Ahojte, casto sa zamyslam nad tym, co podla vas sposobuje,ze vela ludi ma v dnesnej dobe uzkosti, tetaniu, panicku poruchu? Je to tym odpadom,co jeme? To sa neda ani inak nazvat, pomaly kazdy den stahuju nieco z predaja.
Presne. Z jedovatych potravin a kazdodenneho stresu. Ludia nemaju cas oddychovat, meditovat, venovat sa psychickemu pohodliu a takto to dopada
@biglovemom nuz ale v dnesnej dobe maju uzkosti a depresie uz aj 10 rocne deti.
@biglovemom hmm ,no u niektorych jedincov aj toto mohlo dopomoct. Ja som mala vychovu podla mna super, ale zase frajerov manipulatorov.
@lonsdaleka88 ano je to výchova bohuzial…tiez som robila nevedomky chybu…
@lonsdaleka88 presne, jedovate jedlo a psychohygiena 0 bodov.
@biglovemom nerozumiem
podla mna je to výchova 70-80 te roky.
U mňa to spustilo autoimunitné ochorenie a nedostatok opory.
A ak sa chceš zdôveriť, tak si v tom izolovaná, lebo "ale prosím ťa... preháňaš... iní sa majú horšie... prestaň sa sťažovať...", pritom by stačilo aspoň trošku empatie a opory v štýle "chápem, že to máš teraz ťažké... ", a naozaj počúvať, nie len snažiť sa vyvrátiť názor,
a ešte aj očakávať od človeka, že je schopný napĺňať nároky a očakávania, ktoré predtým dosahoval, ale teraz sa to proste nedá. A potom sa človek cíti ešte aj vinný a izolovaný úplne.
Strava, prostredie, kognitívne preťaženie - zo všetkých strán sa na nás valia informácie, ktoré by sme ani nepotrebovali. Kedysi väčšina ľudí vedela tak o dianí v okolí, o svete tak max. z novín. Teraz vieme o všetkom, čo sa deje vo svete.
@biglovemom blbost, a co napriklad moja 80rocna babka? zazila samovrazdy dvoch bratov, aj vlastneho muza a xy tragedii v rodine a stale ma optimisticku mysel, a myslis ze jej mama ju vychovavala ako vdova v domacnosti ako poslednu z 13 deti respektujucou vychovou? jasne … je to presne naopak, uzkosti a tetanie maju ludia aj vo veku okolo 30 rokov, a najnovsie deti 12-18 rokov!!! tieto kategorie sa ze enormne zvysili.. a su nato aj studie ze je to sposobene mobilmi a tabletmi v skorom veku v neprimeranej miere… + tlak na vykon deti, lebo kazde musi mat kazdy den kruzok a vo vsetkom vynikat, a deti sa uz nemaju ani kedy nudit.
@biglovemom toto co pises je podla mna totalna blbost. Ja stale pocuvam viac menej iba o depresii "mladsich" ludi - narodenych 90te, 20te roky.. My z 80tych sme praveze viac "zocelení", nerozhadze nas bars aka blbost, len ked sa na teba niekto skaredo pozrie.. Tiez si myslim, ze ludia strasne teraz riesia co sa deje vo svete, politika, kovid, vojna + same hoaxy a ludom z toho prepina...
@ivanakal presne tak, dnes su skor mladi ludia poviem to tak narovinu “babovky” a nevedia riesit problemy, kazda prkotina je neprekonatelny problem, nie vsetci samozrejme, ale velmi vela ludi riesi take veci co by nam ani nenapadlo a samozrejme aj s dobou idu nove vyzvy, na ktore akoby tieto generacie nie su pripravene
Tlak na výkon v spoločnosti, zároveň človek vidí z bezprostrednej blízkosti bohatstvo rôznych ľudí.
Do toho veľká izolácia v spoločnosti...
Autorka,
to nie je v dnesnej dobe. To bolo vzdy, aj pred 100 rokmi mali ludia uzkosti, tetaniu, depresie, panicke ataky atd. Len proste sa to neriešilo, bola to hanba riešiť. Preto väčšina dediny bola bežne "spitá". Okrem alkoholu sa to bezne kompenzovalo aj nasilim. V minulosti bola úplne bežná agresivita voči členom rodiny, bežne muž zbil ženu, bežne rodicia bili svoje vlastne deti a pod.
Všimni si, koľko starých ludí je ufrflaných, nervných, volí agresorov ako fico, huliak a podobne - oni sú realne nestastní a psychika uplne v prdeli. Keby sa u nich to podchytilo za mlada, dnes by mohli byt uplne niekde inde.
Cize ludia sa nemenia, menia sa len okolnosti a situacie.
A dôvody - najčastejšie:
- absencia plnohodnotnej rodiny, oboch rodicov
- toxicke prostredie v ktorom clovek funguje
Všetko so všetkým.
Vychova strachom, porovnávanie všade a všetko.
Decká sú v strese doma a často aj v škole . Niekedy nezmyselné zákazy príkazy..ono sa to roky hromadí az raz to vybuchne.
Snáď každý dospelý si nesie traumy z detstva.
Nervak mama, despota otec, psycho učiteľ....
Aj tu je to veľa krát vidieť....miesto podpory tu ženy zlinčuju druhú ženu len preto, že má iný názor. Kruté odpovede sú od žien ktoré sú frustrované a sami majú so sebou problém...rodičia ich nenaučili láskavosti ..zrejme aj ich niekto v kuse poucoval atď....je to také koleso čo sa furt krúti dokola. Treba dosť nadhľad aby prežiť v tejto dobe.
Ďalej ekonomická ťarcha ktorá leží na všetkých čo majú hypo pôžičky to je obrovský stres.
Stačí do toho choré dieťa, rodič či príbuzný a Panické ataky majú zelenú...pozri si tv súčasnú situácii vo svete tiež nič dobré a úzkosť chytá aj optimistu...
Nie je vôbec ľahké prežiť v dobe predátorov.. a keď človek v sebe živy strach je to cesta len k chorobe...takže asi tak...
Pravdaže aj strava ale to mi príde ako menej "podstatne" .
Dôležité čím kŕmime dušu.
Stačilo keby ľudia k sebe boli láskavejši ...aj k cudzím veď všetci žijeme spoločne na tejto planéte.
Výchova, obrovský stres a tlak-od hypotéky až po nulový čas vypnúť, veľmi rýchla doba. Psychika ovplyvňuje telo a jeho reakcie. A súhlasím, ako bolo aj vyššie napísané, odsudzujúce komenty aj tu na koni, príde sa vyrozprávať človek pred zrútením či s rozvíjajucou ss depkou-že sa má spamätať, iní majú všetko horšie a bla bla. Nulová empatia, dlhodobé potláčanie emócii. Takže takí ľudia sa nezdôveria a tlakujú to v sebe, až to naplno prepukne buď aj do ťažkých fyzických chorôb, psy diagnóz atď.
@hendikep z časti mas pravdu, s tymi dovodmi, ale ak rodic funguje emocne odpojeny od dietata, ak dieta nezaziva v rodine prijatie, bezpecenie, nepodmienecnu lasku, respektujucu vychovu, ma podstatne vyssiu pravdepodobnost, ze v zivote vyhori. Plnohodnotna rodina je zaklad pre cely zivot cloveka. A dufam ze chapes pojmu pravdepodobnost.
Pisala som svoj nazor.Dieta sa nenarodí s tym ze v 45r života skoci do depresie. Je to mix výchovy, kde vyrastá,okolie atd…
@ivanakal
@lelelienka
Je to nezmysel - mam 40 a kopec mojich rovesníčiek + aj starších sa s tým boríme. Ziadne zocelenie. Sme len ludia, a darmo niekto vyzerá ako tvrdas, to nestačí.
Dnesné mladsie generácie majú tu vyhodu, ze su viac napojení tí ludia na seba, viac vnímaju svoje emocie, prezivanie, viac sa respektuju, sú k sebe laskavejsi a vedia povedat nie, vedia si seba zastat, vedia si nastavovat hranice. Su vyznamnejšie pred nami, ako my v ich veku. Preto ak maju problem, idu na terapiu, nemaju strach navstivit psychiatra.
Ja nechcem "byt zocelena", chcem byt clovekom, chcem byt zenou, chcem vediet prezivat veci, ucit sa ako s tym nalozit, vediet o tom rozppravat, riesit to a vediet aj plakat.
@biglovemom tazko vychova 70-80 roky ked tetaniu maju skor zeny okolo 30 rokov. A tie su narodene az v 90.kach. To je skor posledna etapa Millenials + Generacia Z. A prave to je snowflake pristup kedy sa zo vsetkeho robi problem, vsetko treba riesit, zo vsetkeho treba robit vedu. A potom pridu malicherne problemy a ludi sa rucaju.
Tetaniu urcite neriesia zeny ktore maju 45-55+ rokov. To je problem vyrazne mladsej generacie.
@zmrzlinka2021 byt psychicky dobre odolny vobec neznamena ze nie si laskava, nevies povedat nie ci nastavit si hranice. Ani to neznamena ze neprejavujes emocie alebo si tvrdas, to je riadna blbost. Ale ok asi sa nezhodneme, ale teda ja si vsimam skor tych mladych ze kazda blbost ich hned zlozi, mozno je to aj vekom ze este neskusili skutocny zivot. Ale maju velku nevyhodu, ja to urcite nepovazujem za vyhodu a vobec by som teda netvrdila ze “su vyznamnejsie pred nami” (asi myslis nasou generaciou 30-40nikov
Lebo dobré časy robia slabých ľudí.
@biglovemom ja by som to videla úplne opacne - generacie 40 + zažili aj nepohody, odriekanie, zákazy, prisnu výchovu...a tak to bolo po cele strocia...
Dnes mladí 20+, ktorí práve uzkostami trpia viac, boli drzani ako vo vate, žiadne stresy, prebytok,... A pride prvý životný problém v práci a nedávaju to...
@ina2405 to bude aj to. Generacia ktorej je teraz cca 30 rokov zazili len dobre casy. Absolutny rozkvet kapitalizmu, dostatku, rozvoj techniky, vyborne zdravotnictvo s porovnanim s minulostou, dostatok jedla, sloboda, bezpecie. A zrazu prisiel koronavirus, zrazu prisla vojna, zrazu treba platit sialene hypoteky a zisti sa, ze sa treba obmedzovat, treba sa nekonecne starat o deti ... do toho vsetci chcu pekne handry, vsetko hned, deti vrestia a su drahe a narobia co chceme, niesu peniaze, uz sa neda cestovat ako to bolo par rokov dozadu .... a hura tetania na svete.
Lenze to co je, je totalne vykupene starsou generaciou. Ti sa tu topili v chorobach, nedostatku, blbom zdravotnictve, neslobode, utlaku a rezime. Presunut generaciu Z niekde 50 rokov spat do CeskoSlovenska kde bol utlak kam sa pozries tak sa obesia na najblizsej hruske do 48 hodin.
Divis sa?
Žijeme v nie najlepšej dobe, náklady z roka na rok rastú, cez vysoké ceny platíme plán obnovy, fikovu rentu a ostatné výmysly vládnej verchusky, enormné zisky energo baronov, vojnu s kremelskym psychosom, štedré úplatky pre hajzlov na regulacnom úrade a tak ďalej.
Ak nie si ďaleko za vodou nikdy nevieš kedy sa prepadnes do chudoby. Platy síce rastu (ako komu) ale rast cien nekopiruju. Zamestnávateľa nezaujíma že ti náklady stúpli o 20-30 percent, plat ti o toľko nezvýši. Pred 10 rokmi bolo 1000 eur krásna výplata teraz je to zobracenka, problémy majú ľudia s príjmom 1500, o pár rokov budú aj tí s príjmom 2k pracujúca chudoba. Pokiaľ sa ľudia nepamätajú a budú voliť v hesle "chcem aby sa mal sused horšie" tak sa väčšina ľudí bude mať zle a budú trpieť uzkostami a ďalšími chorobami.
@katka700 tak neviem kolko mas rokov, ale dnesna doba je politicky skutocne neidealna ale stale mas slobodu slova, moznost cestovat, pristup k zdravotnictvu, neutlaca ta iny stat, nepodliehas rezimu, jedlo mas kontrolovane statom, deti ti chodia do statnych skol, vsetci chodite do statneho zdravotnictva, mas moznost MHD, mozes si vybrat auto ... takze ano, je nejake krizove obdobie co sa tyka vedenia statu, ale zase z toho nerob, akoby sme tu umierali hladom bez zakladnych potrieb. Zase az tak zle sa fakt nemame. Robis z toho cirkus humberto.
Snowflake :D
- prehnané nároky na človeka z každej strany;
- sme zamotaní v kolotoči povinností a slobodná vôľa je potláčaná. Musíš toto, pretože na to nadväzuje zase tamto a dobre si rozmyslíš či to nespravíš a dostaneš sa do problémov, ktoré je napokon ťažké riešiť;
- často sa stretávame s egocentrizmom u ľudí, s ktorými sme nejak prepojení (rodina, kolegovia) a doplácame na nich... väčšinou sleduje človek svoj vlastný prospech bez ohľadu aký dopad to bude mať na teba;
- vnútorne nevysporiadaná minulosť a nekonečné sebaobviňovanie;
- digitálna spoločnosť;
- zdravotné problémy (fyzické), ktoré súvisia s nedostatkom času a peňazí na regeneráciu;
- a áno, jasné že aj zlá životospráva... Veľa veľa faktorov má dopad na duševné zdravie. Ale u každého je spúšťačom niečo iné...
@biglovemom Preboha, kde si vzala teóriu o výchove v 70,80 rokoch?
Som z tej doby, ale teda toto sme doma nemali a dovolím si tvrdiť, že to tak nemala väčšina mojich spolužiakov či kamarátov. Naopak rodiny spolu viac komunikovali na dennej báze, so susedmi, priateľmi.
Iste, výnimky boli. Ale výnimky. Nie plošne, ako ty popisuješ.
@kittykat22 Nie každého vyložil bocian u rezesovcov, tak sa nerozdrapuj a rešpektuj iný názor.
Keď tou slávnou mhd budeš cestovať každý deň potom nám daj vedieť či sú vlaky kde stojíš na 1 nohe v chodbicke a fuci na teba sneh fakt tak super.
Z tepla autíčka zo sumracnej sa fajn komentuje.
A neviem o akom štátnom zdravotníctve tocis. Tí čo nemajú známosti za lekárov platia.
@katka700 ala ja denne cestujem MHD a velmi sa mi to paci 😅 Mame doma 2 auta a ja nejazdim ani jednym z nich. Rada cestujem MHD a nevadi mi vobec skoro stale stat :D A ty platis za zdravotnictvo? :D Takze ked ides s detmi k pediatricke na kontrolu tak tam nechavas 200e? :D Ked budes potrebovat operaciu slepeho creva tak mas doma 2000e pod vankusom?
Prosim ta, si totalny snowflake ufnukanec a hysterka. Presne tieto kecy ake mas a ten pristup aky mas, ti coskoro prinesie Tetu Tetaniu :D
Nie … podla mna je to výchova 70-80 te roky.
…tvoj nazor nikoho nezaujíma…chod sa ukľudniť do izby…výchovne facky, potláčanie emócii(preco reves .dam ti jednu aby si dôvod mala)
Títo ľudia sa vďaka týmto vychovám nenaučili správne riešiť konflikty , nenaučili sa správne spracovať emocie ….
A raz to proste pride….a vidim to aj vo svojom okoli aj v rodine.