Ahojte, je možný prenos boreliozy materským mliekom? Viete o nejakých konkrétnych prípadoch? Ja asi boreliozu mam (dnes som bola na testoch) a mám malého syna, ktorého som 1 a pol roka kojila a teraz mi to vŕta v hlave 😕
@lindusss2016 ďakujem 🙏
Tiež mám boreliózu, teda už preliečenú a kojila som 7 mesiacov. Konzultovala som to s najlepším odborníkom v CZ na boreliózu a ukludnil ma. Vraj sa diskutuje o možnosti prenosu, ale za svoju dlhoročnú prax to nezažil. Chcela som dať aj malého otestovať, ale povedal, že pokial je dieťa zdravé, je to zbytočné. Ešte dodám, že boreliózu som mala už pred tehotenstvom. Prečo máš ten pocit? Je tvoje dieťa zdravé ? Prípadne sa dajú urobiť testy.
Je už niekoľko štúdií, kde sa potvrdila prítomnosť spirochet vo všetkých telových tekutinach (slzy, sliny, sekret vo vagíne, ejakulat a aj v materskom mlieku), išlo ale o akútnu fázu boreliózy. Rovnako je možný prenos na plod počas tehotenstva. Teraz skúmajú liečbu pomocou disulfiramu, zatiaľ je to ešte v plienkach a ľudia sa liečia viac menej na vlastnú päsť. Odporúčam vyhľadať FB skupinu
Nie