Prehodený režim deň - noc

santiago_segura
11. jan 2023

Sú tu dve témy s nespavosťou tak som uvažoval spýtať sa tam ale predsa len ja to mám tak teochu inák. Ja spať viem riadne 8h ako treba len mám prehodený režim. V noci neviem spať aj keby som hocijako chcel, a deň prespím. Proste že čítal som že sú 2 typy ľudí: Ranné vtáča a Sova. Ja som typ sova. V noci som plný energie, vtedy všetko robím, vzedy žijem, ale svet sa mi neprispôsobí tak bohužial na ranných zmenách trpím (tak ako niekto na nočných) a keď mám voľno tak neviem ísť k lekárovi alebo vybavovať si veci všeobecne lebo podstatnú časť dňa prespím. Poobede je pra mňa ako ráno ja vtedy začínam žiť. Na nočnej zmene som fit ako rybyčka, kým ostatní sú ako zombie s kávami a energeťákmi... Proste že telo si tak zvyklo a má to úplne vymenené. Skúšal som to presunúť ale nejde to. Aj keď mi hovorievajú známi a rodina že choď už spať neponocuj lebo ráno vstávaš tak im odpoviem že pomohol by len rajský plyn! Darmo keď si dám aj nejaké uspávadlo volnopredajné vôbec ani necítim. Neviem večer zaspať, proste musí prísť ráno a sním príde aj môj čas spánku.

evica17
11. jan 2023

ja ked som to mala posunute, ale nie až tak ako ty (4-11hod), tak vtedy pomohlo nieco, kde rano o 6tej už musim fungovat, nejaka povinnost (ja som vtedy chodila citat do kostola na ranne omse), a cez den si nelahnut vobec a velmi rýchlo to preslo na vecerne spanie najneskor o polnoci. lenže ty ak robis na smeny, ty to budes mat tazsie, stale prehadzane, neviem aky system robis, ci 2+2+2 alebo tyzdnovky, ale to telo sa bude musiet stale prisposobovat pracovnym smenam

santiago_segura
autor
11. jan 2023

Robil som aj 2+2+2, aj týždňovky, aj dlhý krátky týzdeň. Takže dlhodobo sa mi organizmus rozlaďuje už celé roky a potom keď mám dovolenku že celé týždne doma tak telo ostáva rozladené a neviem si teda to volno poriadne užiť. Normálne sú volne dni a dovolenky na to aby si človek vybavil úrady, lekárov, STK na auto, a proste veci čo počas práce nestíha... Ale ten prehodený režim mi je nanič leno v noci neviem nikam ísť, všetko zatvorené, môžem len upratovať, a sedieť pri telke. Cez deň by som mal možnosti ale to prespím. Napríklad išli sme na výlet do ZOO ako partia dve autá bolo super len sa vyrážalo ráno o 7 a ja celú noc nespím a potom v aute som chytal mikrospánky kým ostatní sa smaili kecali, počas návštevy ZOO a zámku si všetci užívali deň a ja oťapený ako zombík lebo vtedy ja mám čas spánku. No koho by to bavilo takto žiť?

zobaka
11. jan 2023

akoze da sa to nasilu obchadzat, ale kedze od mala som nocny typ a rano vstavat je pre na vzdy mala smrt, osobne si myslim, ze sa to neda zmenit, nocne mi vyhovovali, cez den pokial susedia nerozbijali zbijackou mury som sa vedela vyspat, naopak pri praci, kde som zacinala skoro som v noci trpela nespavostou a domov chodila odrovnana

santiago_segura
autor
11. jan 2023

No, presne ten istý problém mám ako zobaka. Som proste nočný typ. Jedine si hladať zamestnania kde sú iba nočné? Napríklad nočný strážnik a také?

santiago_segura
autor
11. jan 2023

@zobaka inák máš pekné vlasy 🙂 ty si skúšala s tým bojovať? Že nejako to nasilu posúvať. Pri zmenách sa to nedá ale napríklad počas dovolenky keď si chcem užiť volno tak som skúšal že vôbec neisť spať ráno a vydržať, tým pádom by som teoreticky mal večer zaspať. Ale ráno na mňa príde taká ospalosť že mi padá hlava a zaspím. A zase som tam kde som bol.

marca12
11. jan 2023

Tebe by pomohlo najst si pracu na jednu smenu. Od rana do poobedia,ziadne poobedne,nocne. Nie je normalne takto zit,ze po nociach buntosis a cez den spis. Aj ja som nocny typ,rano vstat je neskutocne utrpenie pre mna,ale nejdem do takych extremov,ze by som zila v noci. Je nemyslitelne,aby clovek premrhal takto zivot.

santiago_segura
autor
11. jan 2023

Tam je tá zobaka to isté má od mládí...

zobaka
12. jan 2023

@santiago_segura dakujem, teraz mam tmavsie uz, no musela som sa prisposobit okolnostiam, novej praci, kde som zacinala skoro, ale za niekolko rokov sa mi nepodarilo to nejako sa prisposobit tomu ako je nastavena bezna spolocnost, z prace som prisla tak znicena az mi bolo fyzicky zle a na na hodinu, dve som si musela pospat, kolko krat som si povedala, ze by som chcela byt "normalna" a vstavat ako ludia bezne vstavaju, su fit a vydrzia do vecera, mozno je to nejaka indivudalna chyba v nastaveni mozgu, alebo neviem, kazdopadne vekom som zistila, ze nie je cesta sa nasilu prisposobovat, ale pocuvat svoje telo, aj ked to vedie k problemovemu zivotu, lebo akekolvek vytrcanie zo systemu nie je akceptovane

santiago_segura
autor
12. jan 2023

@zobaka práve to je ten boj že systém sa neprispôsobí nám. Lekár nám nedá potvrdenie že nesmieme pracovať cez deň ale iba v noci leno vtedy sme čulí, lebo systém to neuznáva. Podľa systému má človek spať v noci a kto to tak nerobí má proste smolu. Mám rovnaký problém ako ty. Ponocovanie, buntošenie je pre mňa automatické. Poviem ti ako to mám ja a porovnáme: Ja keď po dennej zdriemňem tak potom už absolútne v noci nezaspím! A keď nezdriemnem ajtak sa mi deje to čo tebe že vstávanie je peklo, na dennej som ako zombík, tak si vždy poviem snáď už dneska zaspím, cestou domov chytám mikrospánky v autobuse, a jakmile prídem domov ožijem a už neviem zase zaspať. Chápeš ráno a v prvej časti dňa ma láme, a hneď po práci keď už je priestor na spanie tak ožijem ako prichádza večer. Proste môj čas spánku je ráno na začiatku dňa, telo je tak naprogramované, tak nemá zmysel nasilu skúšať prípravky na spanie keď mi ajtak doteraz nezaberali. My nemáme poruchu spánku, mi máme len dobu spania posunutú inde. My by sme lekárovi nie to mali hovoriť že nevieme večer zaspať ale že máme zle nastavené biologické hodiny. Nielen zmennosť to robí lebo aj keď som bol na dlhšej PN alebo nezamestnaný ajtak som tak spal že naopak. Proste telo je tak nastavené.

santiago_segura
autor
12. jan 2023

Ale sú tu témy že bábatká/deti majú prehodený režim tak môžu prípadne napísať ako to riešili. Možno zaberie aj na nás. Len som ešte nevidel tému kde by dospelý trpel tým. Ale čo vám teda zabralo na tie deti? Možno zaberie aj na nás.

zobaka
15. jan 2023

@santiago_segura no tak to mas fajn, ze sa poobede preberies, ja nie, vacsinou rano uplne mimo, trochu sa preberiem okolo obeda a potom o 16tej kriza, ze som si musela doma po praci pospat, samozrejme zase v noci neskoro zaspala, plus budenie, alebo absolutna nespavost, nieco strasne, jedine pri nocnych som netrpela, po nocnej pokial susedia netrieskali a nevrtali som spala vyborne

santiago_segura
autor
15. jan 2023

@zobaka veď to máme rovnaké. Na nočnej som aj ja v pohode a po nočnej sa úplne dobre vyspím. Zaujímavé je to že po nočnej ráno som ospalý že nemám problém lahnúť a normálne sa vyspať. A tento pocit by som potreboval večer. Ale neni, darmo ja lahnem proste nezaspím. Po nočnej je to úplne také príjemné že spal by som jak v bavlnke, že proste ťahá prirodzene na spánok. Ale večer tento stav nemám vôbec. Toto by ma zaujímalo ako to navodiť. Cez rannú som celú polovicu dňa oťapený a ospalý, keď sa ešte vraciam domov vtedy mám ten pocit o ktorom hovorím že uplne ma ťahá spať. V autobuse chytám také mikrospánky že čítam fórum, chatujem, a vypadne mi mobil z ruky a padne mi hlava. Mám problém byť hore. Alebo keď čítam časopis tak isto zrazu mi vypadne z ruky a mikrospánok. Úplne sa premáham. Jakmile vystúpim a zo zastávky už mám pohyb ako idem domov, medzitým vybavim v meste co treba cestou, obchod, pošta... Vtedy ma totálne tá ospalosť prejde a doma už som plný energie a neviem zaspať vôbec. Ako keby telo bolo nastavené na taký režim je medzi 16:00 a 3:00 je deň a medzi 6:00 a 16:00 je noc.

santiago_segura
autor
16. jan 2023

Nno zobácius si tu? Nám teraz začína deň! 🙂 včera čo som spravil išiel som spať pred deviatou že nech sa nepovie... Lebo ako mi vidia ešte online na sociálnych sieťach o polnoci tak už hneď že “čo nespíš? ráno vstávaš!” a už to ide... ja že ale čo narobím keď neviem zaspať? Oni že nepozeraj TV, nerob žiadne činnosti. lebo preto nevieš spať, lahni si, zhasni a lež kým nezaspíš... (mudrujú čo nikdy tento problém nemali) tah rekú dobre... Pred deviatou som umyl zuby, vyvetral izbu, dal si magnézium aj melatonín. všetko som vypol, zalahol. zhasol... No hádajte čo sa stalo? ... Do polnoci som nevedel zaspať len tak som ležal a bol pri vedomí so zabretými očami. Tag rekú na čo mi je lahnutie si pred deviatou a nič z toho nemám? Išiel som robnako nevyspatý na do práce ako bežne! Tak som sa už dnes vyprdol na to. Keď raz neviem zaspať darmo sa budem nútiť keď telo nechce. Toto nevedia tí laici pochopiť.

gta5man
2. dec 2023

Otázka je čo sa s tým dá robiť. Lebo to neni že nespavosť ale iba prehodený biorežim lebo cez deň sa normálne vyspím 7-8h cez deň mi to proste ide, vtedy cítim tú oťapenosť, stále ma to ťahá spať. A v noci som plný energie že keď aj viem že by som mal spať tak len ležím v tme a som hore a absolútne neviem spať.

Lieky na spanie: vyskúšal som približne 3 druhy z tých voľnopredajnýxh a nič. Žiadny účinok. Proste ja viem zaspať len keď príde tá moja hodina, tá skutočná ospalosť. Viete tak aj lekárovi čo poviem? Keď ja vlastne nemám problém so spánkom len to mám naopak ako netopier. Na to mi nebude chcieť vypísať silnejšie sedatíva.

Skúšal som už niekolkokrát experiment že som nasilu ostal cez deň keď ma to ťahalo spať. Celý deň som bol ako zombík a na vecer som ožil. Proste telo sa nedá oklamať. Raz sa mi podarilo organizmus tak vyčerpať že som síce zaspal večer ale po pár dňoch sa to zase postupne vrátilo tam kde to bolo. Proste ako keby som bol netopier a spanie cez deň berie moje telo ako samozrejmosť.