Preležaniny a pálenie záhy pacienta na lôžku

erikad82
27. feb 2014

Dobrý deň! Obraciam sa na vás s prosbou o radu: máme doma pacienta dlhodobo pripútaného na lôžko. Začali sa nám objavovať preležaniny, neviete mi prosím poradiť nejakú odskúšanú mastičku? Taktiež niečo na čo pomôže od pálenia záhy,nejaké potraviny alebo čaje? Vopred ďakujem!!!!!

luba28
27. feb 2014

@erikad82 METALIND v lekarni,..je to super,..maju hocico aj penu,aj krem,aj spray,...a hlavne to vetrajte a polohujte,...na palenie zahy soda bicarbona v tabl,...sulinka voda,....zuvacky

ajka30
27. feb 2014

@erikad82 kedysi boli tie menalind produkty aj na predpis, treba si pozistovat na co vsetko ma dlhodobo lezaci pacient narok. Dokonca aj na navstevy osetrovatelky zadarmo. Aspon kedysi to tak. bolo. Avsak ziadny lekar ( cest vynimkam) Vam sam od seba nepovie na co vsetko mate narok, treba zistovat...A tie Menalind produkty su dobre. Plus treba stale polohovat, otacat aj na brucho. Prajem vela sil.

slavuska30
27. feb 2014

@erikad82 ahoj, aj obvodný lekár myslím môže predpísať tieto veci, je to limitované množstvom na mesiac. Menalind rada je výborná, krém je vhodný na začínajúce dekubity, nie na už otvorené, olej môžete premasťovať celé telo, pena je vhodná na čistenie po stolici. Z lacnejších je výborná rybacia pasta na začínajúce dekubity. Dôležité je polohovanie chorého, dostatok tekutín, čisté a suché prádlo. Na to polohovanie je celkom fajn aj detske plavacie koeso slabšie nafuknute, obalíš do návlečky a podložiš pod zadok, aby si mu odlahčila zadok. Tiež vám obvodák môže na základe prepúšťacej spravy alebo odporučania urologa, či gynekologa predpisať podložky alebo plienky v pripade pomočovania, alebo úniku stolice..

janinah
27. feb 2014

skúste roztok Dermacin,dá sa aj na predpis a vtedy sa neplatí.....o preležaninách ,liečbe aj prevencii sa dá veľa pogooglovať,preto ja sa o tom nerozpisujem..

kiki68
27. feb 2014

ked nasi opatrovali,tak viem,ze obvodna vsetky tieto veci,ako spreje na cistenie,masti bez problemov predpisala, Hlavne polohovat,aby neboli prelezaniny, tie sa potom velmi tazko riesia.

matafri
27. feb 2014

na palenie zahy Anacid alebo sladke mlieko.

stanulienkat
27. feb 2014

@matafri sladke mlieko urcite nie, ved prave sladke prekysluje zaludok.
Na prelezaniny polohovat,polohovat,polohovat!!!!

ivet1371
28. feb 2014

v lekarni ti poradia je mast aby nemal preležaniny a potom je taka ked už su preležaniny.a dostat možno to je aj na predpis taka podložka

katinka71
28. feb 2014

pohovat kazde 2 hodiny,,my v robote mame taky ako vankus na kojenie a to podkladame od ramien po stehnatak aby lezal raz na jednom a raz na druhom boku,pozor aj na päty aby sa nedotykali poslele aj tam sa casto robia pod kolene vankus aby mal tie päty volne,na dekubity pozivame Allevyn naplaste len nevie ci su aj na slovensku menia sa kazdy 3 den,naskor sa dezinfikuje bez alkoholovym roztokom ako napr,betadine,potom podla ordinacie pouivame Med lekarsky .alebo Aquacell a lepime tym Allevynom to uz ked su,na to mame cely managmet na osetrovanie dekubitov,podla stupna rany,a na prevenciu to polohovanie,natierenie pokozky,

beah
28. feb 2014

Ahoj, ja som pri babke používala Dermochlorofyl sprej /bol výborný na menšie dekubity/, poradil mi ho ošetrovateľ z ADOSU. Na väčšie dekubity, ktoré mimochodom vznikli babke v nemocnici " perfektnou starostlivosťou" 😠 mi odporučil roztok, ktorý dal zarobiť v lekárni /názov žiaľ už neviem/. Určite sa treba spýtať obvodného lekára na to, či by nemohol niekto z ADOSU chodiť k Tebe a pomôcť s ošetrovaním. Dobrý ošetrovateľ Ti poradí aj s polohovaním, presne ukáže ako a čo. Ja som mala šťastie na ošetrovateľa, ktorého práca bola aj poslaním a naozaj to tak bral. Veľmi mi pomohol práve on.

matia35
22. dec 2015

Dobrý chcem sa opýtať babka má na päte dekubit čím by to trebalo preplachovať,umývať teda čo je najučinnejšie a akú masť použiť? dakujem