Pracujem vo Švajčiarsku a chcem sa nechať vyšetriť na Slovensku

foxjas
26. feb 2024

Dobrý deň,

prosím Vás ak brat žije vo Švajčiarsku, pracuje tam, má tam aj zdravotné poistenie...má ísť na MR, prečo prosím Vás musí platiť 400frankov, keď je tam poistený? Nemalo by to fungovať tak ako na SK? Že si platíte zdravotku a idete na MR a neplatíte nič?
Na SK mu to nevyjde lacnejšie neviete nám poradiť prosím?Ďakujem

e1i
26. feb 2024

@foxjas vo svajciarsku to funguje inak,podla sumy ktoru platis za zdravotne poistenie sa odvijaju nasledne doplatky. (Malo plati,vyssie doplatky a naopak) . Moze si vybavit nejaky formular s ktorym tu vysetrenie absolvuje a potom mu to preplatia nieco. Ale trva to aj 3m vybavit.

petronelag
26. feb 2024

@foxjas Čo hovorili ľudia, ktorí boli dlhšie vo Švajčiarsku, tak ak si platí len základné zdravotné poistenie, tak mu je aj poskytovaná lekárska starostlivosť len základná, za vyšetrenia nad rámec si platí. Alebo k je tam dlhodobejšie môže si vybrať platiť ten model, ktorý bude pravdepodobne potrebovať a platí už viac.
Podobne je to aj napr. ako hovorili v Taliansku.
Ľudia nadávajú na slovenské zdravotníctvo, ale v zahraničí ak chce zdrav.starostlivosť na úrovni, tak musí aj platiť si zdrav.poistenie na úrovni.

lienka.7
26. feb 2024

@foxjas pretože ma nízku poistku. Asi iba tu základnú. Cize všetko navyše si dopláca. Hold, kapitalizmus. A to tu este budú nadávať na SK zdravotníctvo.

sense
26. feb 2024

No záleží aký má franchise, a koľko platí poistenie. Čím vyšší franchise tým menšie mesačne poistné a prvých 2500chf si platí sam plus potom ďalších 10perc do sumy 700chf.
Moze mat aj franchise len 300 vtedy je ale mesačne poistné omnoho vysie niekedy podľa poisťovne, kanton atď rozdiel aj 150-200chf.

kiki68
26. feb 2024

@foxjas myslim ze ak na sk, tak musi vypytat tlacivo E104 alebo ekvivalent pre vysetrenie v zahranici od poistovne vo Svajciarsku. Pravdepodobne ide v jeho pripade o nejaky doplatok,co uz poistenie nekryje. Treba overit priamo na poistovni tam u nich medzi Leistungen

queen_mary
26. feb 2024

@lienka.7 boze, bodaj by len bola moznost si platit drahsie poistenie a dostanes k tomu adekvatnu starostlivost.

kp7333
26. feb 2024

@lienka.7 tak na SK mas sice MR v ramci poistenia, ale poistovne maju limity a tak ked nechces cakat pol roka, navrhnu ti, ze mozes ist ako samoplatca (plati sa cca 200 eur).

sense
26. feb 2024

Neviem čoho. Mri potrebuje a kto mu ho predpísal. Zvyčajne pošle lekár zaidanku priamo tak kam ma ísť a oni ti následne pošlú termín. Ono ak si ho aj da spraviť na slovensku a pošle faktúru do poisťovne a následne pošle aj Anordnung od lekára pôjde mu to tsk ci tak len z franchise. Čiže áno zaplatí to tak či tak....

sense
26. feb 2024

@kiki68 aj keby ma neviem aký formulár ak nebude mať vyčerpaný franchise tak to zaplatí zo svojho

kiki68
26. feb 2024

@sense neviem ako to maju tam, ale je mozne, ze na Slovensku ten isty ukon stoji napr iba polovicu nakladov. Cize by to teoreticky mohlo mat potom mensi doplatok. Aspon tak by to malo byt, ze poistovna to na ten Formular hradi iba do vysky vykonu v tom state. Ako slovenska poistovna hradi porod iba okolo 500eur A zvysok sa musi napr v Rakusku ked rodi zena doplacat zo svojho.

sense
26. feb 2024

@kiki68 ale ja viem ako to je vo Švajčiarsku čiže zaplatil by to tsk ci tak len by sa mu nižšia suma od rátala z franchise ale nič by to nemenilo na tom žeby si zákrok zaplatil sam. Aj keď teda Mri vo Švajčiarsku stojí viac ako 400. Ex bol na mri chrbtica a teda vyšetrenie bolo 1600chf. 400 chf je tak bežná návšteva lekára s odberom krvy príp rtg. Pretože len vojdes do vnútra a pozdravís a máš 120 na faktúre.

tundra
2. mar 2024

@foxjas brat si môze zdr.vysetrenie dat do nakladov, pri podavani danoveho priznania.Ak mu strhaju Quellensteuer,moze poziadat o vyrovnanie dane.Nie vzdy sa to oplati,zalezi,v ktorom kantone zije.Ale okuliare,zubar,blocky z lekarne vsetko davame pri danovom priznani do nakladov.