Prečo majú ľudia predsudky voči antidepresívam?

5. nov 2022

Ahojte. Zaujima ma, preco ma tolko ludi averziu k uzivaniu antidepresiv? Ak ste tu niektori taki, tak by som bola rada, keby napisete dovod. Pretoze ja osobne vnimam antidepresiva lieky ako kazde ine - ak ich treba uzivat, tak ich uzivat budem. Casto sa stretavam ale s tym, ze ludia tieto lieky vyslovene demonizuju uz len z principu. To naozaj potom radsej trpiet tie rozne prejavy ochorenia nez podstupit adekvatnu liecbu a zacat zit?

panelacikova
5. nov 2022

predsudky? takto to napíšem: minule tu bola téma, kde autorka užíva už 4 roky neurol a ani neuvažuje ona, ani psychiatrička, že ho vysadí. je to návykový liek. celkovo AD ja osobne som mala na ne nábeh, ale robila som všetko preto (sama so sebou, pomocou psychológa, rôznych meditácií apod.), aby som sa im vyhla. to, že som "žalúdkárka" a mám tráviace ťažkosti, bol jeden dôvod. druhý bol ten, že z kola AD sa už nikdy nedostaneš poriadne von, stále sa k nim budeš vracať, pretože nebudeš situácie dobre zvládať. nehovoriac o kvantách ich nežiadúcich účinkov. preto ja sa radím k tým, čo sú proti AD. iste, sú diagnózy (mám na mysli naozaj ťažké diagnózy), kde sa im človek už nevyhne. ale v poslednom čase sa stretávam s názormi, že žena má "depresiu", pretože neviem prečo, pre nejakú somarinu a už uvažuje (ona, ani sa neradí s lekárom), že si požiada o AD. tak to považujem za totálnu hlúposť.

gejb
5. nov 2022

A prečo to riešiť s inymi ľuďmi? Ak by som brala antidepresiva riešila by som to max s partnerom. Vôbec by ma nezaujímal názor iných na to aké beriem lieky...moja vec.
Kedysi sa psychicky stav vôbec neriešil, a psycholog bol tabu

stanulienkat
5. nov 2022

Nemyslim, ze je to averzia. Su to lieky, ktore pomahaju. Urcite by som sa neradila na Mk. Pretoze tu je najviac " lekarok, virologiciek, vztahovych terapeutiek, historiciek"... V dnesnej dobe uz inteligentny clovek neriesi tento druh liekov.

luscious
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
iwesska
5. nov 2022

Treba na sebe pracovat...skuste to povedat cloveku s depresiou,alebo silnou uzkostou ci obsedantnou poruchou. Tieto veci maju casto korene v detstve. To nevymazete,je to na nevedomej urovni,takze vedome sa mozete aj rozkrajat a tie stavy mat budete. Samozrejme,ze je idealne absolvovat aj psychoterapie,ale niekedy to nestaci. Zvlast v dnesnej dobe,ked na termin cakate mesiace a terapie mate tak 1x za dva tyzdne. Nejak medzitym musite fungovat,chodit do prace,starat sa o deti a ked vam telo nefunguje,tak to nejde. Ludia sa desia NU. Ano,nie je to kratky zoznam. Ale to ani na Teraflu,Ibalgine a pod.a ludia to do seba hadzu ako lentilky. Moderne AD uz navykove nie su,uz ani nemaju tolko NU a vacsinou su dobre znasane. Urcite je lepsie mat spokojny vyrovnany zivot upravou serotoninu v mozgu,nez trpiet denne vsetky moze fyzicke a psychicke stavy,ale hrdinsky sa branit liekom. Su to lieky,nie drogy.

mikadooo
5. nov 2022

Samozrejme, ak ti ich predpísal lekár, užívaj ich ako treba. Antidepresíva sú trochu zložité, lebo nástup účinku je pomalý, PLUS nemusia ti zabrať hneď prvé, čo lekár vie vyhodnotiť až po nejakom čase, napríklad dva mesiace. A následne treba AD pomaly vysadiť, tak ako dr prikáže, čiže ďalší mesiac v keli. Čiže, niekto papá dva mesiace ad a vôbec mu to nepomôže a vlastne je na začiatku a nič sa nevyriešilo. Z toho veľmi ľahko vzniká predsudok "aj tak mi to nepomôže, načo mám žrať tú chémiu". Drž sa a keby ti aj prvé ad nezabrali, mysli na to, že to nemusí byť chyba lekára ani liekov...

marion30
5. nov 2022

Pretože ešte nezažili depresiu? Ak by ano bolo by im milé dostať na to liek.. samozrejme každý liek ma aj vedľajšie účinky.. sama som brala,vysadila..dá sa ísť aj inou cestou,no človek musí byť kus preskakany a musí hlavne chcieť..existujú aj prírodné antidepresiva..nuž ale ak treba tak treba a ľudia sa vždy bránia čomkoľvek čo smeruje k psychiatrickym ochoreniam a pacientom .pritom ja pozerám na človeka ako celok-telo a duša a áno,koreňe môžu byť v detstve a rovnako depresiu si môžme veľmi ľahko vyrobiť sami ,ak sme niekde neuspeli,sklamanie atď...držím palce a počúvaj len samu seba,v dnešnej dobe nájdeš už na každom kroku človeka ktorý bud ma depresiu alebo uzkost atď.. nieje sa začo hanbiť 💗💗💗

marca12
5. nov 2022

Co si vsimam antidepresiva sa uz predpisuju na vsetko a uz pomaly kazdemu ich predpisu. Ludia sa uz nesnazia,nemaju pevnu volu,uz sa spoliehaju len na tabletky. A navyse dlhodobe uzivanie antidepresiv ma katastrofalne nasledky,ktore mozno nevidis hned,ale pocitis na svojom tele.

zuzitko74
5. nov 2022

Ja mám averziu ku každému lieku a v podstate aj ku doplnkom výživy. Lieky beriem iba v naozaj nevyhnutných prípadoch, keď sa to dá riešiť aj inak, tak sa im vyhýbam.

jana_eyre_2
5. nov 2022

Ľudia ktorí nemajú zdravotné a psychicke problémy, sa o liekoch všeobecne vyjadrujú tak akoby ich ľudia brali len tak zo srandy..

Neberiem síce AD lebo som ešte nepotrebovala, ale ak budem potrebovat, vôbec sa im nebudem brániť.. mám však napr. vysoký krvný tlak, beriem dvojo liekov, vieš koľko ľudí to už okomentovalo skôr tak že by som mala menej stresovať, pritom to boli ľudia ktorým sa vôbec nijako nezdoverujem a o mojom strese vedia nic.. vysoký krvný tlak mám kvôli genetike, obaja moji rodičia dostali v mladom veku porážky, keď poviem či mi budú pomáhať keď porážku dostanem tiež, na to mi už nikto nemudruje..

Alebo môj najmladší syn, je zrejmé astmatik,
od narodenia sa dusil kaslom, bol prvé tri roky strašné chorý, z toho nervózny.. keď sme konečne dostali lieky od imunoalegologicky a pomohli mu, tak koľko ľudia sa do toho montovalo, ake to je škodlivé dávať dieťaťu všetky tie spreje a antihistaminiká, mám skúsiť cibuľový sirup 🤦‍♀️🤦‍♀️ nikto iný ako ja však pri ňom vnoci nebdel keď sa nevedel nadychnut a kaslal tak silno až ho natahovalo.. aj teraz vie fungovať len vďaka flixotidu a ventolinu..

Nejedná sa podľa mňa o AD ako také, ale celkovo si ľudia myslia že bez liekov sa existovať dá, pokiaľ sa to netýka ich samych..

evica17
5. nov 2022

J by som nepovedala že majú predsudky voči ad ale skôr voči tomu človeku, že ten čo bere ad je nejako "mimo" a čo ja viem čo ešte. Alebo ľudia čo majú depresívne stavy,radšej to budú popierať lebo ísť k psychiatrovi je hanba alebo má.odsudia. práveže pre mňa je to lepšie a aj inak toho človeka vnímam (pozitívne) ak sa lieči,snaží sa na sebe pracovať aj s psychoterapiami a tak ,ako niekto kto má depresiu,prípadne iné psych poruchy a stále melír že nie a iba obťažuje okolie tým (mám v rodine jednu osobu, pokúsila sa zabiť, stále s avyhraza smrťou, a keď som to vravela jej deťom,tak tie ma sprdli že jej nič nie je,to len tak vraví, pritom tam je plač na dennom poriadku,negativzmus a ubližuje aj ľuďom okolo seba. Ani tá osoba to nevidí na liečenie. Tak sa žil vyhýbam takému človeku, ja si svoje psychické zdravie strážim )

liusa82
5. nov 2022

Ja si myslím že to ani nie je ani tak v liekoch samotných,ako v tom že ludia majú rešpekt všeobecne pred duševnými chorobami.Alebo sa boja ludí ktorí nimi trpia.Myslia si že sú šibnutí ked to mám tak natvrdo napísať.Tak si to takto spájajú.A potom ich démonizujú

shee11
5. nov 2022

@panelacikova prepac , ale co veta to nezmysel. Ty si mala nabeh na AD a zvladla si to. Gratulujem, ale su stavy, ked clovek nevie vstať z postele, ked je sputaný obrovským iracionálnym strachom, ničivými myslienkami, den, noc, nevie spať, nevie ist do prace, ma milión psychosomatickych symtomov, nevidí vychodisko. Len tak. Z nicoho nic. Okrem toho AD nie su návykové ako neurol. NU pominú tak do dvoch týždňov, s dobre nasadenou liecbou nie su NU ziadne. Ten kto mal/ má skutočnú psychiatrickú diagnozu, skutočnú depresiu, tazku úzkosť s OCD, ked ta vlastné myslienky vydierajú a ty sa im nevieš braniť, keď takémuto človeku povieš, ze ty si sa zo svojho stavu dostala mediaciami, tak to znie velmi, ale velmi komicky. A dalsia vec, radsej sa budem liecit AD v začiatkoch pri slabších stavoch, akoby som to mala nechať prerásť do takeho extrému ako som písala. Preto úplne chápem, ze zena matka, ked vidi, že nezvláda, tak to riesi, nečaká. To sú mudre zeny.

panelacikova
5. nov 2022

@shee11 prepáč, ale nezmyselná si ty. ak by si čítala s porozumením, čo zjavne nerobíš, našla by si v mojom príspevku túto vetu:
"iste, sú diagnózy (mám na mysli naozaj ťažké diagnózy), kde sa im človek už nevyhne"

viac k tomu nemám čo dodať.

iwesska
5. nov 2022

@marca12 Ake katastrofalne nasledky? Myslis,ze pre cloveka,co denne place,trasie sa,ma vysoky pulz,zavraty je dlhodoby stres zdravsi ako tie lieky? 🤔 Toto su take prazdne reci ludi,co nikdy nic z toho nezazili. Nic konkretne neporadia,iba skonstatuju,ze sa malo snazia. Ja vobec nechapem,preco sa aj clovek co ma rakovinu nesnazi viac,aby nemusel brat chemoterapie,oziare a porazil chorobu pevnou volou 🤔

laila22
5. nov 2022

Zväčša majú predsudky ľudia, čo žiadne duševné ochorenie nezažili a ani nepoznajú takého človeka. Nemajú skúsenosť s reálnou diagnózou, kde AD naozaj pomohli a boli zároven, poslednou možnosťou. Presne ako tu písala niektorá užívatelka, tieto ochorenia vznikajú na nevedomej úrovni, takže ak má niekto depresiu nevládze ráno vstať, nie je to to isté ako kde je niekto unavený a nechce sa mu vstať, ale nakoniec vstane, lebo musí... To isté so strachom. Niekto má úzkostné stavy, problém vyjsť z vlastného domu. Nevie si to logicky zdôvodniť. Dostať sa z týchto stavov je dha a tŕnistá cesta a na to slúžia AD. Popravde ak nie je dobrý psychiater a nepredpise správne AD, tak ani AD nepomôžu.. K tým stavom že niekto sa tu chváli, že všetko zvládol bez AD, lebo má pevnú vôľu, a pracuje na sebe, by som to prirovnala k stavu keď som mala covid. Ležala som v nemocnici so saturaciou 50, so smrťou na jazyku. Dala som to. Pomohla mi ventilácia, lekári, veľa, veľmi veľa liekov, infúzií.. určite aj vôla žiť. Kolegyňa mala covid, zvládla to doma. Kolega sa sa ma spýtal, že či to bolo také hrozne, lebo kolegyňa čo zvládla priebeh doma, že mala hrozný priebeh, že ona to rozdychala dychovími cvičeniami... Že či to nešlo aj mne.. 😂 Ja som mala poškodené pľúca na 70%, saturaciu 50 a nevládala som sa nadýchnuť na 10sekund a rovnako vydýchnuť na 10sekund. Dýchala som úplne plytko a neuvedomovala som si, že prečo. Tak som mu povedala, že ja s mojimi parametrami by som to ťažko rozdychala dychovími cvičeniami, že mne museli napojiť ventiláciu. V princípe rovnako ako by si poslal bežať niekoho zo zlomenou nohou maratón.. Tak sa zlomeniny neliečia a ani duševné ochorenia sa neporovnávajua nemudruje sa čo kto viac zvládol bez liekov. Môj skromný názor.

shee11
5. nov 2022

@panelacikova ano nasla, som tam tu vetu ( asi jedinú ok), ale nasla som tam aj kopec inych, takmer az nebezpecnych tvrdení. Napr. ,ze z kolotoca AD sa nikdy nedostaneme, ze maju kvantá NU (moderné lieky, ktoré sadnú nemajú nijak zavazne NU), ze nejaká psychistrička predpisuje pacientkne 4 r. neurol ( nie sme kompetentní to hodnotiť, nepozname benefity vs.riziká a kvalitu zivota pacientky), ze zeny pri najmensom naznaku depky jedia AD ako cukríky. Ja tede viem, ze tieto lieky bez diagnózy nedaju len tak. Len tolko 😉

marca12
5. nov 2022

@iwesska Ale ja nepisem o ludoch,ktori maju vazne problemy a nevedia fungovat bez liekov.

panelacikova
5. nov 2022

@shee11 pozri sa, ja som mala rozhovory ohľadom AD s 3 odborníkmi v minulosti aj ohľadom NÚ. tebe možno NÚ neurobia nič, mne by mohli rozhodiť črevá tak, žeby som to už "nerozchodila", keďže už teraz mám na mále..... môj stav bol v danom čase už-už takmer vhodný pre užitie AD. ja som to zvládla. tým sa nechválim, to konštatujem, nápomocní mi boli obvodný lekár, psychológ a jeden známy psychiater.

@laila22 a ani nemudrujem. AD máme nielen v rodine, ale aj u žiakov, s ktorými prichádzam bežne do kontaktu. takže nie, nie som sprostá, aby som nevedela, že sú stavy, kedy sa inak nedá. ja uvádzam, že už som nie raz postrehla nejaké diskusie v minulosti, ako sa ženy vypytovali na AD, lebo majú depresie. no prd majú. keby mali depresie, nedokázali by blbého MK ani len zapnúť a čítať, nie ešte špekulovať ohľadom AD. ako píšem, sú ťažké stavy, či už ide o ťažkú diagnózu dlhodobo trápiacu sa človeka, kedy niet inej cesty, len to do seba hádzať. alebo životná ťažká trauma - smrť dieťaťa, partnera, rodiča, atď., kedy človek naozaj potrebuje povzbudiť a inak sa nedá.

a nie, nesiahla by som po nich, ak by to nebolo už fakt totálne nevyhnutné. faktom je, že sa iste nájdu aj medzi týmito pacientami takí, ktorí to chcú, hoci by to možno tiež zvládli bez toho. ale to by bolo fakt na dlho písať konkrétne príklady, fakt sa mi nechce. dobrú chuť k obedu!

iwesska
5. nov 2022

@marca12 A co si myslis,ze ti ludia,co ich uzivaju ich beru z dlhej chvile? Tie lieky predpisuje lekar na zaklade vysetrenia,nie "na poziadanie". A stale si mi nenapisala zoznam tych katastrofalnych vedlajsich ucinkov pri dlhsom uzivani. Fakt som na ne zvedava.

panelacikova
5. nov 2022

@iwesska väčšinou s tebou súhlasím, ale porovnávať stavy, ku ktorému sa mnohokrát dostávajú ľudia (poväčšine ženy) sami, porovnávať ich s rakovinou, je dosť od veci. čo sa týka vecí, ktoré neplynú z detstva, mnohokrát stačí prevencia v istých oblastiach života, ale to je fakt na dlho a ja mám už program 🙂

shee11
5. nov 2022

@panelacikova oki, ďakujem za vysvetlenie. uz to chapem. Je to tvoja subjektivna skúsenosť a Tvoje nazory vychadzaju z nej..Neda sa ale uplatniť na vsetkych... tak sa drz

heidy222
5. nov 2022

@panelacikova antidepresíva ako napr SSRI : Citalopram, Sertralin atď (najčastejšie predpisovane) nie sú návykové. Ak si ho dá niekto zdravý, pocíti Max neklud, nebude z toho high. Často sa nesprávne hovorí o návykovosti, kvôli tomu, že sa antidepresíva musia vysádzať postupne. Nie je to ale preto, že by bol na ne závislost, ale pre zníženie rizika relapsu. Celkovo pri depresívnej poruche sú recidívy časté, avšak nie kvôli AD, toto riziko je rovnake aj u ľudí liečiacich sa nefarmakologickymi metódami.
Na druhej strane neurol sa dá označiť za drogu. Je to úplne iná účinná látka ako AD, je to benzodiazepin, v tomto prípade Alprazolam ,ktorý z tejto skupiny je najnavykovejsi. V Nemecku sa skoro nepoužíva preto.

heidy222
5. nov 2022

Pointa môjho príspevku: benzodiazepiny sa zneužívajú lebo robia high aj zdravému, antidepresíva sa ani zneužívať nedajú lebo zdravému neurobia nič, nevyriešia za neho jeho problemy

marianarem
5. nov 2022

Ja si myslim, ze tam je viac dovodov. Ludia, ktori ich nepotrebuju, maju naozaj skor predsudky voci psychickym problemom, pripadne su presvedceni, ze predsa kazdy sa musi vediet zatat, ist si zabehat, pustit si prijemnu hudbu, dat relaxacny kupel a bude po depresii. Cize pre nich su lieky na depresiu taketo veci a AD su umele svinstvo pre tych, co sa nevedia zbavit obtiazi pomocou vole a prirody.
Potom su ludia, ktori by ich potrebovali, ale tiez maju predsudky. Boja sa vedlajsich ucinkov, boja sa toho, ze sa tymto liekom a ich posobeniu zatial ktovieako nerozumie a mozno sa boja aj toho, ze ich zmenia, ze to uz nebudu oni.Alebo sa boja, ze uzitim AD sa z nich oficialne stanu blazni. A casto maju aj sami taky pocit ako to, co som popisala v prvom odstavci. Ze nejako zlyhali, nieco im nedochadza a ze clovek by sa mal vediet zatat a pomoct si sam.

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
panelacikova
5. nov 2022

@iwesska NÚ jedného z tých, čo spomína
@heidy222

Veľmi časté (môžu postihovať viac ako 1 z 10 osôb)

ospanlivosť, poruchy spánku
bolesti hlavy
vnímanie tepu vášho srdca
nevoľnosť, sucho v ústach,
zvýšené potenie
pocit slabosti (astenia)
Časté (môžu postihovať menej ako 1 z 10 osôb)

zníženie telesnej hmotnosti, strata chuti do jedla
nepokoj, poruchy koncentrácie, neobvyklé sny (nezvyčajné alebo intenzívne sny), strata pamäti, úzkosť, zníženie sexuálnej chuti, strata citov alebo nadšenia, zmätenosť, nervozita
mravčenie alebo znížená citlivosť
tras, závraty, zvonenie v ušiach (tinnitus), bolesť v svaloch a kĺboch
nádcha, svrbenie nosa, zápal dutín (bolesť alebo tlak na tvári, ktorá sa zhoršuje keď sa nakláňate vpred, upchatý nos, bolesť hrdla alebo kašeľ, bolesť hlavy, horúčka, bolesť uší, bolesť zubov alebo bolesť v hornej čeľusti)
poruchy trávenia/pálenie záhy, vracanie, bolesť žalúdka, plynatosť, zvýšené slinenie, hnačka, zápcha
problémy s močením (napr. kontrola močenia)
neschopnosť ženy dosiahnuť orgazmus, impotencia (neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu), poruchy ejakulácie
svrbenie
únava, zívanie

mimochodom,
@heidy222 ďakujem, že si ma označila, ja mám o tom informácií dosť, asi by bolo super, keby to prečítali aj iné ženy 🙂 pod pojmom "závislosť" som mala na mysli predovšetkým to, že po ich vysadení - postupnom - im časom bude opäť ten liek chýbať. nie v zmysle, ako kofeín, ale v zmysle, že sa časom dostanú do fázy, kedy to opäť "nezvládajú" a potrebujú AD. mám takú kamarátku (má už cca 53 rokov!), celý život funguje práve na tebou spomínanom Citaloprame. už ako mladá nezvládala, že sa rozviedla a ostala s dvomi deťmi. pritom jej pomáhali rodičia, aj svokra (hoci ex bol idiot, svokra bola super). vtedy šla na AD po prvýkrát (neviem, či presne tieto, o tých viem až od jej cca 38-40 veku, kedy sme sa zoznámili). už po naše zoznámenie brala AD prerušovane prakticky od mladosti. pretože po vysadení - úplnom - sa cítila cca 6-12 mesiacov celkom fajn, potom prišli ešte ťažšie stavy (bezdôvodne, život už mala naporiadku). a zase AD. a takto sa to točí dodnes. po 40-tke jej zistili ulceróznu kolitídu. nefajčiarka, alkohol príležitostne na akciách a oslavách. ktovie, či aj vedľajšie účinky liekov nemali po rokoch podiel na tom, že sa už 15 rokov trápi s UK a berie množstvo ďalších liekov, aby sa jej nerozsypali črevá.... to je konkrétna skúsenosť mojej známej. jednoducho bez tých AD si už nevie predstaviť život. a predpokladám, že takto dopadne minimálne 75% tých, ktorí na ne idú....

iwesska
5. nov 2022

@panelacikova K rakovine sa ludia tiez dostavaju sami. Hrdo sa tu hlasia zeny k tomu,ze 10r-15r neboli na preventivke a nic im nie je,jedia jedla plne ecok, piju za poharik denne,fajcia,dobu do seba HAK a potom nechapu ako "z plneho zdravia dostanu rakovinu,infarkt,trombozu" 🙄 Takyto by sa z nej tiez mohli dostat pevnou volou,ci? Takze ano s dusevnym zdravim je to uplne porovnatelne. Niekto,kto ma nabeh na psych.ochorenia a zomelie sa nieco v jeho zivote,co nevie stravit a prepukne mu to v uzkosti, depresie a pod. tak tie lieky potrebuje. Dusevne choroby su nieco ako rakovina duse,ale to vie len ten,co padol na totalne dno. Tu nehovorime o problemoch typu : "som zufala,tato bundicka v Zare je uz vypredana", alebo "som nestastna,tento rok nam nevyjde na dovolenku pri mori" 🙄

trgypadl
5. nov 2022

@panelacikova k akemu lieku /názvu patria tieto skopirovane NU?

panelacikova
5. nov 2022

@iwesska tak neviem. ak dostane rakovinu pľúc fajčiar fajčiaci 40 denne, áno, zapríčinil sa zrejme predovšetkým on sám. ak ju dostane absolútny nefajčiar, je to strašná tragédia a ani veda a medicína si tento jav nedokážu vysvetliť.
@trgypadl nech sa páči, rozklikni si. ešte sú tam dve alebo tri skupiny vedľ.účinkov, ale nechcela som to tu zaspamovať:

https://www.adc.sk/databazy/produkty/detail/cit...