sla pocvicit a chytilo ma to znova. Do toho este aj take suche brchtanie ze koniec. Hlieny velmi nevykasliavam. Sem tam mi nejake “stoja v krku” ale nedusim sa hlienom... Je to skor taky suchy kasel. Ako som prestala fajcit tak mavam vecer bolesti pluc. Tie som zasa doposial nemavala. Mal to uz niekto z vas? Moze byt aj ten “piskajuci” kasel sposobeny fajcenim? A ta bolest pluc.. niekde som citala ze to maju ludia ktory prestanu fajcit. Prosim poradte ☹ pripisovali by ste to fajceniu alebo kovidu ? Mam s tym este pockat? Nechcem hned bezat za doktorom ale zasa na deuhej strane mam z toho aj trocha strach.

syslik81
15. jún 2021

fajcila si 12 rokov-tvoje pluca sa nevycistia zo dna na den trva im to mesiace .. a zatazovat este sportom je dalsi zabijak na ne .. ja som prestala pred 11 rokmi a vykasliavanie pisakanie kaslanie bolo priserne a dlho no jedneho dna sa urovnaloa som ok ... treba vydrzat zdtavo jest a chodit na cerstvy vzduch sportovat pomalsie

ivetulik
15. jún 2021

bež za doktorom. rontgen veľa napovie.

bagre
15. jún 2021

@tutohore vylúčila by som najprv kovidové komplikácie a ak bude všetko ok, tak už potom len počkala kým sa to dá do normálu

tutohore
autor
15. jún 2021

@syslik81 to viem že sa nevyčiastia zo dňa na deň, len to že mi to prepuklo takto po korone :-/ preto som sa preľakla.. a možno to tak malo byť, aby som sa spamätala a prestala fajčiť. Čiže so športom opatrnejšie ? Dobre vedieť.. lebo všade som čítala ako šport pomáha pro čistení pľúc... ale asi som začala veľmi zhurta. Ďakujem ❤️

tutohore
autor
15. jún 2021

@ivetulik práve toho röntgenu sa bojím ☹ ale asi to budem musieť absolvovať

bimbambim
15. jún 2021

Pre pokoj duše absolvuj RTG pluc prípadne z krvi vyšetrenia ešte

tutohore
autor
15. jún 2021

@bagre veď len ako vylúčiť tie kovidové komplikácie. Veď to že neviem čo môže byť z kovidu a čo nie ☹ čiže tiež by ste ešte počkali? Som v hroznom strese zo všetkého :( bojím sa že mi ten kovid nejako natrvalo poškodil pľúca alebo priedušky ☹ tak preto tak strašne dúfam že vše, čo sa mi deje je z fajčenia

bagre
15. jún 2021

@tutohore skočiť k doktorovi, to doma nezistíš, po rtg budeš vedieť na čom si. Ak bude rtg čistý, tak budeš spokojnejšia že je to len pozostatok cigariet...

ivetulik
15. jún 2021

@tutohore Aj aj som sa bála a? a som tu. Dobre sa pomodli a strach zmizne :D

tutohore
autor
15. jún 2021

@ivetulik tiez ste absolvovali röntgen po Kovide ? Dopadlo všetko v poriadku ?

mogaa
16. jún 2021

@tutohore no ak si po covide, plúca sa regenerujú dlho aj pol roka, takže ano môže to byť z covidu ale aj z fajčenia(keďže si dosť fajčila)......osobne by som ešte s lekárom počkala, lieky na covid ani postcovid nie sú, rovnako nič nie je ani ak obmedzíš fajčenie....ak teda nekašleš , tak len počkať až sa to zregeneruje....ale rovnako si mohla dostať bezpríznakový zápal plúc....ak sa bojíš a plúca ťa bolia stále - tak lekár....urobí RTG prípadne ťa pošle na plúcne...

mogaa
16. jún 2021

@tutohore ale ka ťa tie plúca bolia len večer, tak je veľmi nepravdepodobné že je to zápal plúc, skôr je to z covidu a tam jedine čakať až sa plúca zregenerujú

akbara77
16. jún 2021

@tutohore fajcila som 20 rokov a nič také som nemala .Podľa mňa je to dôsledok covidu.Isla by som k lekárovi, pretože tu sa nevyliecis

mogaa
16. jún 2021

@akbara77 hej pre istotu k lekárovi ísť môže, ale ak je to z covidu alebo toho fajčenia, smola.....tam s tým ani lekár nič neurobí, plúca sa musia zregenerovať a to trvá aj pár mesiacov....tým že ju plúca bolia len večer by to nemal byť ani bezpríznakový zápal plúc, lieky na postcovid neexistujú takže ten lekár jej veľmi nepomôže - okrem ukludnenia že ide o postcovid😉

akbara77
16. jún 2021

@mogaa no mna by určite viac ukľudnil lekár ako MK

andrea_82
16. jún 2021

Ja som v živote nemala cigaretu v ústach, kovid som mala v januári, úplne ľahučký priebeh. A napriek tomu vždy, keď idem behať, tak sa mi zle dýcha a na druhý deň kašlem. Takže cítim, že pľúca ani po 5 mesiacoch po korone nie sú OK. Daj tomu čas, určite by som s cvičením začínala opatrne.

poopsie
16. jún 2021

@mogaa ako môžeš vypustiť takú demagogiu🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️že lieky na post covid neexistujú.... Niečo ako symptoblmaticka liečba ti nič nevravi?

Autorka smer lekár, rtg pľúc nebolí... Môžeš mať aj suchý zapal pľúc... Nehľadaj diagnózu na internete...

mogaa
16. jún 2021

@poopsie no schválne , čo ti dá lekár na bolesť plúc po Covide? lebo teda ja poznám viacerých čo mali po Covide pretrvávajúci kašel či bolesť na hrudi či ťažšie sa im dýchalo a teda od lekára nedostali nič, len pomohol čas....zápal plúc by to síce mohol byť ale plúca by autorku neboleli len večer ale aj cez deň, nie iba v určitom čase - teda večer (a cez deň a v noci nie)

poopsie
16. jún 2021

@mogaa každý vnímame bolesť ináč, moja teta sa dostala do nemocnice so suchým zapalom pľúc po kovide s bolesťou žalúdka.... Takže by som to nezlahčovala, že nechoď k lekárovi lebo ti nedá nič...

ivetulik
17. jún 2021

@tutohore vsetko nasvedcovalo kovidu. Ale ina diagnoza. Rok steroidi a kontrola o rok