Po roku kvôli zdravotným problémom sme boli na bicykli.
Tak som si to konečne užila spravili sme ľahkých 20km.
Na druhý den nič a dnes sa cítim ako zbitá pes
Boli ma chrbát brucho hrudník všetko môže to byt s bicyklovania?
Dakujem za vás čas a odpoved.
Krasny vecer
Samozrejme 😅
@pribinak mala som predtým ale rok som nič nerobila okrem bežných veci ale žiadny sport
Jasné, že áno. Nemáš kondičku, to je všetko, postupne ju nadobudneš 🙂
no po roku kondicku uz nemas, takze 20km z “nicoho nic” je dost…
postupne, pomaly,.. radsej menej, nez to chciet naraz dobehnut a sposobis si nejake zranenie, problem, ktory ta odstavi na dalsi rok
Svalovica prichadza 48h po namahe. Cize ak ste boli v nedelu tak svalovica pride az v utorok.
Mne sa to tiež stáva že na druhý deň svalovica len tak začína, ale "pozajtra" je najhoršia
@fotoportret ty si ale veľmi múdry.
Kvôli zdravotným problémom som nemohla žiadny šport rok .
A
Predtým som mala toľko pohybu.
Keď nevies tak nerýp .
keď si predtým mala "toľko" pohybu, musela si občas mať aj svalovicu, aj keď ľahšiu, takže vieš, že nasledujúci deň bolí, ten ďalší bolí oveľa viac a potom odoznie. A áno, je to z bicyklovania, z čoho iného?
Skontroluj si aj spravne nastavenie bicykla v zmysle vyska sedla a kormidla, aby si to mala dobre aj na chrbat.
Potvrdzujem že to je určite svalovicu a prejavuje sa dva dni po námahe. Ja už roky bicyklujem a svalovky nemám ale stačí mi že umývam okná a svalovka je tu. Svalovicu je preťaženie svalov alebo ich častí a je to popretŕhanie svalových buniek. Niektoré sa proste roztrhli a to bolí. Nie je to kyselina mliečna ako si veľa ľudí myslí. Kyselina mliečna je odpadový produkt svalovej bunky po spálení cukru a kyslíka. Je to ako výfuk v spaľovacom motore po spálení kyslíka a benzínu. Musí sa dostať z mitochondrie bunky von. Pri prechode bunkovou stenou sa kyselina mliečna mení na laktát čiže na soľ kyseliny mliečnej neviem ako sa presne volá. Tak ako kyslík a cukor k bunke privedie krv tak odpad laktat odvedie preč lymfatických systém. Trénovaní športovci poznajú tkzv prah laktátu. Je to výkon svalov alebo tepový pulz pri ktorom už lymfatických systém nedokáže odvádzať laktát z tela von a hromadí ho vo svaloch. Ja mam prah laktátu na 164 úderov za minútu a je to tepová frekvencia, pri ktorej dokážem ísť časovku napríklad 30 minút. Čím vyšší prah laktátu, tým vyššia trénovanost. Cez prah laktátu sa dá ísť ale len pár minút a je to bolestivé. Svaly začnú pichať hneď počas výkonu. Po oddychu sú nohy tuhé a ťažké ale nebolia ako svalovka. Stačí ich po výkone chladiť a zaťažiť ľahkým pohybom vtedy sa laktat vyplaví zo svalov von. Aj masáže pomáhajú. Preto cyklistom po dojazde etapy chladia nohy preto ich vidieť ešte jazdiť na valcoch a preto ich večer poriadne silno vymasírujú. Tak Sorry za teoretické vysvetlenie ale niekomu možno pomôže alebo rozšíri obzory. A ty sa netráp, ak si nemohla bicyklovať odporúčam ti začať pomaly. Mal som rok pauzu po operáciach a viem aké to je. Začni na bicykli po rovinke a sleduj si čas nie kilometre. Prvý den si daj 30 minút ľahká jazda na ľahkých prevodoch. Len toč pedálmi a netlač do nich. Tepová frekvencia niečo nad 100 a otáčky nôh aspoň 86 za minútu - frekvencia šlapania jednej nohy. Druhý deň pauza. Potom zvysuj čas po 5 minutach každý druhý alebo až tretí deň. Zvysuj až na dve hodiny a tepovu frekvenciu zvyšuj tak aby si mala pocit že ideš poklusom. Odhadujem okolo 120-130 úderov. Musíš cíti mierne zadychanie ale máš pri tom byt schopná rozprávať. Je to takzvaná druha tepová zóna - vytrvalostná poklusová. Prvých 50 hodín žiadne kopce. Rozšíria sa ti cievy a budeš mat vynikajuci pocit. Silu zacnes pridávať až po 50 hodinách. Aj to len vo forme intervalov. To znamená krátkych zvýšení tempa od pár sekund po max. 5 minút. Šprint az neskôr a len do 20 sekúnd. Potom sa ti zvýši výkon. Ja idem napríklad v druhej tepovej zóne na začiatku sezôny priemernou rýchlosťou 23km za hodinu a teraz už 30km/h. Je to pohoda a ideš rýchlo. A pritom tréningy len ľahké. Naučil nás to tréner ešte v 80 tých rokoch doteraz sa takto trénuje.
Teraz s tou svalovklu si daj pár dní pauzu. Máš poškodené svaly a nešpecifický zápal. Ja som toto urobil po zranení a operáciách nohy. Zdvihol som závažie namiesto 5 krat za deň 15 krat po sebe a noha mi o dva dni visela ako handra a zápal bol veľmi bolestivý. A to bolo len 0,5 kg závažie. Ja som mal ale atrofovane svaly az veľmi. Ty máš však tiež z určitého porovnania svaly ešte atrofovane. Preto opatrne.
Ak nemáš žiadnu kondičku tak taasi zničilo aj tých 20 km