Pre chybu zubárky som prišla o zub

24. aug 2023

Ahojte, potrebovala by som poradit, co sa da v takejto situacii robit. Pred par tyzdnami som bola cez vikend na zubnej pohotovosti so zapalenym korenovym kanalikom. Zubarka mi tam urobila trepanaciu a zub nechala otvoreny s tym, ze mam ist v pondelok k svojmu zubarovi, nech mi to dokonci (urobi endodonciu a tak dalej). Isla som teda tam, ale “moj” zubar z kliniky, kam chodim, prisiel na to, ze je tam nezastavitelne krvacanie a pravdepodobne perforacia. Priznal, ze on s tym nema ako mlady zubar velke skusenosti, tak ma poslal na konzultaciu k svojej sefke. Ta potvrdila, ze je to naozaj perforovane, doslova prevrtany koren zuba skrz az von do kosti. Bolo to na takom mieste, ze ta perforacia sa uz nedala nijako opravit, cize zub musel ist von. Povedala mi, ze to nemohlo vzniknut prirodzene, kedze na tom zube bola pred rokom robena hlboka plomba, mam RTG spred 6 mesiacov, ktory je uplne v poriadku. Cize to vzniklo pri tej trepanacii na pohotovosti.
Ci si to ta zubarka z pohotovosti vsimla, co sa jej “podarilo”, a zatajila mi to, alebo si to ani nevsimla, to netusim. Da sa toto nejako riesit? Minimalne dostat vratenych tych 45 €, co som za take super osetrenie zaplatila? Ze ma neminie implantat za 1000+ €, kedze to proste vidno, to ani nehovorim. Chystam sa im do tej ambulancie, kde tato zubarka robi a kde prevadzkuju pohotovost, napisat mail, aspon aby vedeli, ze sa take nieco stalo, len uplne neviem, co tam vlastne napisat a co mozem alebo nemozem ziadat.

deti95060810
24. aug 2023

myslím že máš nulové šance ...

koniarova
24. aug 2023

@deti95060810 tiež myslím.

daniela2202
24. aug 2023

No a ja som prišla o zub vďaka COVIDU.... vtedy zubári nemohli vŕtať, iba trhať...tak vytrhol, lebo ma bolel .... koho teraz zažalujem

dzulli1980
24. aug 2023

Tak predpokladám, že zapálený koreňový kanálik sa prejavoval už dlhšie, či? ... kvôli čomu si nešla k svojmu stomatológovi? ... lekár na pohotovosti rieši len urgentné prípady ... či si čakala, že Ti urobí komplexné vyšetrenia a na základe toho sa rozhodne?

gemerka17
24. aug 2023

No to keď začneš čítať fóra aké prešľapy vyparatili zubári, tak máš týždeň čo robiť. Ak sa pacient sťažuje, ze zubar urobil zle odviedol svoju prácu, tak zubár sa v týchto prípadoch bud zataji alebo bude extrémne nepríjemný. Potrebuje sa takéhoto pacienta zbaviť, aby si chybu nemusel priznať. Čo sa mu vďaka svojmu správaniu alebo prístupu podarí.

kacena4
24. aug 2023

ty chces zalovat dr. z pohotovosti za to, ze ty si si zanedbala svoj chrub... pochybujem ze uspejes. uz ked sa ti musi opravovat zapaleny zubny kanalik na pohotovosti je to tvoja chyba...

deti95060810
24. aug 2023

mne otcov kamarát - zubár vytrhol omylom zdravý zub... mala som 20 r?
čosi zamrmlal že sa pomýlil a pokračoval v trhaní ďálej...

autor
24. aug 2023

@dzulli1980 Neprejavovalo sa to nijak. Vyslovene mi zacal byt vo stvrtok citlivy na teple a studene, to som si povedala, ze sa objednam k svojmu. V piatok v noci, ked som sa sprchovala zrazu bolest strasna, ale este mi ako-tak zabral Brufen, ale potom uz v sobotu absolutne nic nezaberalo a takym stylom ma to bolelo, ze som ledva otvorila usta. Tak som sla na pohotovost. Ja chapem, ze mi tam neurobi komplet endodonciu, ale ak ten zub pri osetreni perforuje, je to proste chyba toho lekara. Neviem, o akych komplexnych vysetreniach hovoris. Rontgen ma rovno na kresle, vsade sa tym chvalia, ze ho tam maju a pouzivaju na tej pohotovosti. U mna ho ani nepouzila a urobila zakrok, ktory sa na pohotovosti robi bezne.

majki_ki
24. aug 2023

@kacena4 to nie je celkom pravda, poznám ženu, ktorú muž bil a tým jej spôsobil, že jej rada zubov odumrela. Ani len netušila, že už nie sú ok, kým nezačali jeden po druhom bolieť... Bežne sa to stáva aj deťom pri páde na ústa

autor
24. aug 2023

@kacena4 Nezanedbala som si svoj chrup. Ten zub bol uz opraveny, rok bez problemov fungoval, absolutne bez bolesti. Moj zubar mi to tak vysvetlil, ze zial, bol tam hlboky kaz (lebo mi ho predchazajuca zubarka zaplombovala po nedostatocnom vyvrtani, cize pekne pokracoval dalej), cize sj vypln hlboka a ze moze ten zub po case zareagovat zapalom. Potial v pohode. Ved by sa vycistili kanaliky, urobila endodoncia, pripadne dala korunka, aby nebol krehky, a zub by sluzil dalej. Ale tu sa niekomu posmykla ruka a pri cisteni kanalika zasiel hlbsie, ako mal, a bolo to neopravitelne.

marlent
24. aug 2023

@kacena4 toto sú také kecy..mam podobnú skúsenosť ako autorka...na preventívky chodím.. všetko OK po večeri som mala pocit ze mam niečo medzi zubami nejaké zostatky šla som si umyť zuby a použila zubnú niť.. zrazu šialená bolest ze sa mi ani nadýchnuť nedalo...pod plombou som mala kaz...skončilo to ok...ale nie vždy sa jedna o zanedbanie.proste sa to stane. Mnoho x o tom človek netusi

dzulli1980
24. aug 2023

Ty píšeš o kaze ... autorka o zapálenom zubnom kanáliku ... kus markantný rozdiel, či? ... čiže nemáš podobnú skúsenosť ako autorka ... zub nezačne bolieť z hodiny na hodinu, vždy je predtým citlivý na studené/teplé, pri umývaní zubov "nevinne" zabolí atď. ...
@marlent

marlent
24. aug 2023

@dzulli1980 ver mi ze nie.. nebol citlivý absolútne na nič

timilv
24. aug 2023

Ja sa musím zastať autorky, mne minulý týždeň čistili koreňové kanáliky na jednom zube. Išla som k zubárovi s tým, že mám fakt zo dňa na deň nejaký citlivý zub, ale nevedela som ani presne ktorý lebo som to cítila tak v strede medzi dvoma zubami... On hneď spravil snímok, pozrel na snímok, potom na sestričku, zasa na snímok, potom na mňa. Prišiel ku mne, opatrne poťukal po zube či bolí, hovorím nie. Potom tam trochu fúkol nejakým prístrojom studený vzduch, hovorím, to mi trochu vadí. On že mám zapálený koreňový kanálik, že ten zub je v takom stave že nechápe že neodpadávam od bolesti. Chvíľu aj váhal, či vôbec má význam ho opravovať a nevytrhne ho, ale keď videl, že nebolí tak ho skúsi zachrániť. Sedela som tam skoro dve hodiny, robil tri koreňové kanáliky 😂 ešte asi 2-3 dni bol zub trochu citlivý, ale už nie na studené a teplé, ale ako po zákroku a teraz je už úplne ok 🙂 tiež to prišlo zo dňa na deň... hneď som mu volala, ako som to začala cítiť, lebo mal akurát muž dovolenku, tak som mu šupla deti a ja som išla k zubárovi

barcinka13
24. aug 2023

Rozhodne si ani ja nemyslím, ze je to zanedbané. Mala som kaz, robili mi vedľajší zub a po cca týždni od návštevy ma neznesiteľne začal bolieť zub vedľa toho novospraveneho, ze nezaberalo nič. Bolo to náhle a tiež mi museli napokon čistiť kanáliky. Prvýkrát a tiež chodím pravidelne a nemyslím, ze by môj zubár čosi zanedbal. Akurát sa to prejavilo po vŕtani susedného zuba do pár dni.

autor
24. aug 2023

Dobre, asi som nenapisala zrozumitelne, co sa stalo. Pri cisteni kanalika zubarka na pohotovosti nastrojom alebo vrtackou prederavila koren zuba, cize tam proste urobila dierku az von zo zuba do kosti. Tato dierka sa uz nedala zacelit (niekedy sa to da, zavisi, kde presne v tom zube to je), preto sa ten zub uz nedal zachranit, lebo ked je takto prederaveny, nemozu sa kanaliky vyplnit a zub uzavriet plombou a korunkou, lebo by sa don zvonka cez tu dierku stale dostavali bakterie a podobne. Uz chapeme? Nejde o to, ze by ten zub bol neosetritelny hned od zaciatku, neosetritelnym ho urobila ona tym, ze sa jej proste smykla ruka a prederavila ho.

pininka1
25. aug 2023

Podľa mňa urobil chybu aj tvoj zubar a to ako ta poslal za svojou šéfkou to len dokazuje. Neexistuje keby bol dobre len zub urobený ze do roka sa ti takto zapáli a máš takú bolesť. Samozrejme ze nepovie na seba ze to nebolo urobene úplne dokonale a ta na pohotovosti už tomu len zasadila korunu. Mala som x krát čistene a vyplnené kanáliky a toto sa mi nestalo. Môj zubar sa ale výhra s každým zubom.poriadne.

bluecapybara
25. aug 2023

@daniela2202 prečo nemohli vŕtať? Poznam nejedného zubára, ktorý normálne ošetril aj covid pozitívneho.

daniela2202
27. aug 2023

@bluecapybara u nás to bolo všade takto vycapené

bluecapybara
27. aug 2023

@daniela2202 to je sila, asi “nemohli” lebo nechceli.