Práve diagnostikovaná astma - rady

zuzana741
24. dec 2021

Dobrý deň, práve mi bola diagnostikovaná astma. Lekár mi dal na inhalovanie Asthmex, ráno a večer. Zatiaľ som ho použila len 3x, ale neviem či správne, na jazyku som cítila taký prášok, tak neviem, či to tak má byť. Bojím sa, že mi to všetko ostalo na jazyku, či sa niečo dostalo aj do pľúc. Po tých troch dávkach lieku necítim žiadne zlepšenie. Cez deň aj v noci dosť kašlem, skôr taký chrchlavy kašeľ, akoby som chcela niečo vykašľať, ale nejde. Neviem vôbec, ako by som si mohla zlepšiť stav, okrem toho Asthmexu mi lekár nedal nič iné, ani žiadne rady. Ak je tu niekto astmatik a vedel by mi poradiť, budem veľmi vďačná.

dzulli1980
24. dec 2021

A vyplachuješ si po inhalovaní ústa? Mne tiež teraz pred nedávnom diagnostikovali astmu, no doktorka ma viackrát upozornila, že po každej inhalácii si mám ústa vyplachovať.
@zuzana741

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
matabb73
24. dec 2021

@zuzana741 tento liek som aj ja brala. Povedali ti postup ako inhalovať? Musíš naraz vdýchnuť a streknúť a potom zadržať dych na minimálne 10 sekúnd a vydýchnuť nosom. Potom poriadne vypláchnuť ústa, ja si aj vykloktám. Účinok vidieť asi tak po týždni, niekedy aj neskôr. Je to dlhodobá liečba. Niekedy dávka nestačí a treba dať silnejšiu. Ja beriem aj lieky na alergiu, ak veľa kašlem. Dôležité je zistiť, čo kašeľ zhoršuje a to eliminovať, keďže astma je dôsledok nejakej alergie. U mna je to prach, roztoče, plesne, zvieratá a pele. Našťastie mám len miernu astmu a niekedy žiadne prejavy aj bez liečby. Pre prípadné záchvaty by si mala mať ešte Ventolin. Je to pohotovostný liek na astmatický záchvat. Berie sa len pri záchvate. Časom si na to zvykneš, dá sa s tým žiť bez problémov.

zuzana741
autor
24. dec 2021

@matabb73 sestrička mi ukázala, ako si to otvoriť, uvoľniť ten liek a vdýchnuť, ale o tom zadržaní dychu nehovorila. No dočítala som sa to v pribalovom letáku, tak nabudúce to urobím tak. Hovorila, že inhalovat pred umývaním zubov, tak si tie zvyšky následne umyjem. Ak treba, budem aj vyplachovat sódou bikarbónou, to mám uvedené v lekárskej správe. Ale píšeš aj o streknuti, v tom mojom Asthmexe nie je nič, čo.by bolo treba streknut. Iný sprej nemám..ani ten Ventolin na záchvaty. Len teda bolo by možné, že som to vdýchla nejako slabo a ostalo to na jazyku? Lebo som tam cítila ten prášok.

matabb73
25. dec 2021

@zuzana741 asi máš ten strojček, kde nemusíš vstreknúť, ale len vdýchneš a on sa sám náplní dávkou. Aj ja cítim prášok na jazyku, to nevadí. Na to je to vyplachovanie úst, aby v ústach nezostali zbytky. Zadržanie dychu po dávke je dôležité. Ja sa snažím zadržať 15 sekúnd. Treba byť pri tom aj vystretá, aby sa liek poriadne dostal do pľúc. Ventolin je len pohotovostný liek, ak mávaš záchvaty. Ja napríklad nemávam, ale dcéra, ktorá ma tiež astmu a je alergická na mačky, niekedy po stretnutí s mačkou máva. Prejavuje sa to pískaním pri dýchaní. Ak to nemáš, asi ti ho netreba.

kacena4
25. dec 2021

liek co si dostala je protizapalovy treba ho brat dlhodobo a pravidelne inak nema efekt okrem toho odporucam ockovanie na kovid nakolko astma zhorsuje stav dychove cvicenia najdes na nete

zuzana741
autor
25. dec 2021

@matabb73 mám taký strojček, kde musím packou aktivovať, aby sa prášok uvoľnil. A potom vdýchnuť. Ďakujem krásne za rady, pomohlo mi to.

zuzana741
autor
25. dec 2021

@dzulli1980 áno umývam si zuby po inhalovani

zuzana741
autor
25. dec 2021

Inak, neviete niekto náhodou, či ten môj liek má nejaké nežiaduce účinky?

matabb73
25. dec 2021

@zuzana741 ja som nemala žiadne nežiadúce účinky. Môžeš mať v ústach kvasinky, aj si nebudeš poriadne vyplachovať.

zuzana741
autor
27. dec 2021

Ďakujem všetkým za rady, je to pre mňa nové, pomaly študujem, čo a ako...

deni181
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hawk
26. jan 2024

Dobry deň, tu si môžete pozrieť dobre informácie k astme ☺️…

https://www.youtube.com/watch?v=CHF5PqPsX-4