Ahojte dievčatá ktoré ste mali preeklampsiu. Po cisárskom/pôrode vám všetky problémy vymizli alebo ste sa museli liečiť? Vysoký tlak, strašné opuchy a bielkoviny v moči (problém s obličkami)..
ja som mala a lieky na tlak musím užívať
U mňa boli hlavne bielkoviny v moči, vysoký tlak som nemala, pečeňové hodnoty zvýšené (ale to som mala aj pred tehotenstvom), po cisárskom som si ešte 3 mesiace pichala Fraxiparin, chodila som pár mesiacov na kontroly na hematológiu, nefrológiu aj u hepatológa som bola, hlavne kvôli tomu, či je všetko v poriadku...dôležité pre mňa bolo, že dcérka je zdravá, takže ani som nevnímala nejaké prípadné moje zdravotné problémy...
Do mesiaca odislo. Odvtedy 2 porody za sebou a coskoro treti..
Ja som mala vysoký tlak a opuch hrozný. Opuch sa vstrebal asi po mesiaci a lieky na tlak som vysadila cca po troch.
Bielkoviny v moči som nemala tak sa neviem vyjadriť. Ale musela som nosiť napríklad okuliare po pôrode. Zhoršil sa mi hrozne zrak a už aj ten je v poriadku. Či to súviselo s preeklampsiou alebo by som to mala aj tak nikto nevie.
@ivangeline dalsie tehotenstva si nemala preeklampsiu? Lebo ja sa toho dost obavam, ze sa to zopakuje.
Po prvom cisarskom pre preeklampsiu sa tlak upravil do dvoch týždňov. Po druhom cisarskom kvoli tlaku (preeklampsia sa nestihla rozvinúť) tiež sa upravil do 2 týždňov. Po treťom cisárskom sa tlak aj cukor ( preeklampsia sa nerozvinula, "len zas ten tlak" , pribudla cukrovka) upravili tiež do dvoch týždňov. Na kontroly nechodím, nedá sa s tromi deťmi.
V prvom tehotenstve preeklampsia s bielkovinou v moči, opuchnuta som bola tak, že by ma človek nespoznal, tlak zavratne vysoký.. aj sa kvôli tomu vyvolával porod.
V druhom cukrovka. Po tehotenstvách sa všetko upravilo bez liečby. Nutno dodať, že teraz (6r po druhom) to už nekontrolujem.
@ropucha6 Nie. Nikdy som popravde nemala ani vysoky tlak,preto som zo zaciatku nechapala co to je za unava a divny pocit v hlave.. Cely zivot mam nizsi tlak,som bledsia a malo zeleza.. len to prve tehotenstvo sa akosi zadrziavala vo mne voda a preslo to do preeklampsie. Hrozne vysoky tlak som mala. Aj ten spodny. Po cisarskom som za tyzden tolko cikala ako nikdy. :D
Mňa poslali po pôrode na interné, no priznám sa, že som tam nešla. Tlak sa upravil cca do mesiaca, opuchy odišli 2-3 dni po pôrode dcéry. Ja celkovo nerada behám po lekároch, takže som sa aj na toto vykaslala, hoci som možno nemala.
Ja som mala bleikovony v noci, tlak cez 200.
Ale po cisárskom brala dopegyt ešte asi mesiac, a potom všetko ok. Tlak sa upravil zase na moje hodnoty že 100/60. Po Tom mesiaci som už neuzivala nič.
@ropucha6 ja som mala pri tretom dietati, zacalo sa mi to len v 36tt., ale iba vysoky tlak, bez opuchov a bielkovin. S liekmi som to potiahla do 39tt., potom vyvolali. Tlak sa upravil cca do mesiaca, ale po 2 mesiacoch od porodu mi zacala hypertyreoza, tlak siel hore, aj pulz, plus som mala dalsie prejavy, takze potom som bola zase na Thyrozole a Concore. Dovolili mi dojcit.
Ked som otehotnela 4.x, bala som sa, co bude, ale zazracne sa mi ukludnila stitna zlaza, mohli mi vysadit lieky, bola som relativne ok s tlakom do 38tt., potom vyskocil dost vysoko, nasadila som si hned Dopegyt, to bolo pred Silvestrom, 2.1. som mala poradnu v nemocnici. Tlak po 4 dnoch na Dopegyte, ked som oddychovala, normalby, ked som prisla na poradnu, namerali mi 160/100, CTG bol taky nijaky, dcerka spala. Podla mna z toho Dopegytu. Hned ma poslali na porodnu salu, ze porod radsej vyvolat, robili mi ale najprv oxytocinovy test, ci predsa nebude sekcia, ale zvladlj sme to klasicky. Nakoniec placenta bola ok, aj dcerka. Mne tlak klesol na 24 hodin aj bez liekov na 115/70 a potom zase siel rapidne hore. Znova mi dali Dopegyt. Odchadzala som z porodnice s tlakom 150/95 na 3 Dopegytoch denne, doma som musela pridat dalsie 3...☹. Po tyzdni doma tlak 185/125, volal mi muz zachranku, dali mi len magnezium, na dalsi den zase sa to splhalo hore, volala som kardiologovi a predpisal mi Amlopin. Beriem 2x denne 5 mg, tlak okolo 120/92. Bude to 6 tyzdnov v pondelok a stale to beriem. S tymto mi povedali, ze kojit mozem. Z Dopegytu som mala depresivne stavy a bola som hrozne ospala. Ani mi nezaberal...No a kedze mam za chvilku 40r., 4 deti, tak dalsie uz neplanujem.
Ale poznamka: prve dieta som mala ako 30 rocna a po porode mi tiez vyskocil tlak, ale upravil sa sam do 2 tyzdnov. Pri druhom som nic s tlakom nemala, az neskor, po 6 mesiacoch tu hypertyreozu.
Po vsetkych 4 porodoch som opuchla az po porode a opuchy mi presli az doma. Ale rodila som v BB a kto to tu pozna, tak vie, aky hic je tu na izbach, to opuchne snad kazda z toho vzduchu tam 🙄.
Baby a vsetky ste brali Dopegyt po porode, ci ine lieky? Kojili ste? Ja mam obavy, ale primar zo SUSSCH v BB mi aj 2x zopakoval, ze s Amlopinom dojcit mozem. Tak snad ano. Lebo mlieka mam ako kravicka, s prepacenim...😆
@nevenka ja som mala len dopegyt a dojčila som áno.
Ja som mala dopegyt, amlodipin, magnezium, ebrantyl a odsavala som, resp. dojčila.
@nevenka ja som mala uz v 35tt 6 dopegytov, 2x betaloc aj agen…a aj tak tlak okolo 180/110. K tomu kombo liekov na pecen. Mlieko sa mi vytvorilo po cisarskom uplne minimum na 5ty den, kojit som ani nezacala, nebolo z coho, doktorka mi rovno povedala, ze s tymi liekmi to nepojde.
Inak mne opuchy aj tlak isiel do par dni dole. Cize u mna v pohode. Mne sa tak ulavilo zeny, ako isli tie opuchy prec.
@kiki68 jj, pisala som, ze mne to nepomohlo. Mne indikovali riziko preeklampsie uz na zaciatku. Do 32tt vsetko ok, potom zacal tlak aj ine problemy, prvykrat som bola v nemocnici. Potom ma este pustili, ale za dva tyzdne som isla znova, do toho ma aj seklo. V 36+0 uz povedali, ze to musia ukoncit. Zial doktori ma strasia, ze sa to zopakuje, tak hladam inspiracie u zien, ktorym sa to uz nestalo 🙂
@ropucha6 podla mna si dobre dopadla, ze tak dlho to drzalo. Mne povedal rovno, ze drzat do 28tt je zaklad uspechu. Potom uz to vedia piplat. Takze viac menej mozno mame stale stastie v nestasti. Ako nasadila by som lieky aj druhy raz a dufala, ze potiahnes este dalej. Ja si myslim, ze u mna by som to bez liekov nedala ani do 24tt, mne to zacalo blb it okolo 10tt tym tlakom a opuchmi. Po tom Thromboass som zazracne odpuchla. Cize asi sme stale este dobre na tom. Druhy raz to prist nemusi. Uvidis ake budu vysledky okolo 12/13tt na to riziko.
Po pôrode bolo všetko v poriadku. Ešte keď som bola v nemocnici som už mala normálny tlak. Ja som opuchnutá nebola, len tlak (v deň pôrodu 180/120) a bielkoviny v moči som mala
u nás kvôli tomuto manžel už nechcel druhé dieťa, podľa neho to bolo dosť riziko, aj keď ja by som to riziko brala ...len aj pred tým som mala jeden missed ab...a pritom si myslím, že som nemala až také komplikácie
žienky ja som mala preeklamsiu pri všetkých troch tehotenstvách, ale dve dcérky sa narodili na termín teda vyvolávačkou a tá tretia je predčasniatko akútny cisársky som mala rodila som 36t+4 dni a malá mala 46cm a váhu 2170g nemusela ani do inkubátora
Ja som bielkoviny v moci nemala, za to vsetko ostatne ano - vysoky tlak, diabetes, pecenove enzymy, rozpad krviniek…mozno by dosli aj bielkoviny, ale v 36tt mi museli uz urobit sekciu. Cca do dvoch tyzdnov po porode sa mi vsetky parametre upravili, ostal mi jeden liek na tlak, aj ten uz viacmenej neuzivam. Po 4 mesiacoch pojdem znova na kontrolu.