Prednison 5 mg - nežiadúce účinky po dlhodobom užívaní

11. júl 2021

Dobrý deň všetkým,
Chcem sa Vás opýtať tí čo beriete dlhodobo (niekoľko rokov napríklad) tento liek v 5 mg dávke aké máte z toho nežiadúce účinky po dlhodobom užívaní.
Zmena tváre, ochlpenie, zádrziavanie vody, vysoký krvný tlak atď....

viktorka124
11. júl 2021

Dobrý deň, kortikosteroidy dokážu pekne pošramotiť hormóny. Ja som síce len pribrala keď som ho užívala, ale to som ho brala len pol roka. Takže po dlhšej dobe to môže byť pokojne aj niečo viac.

lusyyy36
11. júl 2021

Ja som ho brala len týždeň v infúziach a stacilo. Bolesti hlavy veľmi silné, zadrziavanie vody, bolesti Kopien (uz som nevladala chodiť), na wc som chodila asi kazdych 10 min

autor
11. júl 2021

Ďakujem za odpoveď, mňa skôr zaujíma dlhodobé užívanie. V tejto nízkej dávke.

jaroe
11. júl 2021

Brala som asi rok. Nepribrala som, lebo som sa zámerne krotila v jedle a mala som vtedy len krátko po 20tke. Mesiacikovitej tvári som sa žiaľ nevyhla, to mi vadilo najviac, lebo mám aj prirodzene guľatu tvár - s prednisonom to bol fakt des. Ochlpenie mi tuším tiež robilo starosti, ale to všetko sa po vysadení stratilo...

jaroe
11. júl 2021

@jaroe ale vlastne ja som síce dlho užívala takéto nízke dávky, no úplne na začiatku liečby do mňa naliali litre kortikoidov....teda možno pri 5mg takéto NU mať nebudeš...

pseudomonas87
11. júl 2021

Ahoj, 5 mg je veľmi malička dávka, akonáhle máš dávku pod 10 mg, čo je pod hranicou Cushingovho syndrómu, nemali by sa prejaviť nepríjemné neziaduce účinky ako nabratie váhy, strie, pergamenova koža, mesiacikovita tvár. Naďalej treba ale samozrejme brat vitamín d a Calcium, kvôli možnej osteoporóze. Pravidelny, vhodné zvolený pohyb je tiež dôležitý, ak sa jedná o ženu, čo menstruuje, ženské pohlavné hormóny nás chránia ešte pred osteoporózou. Ja by som sa dávky 5 mg nebála, dlhodobo som brala oveľa vyššie kortikoidy a keď som klesla pod 10 mg bola som super Happy. Neboj, hlavne nech to drží ochorenie na uzde, nech už je akékoľvek. Ak máš nejaké otázky, kľudne napíš.

pseudomonas87
11. júl 2021

Ešte jedna vec ma napadla, brala som aj Omeprazol , na ochranu sliznice žalúdka,ale pri vysokých dávkach, pri takej malej dávke to už asi ani nie je potrebné, presne neviem.pri vyšších určite áno.

akirlu
11. júl 2021

Mama berie Prednison 5mg uz roky a nestazuje sa na vedlajsie priznaky. Ja som brala 60mg tyzden a dva mesiace som nemohla poriadne spat.

autor
11. júl 2021

@akirlu ďakujem a má mesiačikovitu tvár? Alebo nemá tento vedľajší účinok

akirlu
12. júl 2021

Co je presne mesiacikovita tvar? Nevidim nejake vyraznejsie zmeny na jej tvari. Kamoskin otec bral dlhodobo ale vyssie davky nez 5mg a ten vyzeral v tvari kusok spuchnuto. Uz teraz neberie a vyzera ako volakedy.

pseudomonas87
12. júl 2021

@akirlu ja som mala typicky mesiacikovitu tvár, ale keď som šla pod 10 mg, zmizlo mi to.

lili69
2. máj 2024

Ahojte je tu niekto kto berie Prednison a má nežiaduce účinky ako ja ?beriem už viac ako tretí mesiac 40mg keďže mi neklesajú hodnoty štítnej žľazy.mam mesiacikova tvár ,slabosť v nohách nepostavíme sa samostatne zo stoličky a nehovoriac po schodoch je to utrpenie.davky mi neznižuje ale pravdepodobne operacia má čaká štítnej žľazy.je tu niekto čo mal také problémy z liekov.

72iveta
2. máj 2024

@lili69
Ja užívam Prednison 27 rokov, každý deň udržiavacu dávku 5 mg, no pri zhoršení minimálne 25 mg no dlhodobo aspoň 4 týždne. Tento rok som to nezvládla pri 25 a dodávali mi 200mlg hidrokortison. Nie je to žiadna sláva, začínam trpieť neuropatiou dolných končatín, odchádza mi ľavá oblička a pečeň mám ako najhorší alkoholik. Myslím si, že na 52 rokov som poriadne zrumplovaná.

anetuska72
21. nov 2024

@lili69 ahoj ano beriem teraz davku denne 60 mg zacinala som 100 postupne klesam Mam vsetky priznaky svalovu slabost.tocenie hlavy a tecie zo mna ako z kona.Nehovoriac o zmenach nalady a nespavosti.